Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!

Η Ταξική Πορεία καλεί στη συγκέντρωση
ενάντια στην κατάργηση του ταμείου ανεργίας
την Τρίτη 22 Νοέμβρη, στις 6:00 μ.μ.
στο Υπουργείο Εργασίας
(Σταδίου 29, Πλ. Κλαυθμώνος)

- - - - - - - - - - -

Ακόμα ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Απασχόλησης και τον ΟΑΕΔ.  Ακόμα ένα πρόγραμμα που συμβάλλει στη νέα σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνουν για τους εργαζόμενους. Τα δικά τους λόγια: «επιδότηση της απασχόλησης και όχι παθητικά της ανεργίας», «Να μην χαϊδεύουμε απλώς τους ανέργους» .   Και η πραγματικότητα: το επίδομα ανεργίας από δικαίωμα του εργαζόμενου μετατρέπεται σε επιδότηση της εργοδοσίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο σε πρώτη φάση θα ισχύει για 10.000 «ωφελούμενους», το επίδομα ανεργίας τους θα δίνεται σε μια επιχείρηση για 12 μήνες, αρκεί να έχει μέχρι 10 εργαζόμενους, να μην έχει κάνει απολύσεις το προηγούμενο τρίμηνο, να πληρώνει το υπόλοιπο ποσό για να συμπληρωθεί ο βασικός μισθός του εργαζόμενου και να τον κρατήσει για 3 επιπλέον μήνες, για τους οποίους η επιχείρηση θα επιδοτείται πάλι από τον ΟΑΕΔ. Μετά το τέλος του προγράμματος οι εργαζόμενοι θα πετιούνται στην ανεργία χωρίς καμία αποζημίωση.

Ένα ακόμα βήμα για τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος ανεργίας. Έχει προηγηθεί η δραματική μείωση των ανέργων που το δικαιούνται, περίπου το 10% των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, η μείωση του μηναίου πόσου στα 360 ευρώ καθώς και η καθιέρωση ενός δωδεκάμηνου επιδότησης ανά τέσσερα χρόνια ανεργίας, ακόμα κι αν ο εργαζόμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Όλα αυτά όχι τυχαία. Είναι μαζί το κεφάλαιο και η συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην προσπάθεια να συρρικνώσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και ανέργων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στην αντεργατική πολιτική των μνημονίων, την επιβολή της σύγχρονής σκλαβιάς για τους εργαζόμενους, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Από κοντά, ο ΟΑΕΔ με  τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (ΚΟΧ) και τα Προγράμματα Μαθητείας (VOUCHER), στα οποία ανακυκλώνονται οι εργαζόμενοι για λίγους μήνες, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, χωρίς να θεωρούνται καν εργαζόμενοι . Με τα ιδεολογήματα της «μείωσης της ανεργίας», της «επιμόρφωσης των ανέργων στις ανάγκες της αγοράς», της «επιθετικής τακτικής στην εύρεση εργασίας», μεταφέρουν την ευθύνη της ανεργίας, στις πλάτες των ανέργων. Διαμορφώνουν εργαζομένους κι άνεργους διαφορετικών ταχυτήτων, έτσι ώστε να μη μπορούν να οργανωθούν και να παλέψουν μαζί για τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα ως Δούρειο Ίππο για να εξαλείψουν κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής εργασίας που έχει απομείνει. Για να είναι ο εργαζόμενος ευάλωτος , αναλώσιμος, φτηνό εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου.

Η πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν, μόνο από εμάς τους ίδιους ανατρέπεται. Δε θα το κάνει κανένας για μας. Στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα θα ανακαλύψουμε τη δύναμή μας.  Θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν και μας τα κλέβουν. 

Διεκδικούμε:
  • Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργία
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας
  • Κατάργηση των προγραμμάτων εκμετάλλευσης των ανέργων
  • Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger