Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τα αυγά για λόγους υγείας

αυγά

Πολλοί λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πριν από 20 χρόνια ακριβώς, το 1996, στην Βιέννη, κατά το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Αυγού (International Egg Commission) αποφασίστηκε να θεσπιστεί η δεύτερη Παρασκευή κάθε Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Φέτος λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2016.

Για αιώνες, τα αυγά έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ασυναγώνιστο διατροφικό “πακέτο”, όταν αναλογιστούμε ότι συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας σε πολύ χαμηλό κόστος. Και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή χολίνης, ουσία απαραίτητη για την οικοδόμηση και διατήρηση της μνήμης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Αν συνυπολογίσουμε την αφθονία, την ευελιξία στο μαγείρεμα και την καταπληκτική τους γεύση, τα αυγά απλώς δεν έχουν ανταγωνισμό στην καθημερινή μας διατροφή.
Τα αυγά είναι μία από τις υψηλότερες πηγές ποιότητας πρωτεΐνης της φύσης και περιέχουν πολλά από τα βασικά συστατικά για την υγεία μας. Η πρωτεΐνη που περιέχονται στα αυγά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των μυών, ενώ ως τροφή, τα αυγά παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στην γενική ευημερία του ανθρώπου.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι προσφέρουν τα αυγά, αλλά και για το ποια είναι εκείνα τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε, όταν τα καταναλώνουμε.
αυγά
Τα αυγά είναι τα "χάπια βιταμίνης" της Φύσης
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ ταυτόχρονα να έχετε πιο δυνατούς μυς και καλύτερη υγεία καθώς γερνάτε; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: Να τρώτε αυγά!
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιας σε αμινοξέα, ασβέστιο, νάτριο, ιώδιο, σελήνιο, χολίνη και βιταμίνες Α, Β, D και Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι περιγράφεται από τους διατροφολόγους, ως ένα "μεγάλο χάπι βιταμίνης", ένα "κοκτέιλ μετάλλων", που περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που απαιτούνται για μια υγιεινή διατροφή.
Τα αυγά είναι γεμάτα με καλά συστατικά:
  • Έχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιούς δέρματος και των ιστών των ματιών, ενώ συμβάλλει στη νυχτερινή όραση.
  • Έχουν και βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι καίριας σημασίας για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συμβάλλει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
  • Φυσικά περιέχουν και χολίνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τα λειτουργούν σωστά τα νεύρα και οι μυς του σώματος, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης που σχετίζονται με γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέχρι και 40%.
αυγά
Ακούμε τακτικά για το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και ότι για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας έρχονται αβίαστα στο μυαλό, αφού, συνδυαστικά, μπορούν να μας τα προσφέρουν όλα αυτά, αλλά μόνο μία τροφή τα περιέχει όλα μαζί, μόνη της: τα αυγά!
Οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν ενεργά τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα αυγά για το καλό της υγείας τους. Το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας συστήνει ότι να τρώμε έξι αυγά την εβδομάδα. Στον Καναδά τα αυγά φέρουν το σήμα ελέγχου υγείας της χώρας, και το Ίδρυμα Καρδιάς της Ιρλανδίας έχει επινοήσει την φράση: “An egg a day is ok” (ένα αυγό την ημέρα είναι εντάξει).
αυγά
Αναλυτικά: Ποια συστατικά περιέχουν τα αυγά
  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος βοηθά φυσικά στην πρόληψη της αναιμίας.
  • Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς δέρματος και των ιστών των ματιών, καθώς και στη νυχτερινή όραση. Η βιταμίνη Α ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Η ριβοφλαβίνη κρατά το δέρμα και τα μάτια υγιή.
  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Η βιταμίνη Β5 είναι σημαντική για τον μεταβολισμό του σώματος, για την απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή και για καλύτερη πνευματική απόδοση.
  • Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι σημαντική για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
  • Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για υγιή οστά και δόντια, καθώς βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο από τις τροφές. Η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων.
  • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, των νεύρων και των μυών, καθώς και στη διατήρηση της γενικής καλής υγείας και στην πρόληψη ασθενειών.
  • Φυλλικό οξύ: Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των νέων κυττάρων. Αυτό βοηθά στην προστασία από σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες.
  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την κατασκευή και επισκευή των μυών, των οργάνων, του δέρματος, των μαλλιών και άλλων ιστών του σώματος. Είναι, επίσης, απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών, ενζύμων και αντισωμάτων.
  • Σελήνιο: Βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των ιστών του σώματος, ενώ προστατεύει το DNA, τις πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά από βλάβες. Το σελήνιο είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: Εκτός από το να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής όρασης, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου για ασθένειες των ματιών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  • Χολίνη: Είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργούν σωστά τα νεύρα και οι μυς του σώματος, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την λειτουργία της μνήμης.
  • Ιώδιο: Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς και είναι ζωτικής σημασίας για την γενικότερη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
αυγά
Μια ντουζίνα... συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με τα αυγά:
  1. Τα αυγά που περιέχουν την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης που μπορείτε να αγοράσετε.
  2. Για να καταλάβετε εάν ένα αυγό είναι ωμό ή βρασμένο, στροφογυρίστε το σε ένα τραπέζι! Εάν το αυγό περιστρέφεται εύκολα, είναι βρασμένο, αλλά αν ταλαντεύεται, είναι ωμό.
  3. Ο κρόκος του αυγού είναι ένα από τις λίγες τροφές, που είναι μια φυσικά καλή πηγή βιταμίνης D.
  4. Εάν ένα αυγό κατά λάθος πέσει στο πάτωμα, πασπαλίστε το με πολύ αλάτι για πιο εύκολο καθαρισμό.
  5. Το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή της κότας.
  6. Τα αυγά “ωριμάζουν” περισσότερο (και άρα χαλάνε πιο γρήγορα) μέσα σε μία ημέρα αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου από ό,τι αν τα αφήσετε μια εβδομάδα στο ψυγείο.
  7. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει μόνο 70 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους.
  8. Η πρωτεΐνη του αυγού έχει ακριβώς το σωστό συνδυασμό των βασικών αμινοξέων που απαιτούνται από τον οργανισμό μας για να δομήσει ιστούς. Μόνο το μητρικό γάλα είναι ανώτερο ως τροφή για το παιδί.
  9. Μια μέση κότα γεννάει 300-325 αυγά το χρόνο.
  10. Για να κάνει ένα αυγό, μια κότα χρειάζεται περίπου 24-26 ώρες.
  11. Όσο μεγαλώνει μια κότα ηλικιακά, τόσο μεγαλύτερα αυγά κάνει.
  12. Ο ταχύτερος “σεφ ομελέτας” στον κόσμο έκανε 427 ξεχωριστές ομελέτες δύο αυγών μέσα σε 30 λεπτά! Είναι ο Howard Helmer, γνωστός και ως ο βασιλιάς της ομελέτας και κατέχει τρία ρεκόρ Guinness για το ταλέντο του.
http://www.internationalegg.com
http://www.eggnutritioncenter.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger