Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ειδικές ρυθμίσεις για τους πληγέντες της Σκοπέλου άλλα όχι από τον δήμο Σκοπέλου .....

skopelosΣτη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το δήμο Σκοπέλου στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015, προχωράει η κυβέρνηση, έντεκα μήνες μετά την καταστροφική θεομηνία, που προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 19ης Αυγούστου, παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών, για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τη θεομηνία. Παράλληλα, αποφασίζεται η παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τους δήμους Σκοπέλου, Υδρας, Χαιδαρίου, Αχαρνών, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Δυτικής Αχαΐας, Φυλής και Αγίων Αναργύρων Καματερού.
αυτά δεν ισχύουν στον δήμο σκοπέλου ούτε ρύθμισης δεν δέχονται να κάνουν στους πληγέντες


Στην ίδια απόφαση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών, επισημαίνεται ότι «δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμύρων ή άλλων θεομηνιών, από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, να αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μηνών και να ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών αυτών».
Υπενθυμίζεται ότι οι πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου είχαν θέσει υπόψη του κ. Αλεξιάδη σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων καταγράφονταν η θέσπιση ειδικών ελαφρύνσεων, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και πάλι, μετά το καταστροφικό «τσουνάμι» που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του.
Το νησί κηρύχθηκε, στο μεταξύ, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ενώ δόθηκαν χρήματα προς αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε σε πρώτες κατοικίες, εντούτοις, τα αιτήματα των εκατό και πλέον πληγέντων επαγγελματιών του νησιού, παρέμειναν, μέχρι στιγμής, ανικανοποίητα, προς μεγάλη απογοήτευση των πληγέντων.
Κι ενώ αναμένονται ακόμη οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, οι οποίοι παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις, η ανακοίνωση των ειδικών ρυθμίσεων που θεσπίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Οπως υπογραμμίζεται, εξάλλου, στην απόφαση του κ. Αλεξιάδη, «τα ακραία φαινόμενα προκάλεσαν στο δήμο Σκοπέλου ανυπολόγιστες ζημιές, με αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής αυτής».
Λαμβανομένου, δε, υπόψη, του γεγονότος ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζεται η θέσπιση ρυθμίσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ως κύρια κατοικία ή έδρα στη Σκόπελο. «Οι ρυθμίσεις γίνονται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, με τις προσαυξήσεις, τόκους, πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου του 2015 κατά τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ και του ΚΦΔ σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις».
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στη ΔΟΥ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Η υπαχθείσα στη ρύθμιση βασική οφειλή, δεν επιβαρύνεται με επιπλέον προσαυξήσεις – τόκους – πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger