Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Νάρκη στη Σκόπελο


Ενεργή νάρκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε σε άριστη κατάσταση, τυχαία, πριν από ένα περίπου μήνα στο Λουτράκι της Γλώσσας Σκοπέλου και καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να εξουδετερωθεί.
Η νάρκη, που δεν έχει διαβρωθεί, εντοπίστηκε από παραθεριστή ο οποίος παρατηρούσε το βυθό με μάσκα και ειδοποιήθηκε αμέσως η Λιμενική αρχή του νησιού. Το εύρημα εντοπίστηκε σε βάθος 7 μέτρων και σε απόσταση 70 περίπου μέτρων από την ακτή.

Επιτόπου έσπευσαν άνδρες της ομάδας υποβρύχιων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από σχετική ειδοποίηση του Λιμεναρχείου Σκοπέλου, οι οποίοι καταδύθηκαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι η νάρκη είναι ενεργή, καθώς δεν έχει υποστεί διάβρωση. Στάθηκε αδύνατη, ωστόσο, η εξουδετέρωση ή η μετακίνησή της, διότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα υποβρύχια καλώδια της ΔΕΗ, μέσω των οποίων ηλεκτροδοτείται το νησί.
Γι’ αυτό το λόγο, η Λιμενική αρχή Σκοπέλου απέστειλε έγγραφο στους υπευθύνους της ΔΕΗ, ζητώντας την απομάκρυνση των καλωδίων από το συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να επαναληφθεί και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, η διαδικασία εξουδετέρωσης της νάρκης.
«Στο μεταξύ έχουμε επισημάνει τη νάρκη με σημαδούρες και φυλάσσεται το σημείο όπου εντοπίστηκε, από όργανα της υπηρεσίας μας, προκειμένου να αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας, η προσέγγιση οποιουδήποτε» επεσήμανε με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Λιμενάρχης Σκοπέλου, Γιώργος Γκάρας.
Το παραπάνω εύρημα συνδέεται με την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και δεν αποκλείεται να σχετίζεται με κάποια ναυμαχία ή υποθαλάσσια πολεμική επιχείρηση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.
ΓΛ. ΥΔΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger