Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ Η ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ Ξεφεύγει η κατάσταση: Φορολογικό ξετίναγμα μέσα στα σπίτια των πολιτών και όποιος δεν συμμορφώνεται συλλαμβάνεται

Φορολογικός έλεγχος μέσα στα ίδια μας τα σπίτια έρχεται με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για ψήφιση. Οι εφοριακοί θα εισβάλουν με εντολή εισαγγελέα και παρουσία δικαστικού λειτουργού και θα ξετινάζουν ότι στοιχεία υπάρχουν είτε σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονική.
Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή γίνονται αλλαγές στο νόμο 4174/2013, βάσει του οποίου διενεργούνται τα τελευταία χρόνια οι φορολογικοί έλεγχοι, με τις νέες παρεμβάσεις να καθιστούν σαφώς ευκολότερο το έργο των εφοριακών.
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα που υπήρχε για την είσοδο στα σπίτια, αφού δεν υπήρχε πρόβλεψη για παρουσία εισαγγελέα ή δικαστικού λειτουργούν ξεπερνιέται τώρα, αφού με πρόβλεψη του νομοσχεδίου -η οποία υιοθετεί γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- προβλέπεται ότι για το επιτρεπτό του επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία απαιτείται πέραν της εντολής του αρμοδίου Εισαγγελέα και παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Κι αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο. Με αυτό επιλύεται και το θέμα της εξέτασης ηλεκτρονικών αρχείων των φορολογουμένων που αφορούν σε φορολογικά βιβλία και στοιχεία. Όπως ξεκαθαρίζεται, εάν τα βιβλία και τα στοιχεία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, η εφορία έχει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε σχετιζόμενα αρχεία.
Στη βάση αυτή ο φορολογούμενος υποχρεούται να παράσχει κάθε απαραίτητη πληροφορία για την απρόσκοπτη πρόσβαση στον οριζόμενο υπάλληλο της φορολογικής διοίκησης, ανεξάρτητα από τον τόπο της αποθήκευσης και της μορφής των δεδομένων αυτών. Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσοι τρίτοι παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες προς τον φορολογούμενο, οι οποίες σχετίζονται με την αποθήκευση και επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, εφόσον αυτό ζητηθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Αν δεν συνηγορήσει στον έλεγχο τότε παρεμβαίνουν οι αστυνομικές αρχές.
Επίσης με τις νέες διατάξεις η φορολογική διοίκηση μπορεί να διενεργεί φορολογικό έλεγχο από τα γραφεία της με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά έγγραφα που υποβάλλει ο φορολογούμενος, καθώς και έγγραφα και πληροφορίες που έχει στην κατοχή της, ή με βάση τα βιβλία και λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο κατόπιν σχετικού εγγράφου της εφορίας.
Με την ίδια διάταξη δίνεται η δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να ορίζει με απόφασή του ειδικό τρόπο διενέργειας των ελέγχων, καθώς και όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τον έλεγχο, όπως ελεγκτικές επαληθεύσεις, για ορισμένες ή και για όλες τις κατηγορίες των υπόχρεων, ανάλογα και με το αντικείμενο δραστηριότητας και το ύψος των οικονομικών δεδομένων.
Η κατάσταση λοιπόν έχει ξεφύγει. Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν σε χώρες που η έννοια του κράτους και της δημοκρατίας είναι άγνωστες. Εκεί όπου λειτουργεί η μαφία και επιβάλει τους δικούς της κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger