σαντορινη
Καμπανάκι για την αλλοίωση των μοναδικών χαρακτηριστικών της Σαντορίνης έκρουσε ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος λόγω της εκρηκτικής ανόδου του τουρισμού στο μοναδικό νησί.
Σε συνέντευξή του ο κ. Ζώρζος μίλησε για τον  υπερκορεσμό των υποδομών του νησιού, το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί οικισμοί ουσιαστικά δεν υφίστανται, η αγροτική γη που μετατρέπεται σε τουριστική, αλλά και την ειδική μέριμνα που απαιτείται για τον παραδοσιακό αμπελώνα της Σαντορίνης.

Το νησί διαθέτει 990 κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και όπως τόνισε ο κ. Ζώρζος, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης ο συνωστισμός στο νησί, μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της Αττικής.
Η αλματώδης αυτή αύξηση τους τουρισμού στην Σαντορίνη, που πλέον κάθε χρόνο υποδέχεται 1,3 εκατομμύρια τουρίστες, κάνοντας πράξη τον δωδεκάμηνο τουρισμό, ανέφερε ο δήμαρχος, δεν έχει αφήσει ανέγγιχτους τους υδάτινους πόρους του νησιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απαιτήσεις σε νερό το 2014 έφταναν τα 1.420 κυβικά ανά 24ωρο, ενώ το 2015 το νούμερο αυτό ξεπέρασε τα 2.000 κυβικά. Για το λόγο αυτό αναμένεται μια πολύ μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του νερού.
Την ίδια στιγμή, πρόβλημα για τον δήμο Σαντορίνης παραμένει η γραφειοκρατία, που όπως είπε ο κ. Ζώρζος, εμποδίζει τον δήμο να προσλάβει προσωπικό, ενώ έχει τους απαιτούμενους πόρους, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.
Να σημειωθεί ότι η Σαντορίνη διαθέτει 17 αστυνομικούς.
Στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος ζήτησε ανασχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και στάθηκε και στην προστασία συγκεκριμένων περιοχών, λέγοντας ότι η Βλυχάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο.