Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Reuters: Δύο F-16 επιχείρησαν να καταρρίψουν τον Ερντογάν στον αέρα- Kαρέ- καρέ η νύχτα που μας κράτησε ξάγρυπνους

Σκηνικό πολέμου έζησαν οι κάτοικοι της τουρκικής πρωτεύουσας το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Εκρήξεις, πυροβολισμοί και άρματα μάχης στους δρόμους κράτησαν ξάγρυπνους τους πολίτες, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα περισσότερους.

Δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει. Μέσα από μαρτυρίες μεταδίδεται ότι το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν πλησίασαν δύο μαχητικά F-16 που ήλεγχαν οι πραξικοπηματίες και το «παρενόχλησαν».




Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεφε από το σημείο που έκανε διακοπές με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και το αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

To business jet του τούρκου προέδρου, που ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Dalaman την Παρασκευή, για τη διαδρομή διάρκειας 1,5 ώρας ταξίδι προς το Μαρμαρίς. 


«Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν ενώ ήταν στον αέρα με προορισμό για την Κωνσταντινούπολη. Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ του αεροσκάφους, ενώ άλλα δύο F-16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο» είπε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος και συμπλήρωσε «Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ... αυτό είναι ένα μυστήριο».

Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας επιβεβαίωσε στο Reuters το συμβάν με τα δύο F-16, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το αεροσκάφος του Ερντογάν βρέθηκε σε μπελάδες ενώ βρισκόταν στον αέρα», επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια. 


«Απέφυγε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά» είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα άφησε πίσω του τουλάχιστον 290 νεκρούς. 

Μια επιτυχημένη ανατροπή του Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά μια χώρα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 2003, θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στη Μέση Ανατολή. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι την ώρα που το πραξικόπημα ήταν σε πλήρη δράση, συνωμότες προσπάθησαν να επιτεθούν στο θέρετρο Μαρμαρίς στην Κωνσταντινούπολη, στο ξενοδοχείο που διέμενε ο ίδιος, βομβαρδίζοντας παράλληλα σημεία από τα οποία μόλις είχε αποχωρήσει. 

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, με τη βοήθεια της έκκλησης Ερντογάν από το CNN Turk, μέσω κλήσης βίντεο από κινητό τηλέφωνο, ο οποίος προέτρεψε τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους για να τον υποστηρίξουν..


Ηδη από το Σάββατο βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών Αρχών ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην διοικητής της πολεμικής αεροπορίας και μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Στρατού, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, θεωρείται ότι συμμετείχε -ακόμα και ως «εγκέφαλος»- στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




Σύμφωνα με το πρακτορείο εκτός από τον Οζτούρκ που θεωρείται εκ των πρωτεργατών των πραξικοπηματιών, υπάρχουν ακόμα 37 αξιωματικοί της χωροφυλακής και της Πολεμικής Αεροπορίας που πιθανότατα βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Συνελήφθη δε και ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ.
Ο Στρατηγός Μπεκίρ Ερκάν Βαν, διοικητής της τουρκικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, που χρησιμοποιείται παράλληλα και από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και από το ΝΑΤΟ, συνελήφθη από τις Αρχές της χώρας για συνενοχή στο πραξικόπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger