Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, ο ευσεβής λαός της Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Επίσκοπο και Ποιμενάρχη του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο και τον υπ’ Αυτόν Ιερό Κλήρο, πανηγύρισε το θεμελιώδες γεγονός της χριστιανικής πίστεως και ζωής, την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως και στη συνέχεια ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέμεινε και συμμετείχε πλήθος χριστιανών, οι οποίοι κοινώνησαν όλοι τα Άχραντα Μυστήρια.
Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων και την πληθωρική παρουσία του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά τον μεγαλοπρεπή πρωτοχριστιανικό Ιερό Ναό της Πολιούχου και τον προαύλιο χώρο του, ετελέσθη ο Εσπερινός της Αγάπης.
Στην Ιερά Ακολουθία της Αγάπης διάβαστηκε το απόσπασμα του Ευαγγελικού Αναγνώσματος και σε ξένες γλώσσες, σύμφωνα με την παράδοση, το οποίο απέδωσαν ο Σεβασμιώτατος στα ελληνικά, ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης στα αγγλικά, ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης στα γαλλικά, ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου στα ιταλικά, ο Αρχιμ. Νεόφυτος Χασάν στα τουρκικά και πάλι ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης στην ελληνική νοηματική γλώσσα, την ώρα κατά την οποία ο Διάκονος Νεκτάριος επαναλάμβανε στα ελληνικά το Ευαγγέλιο, ενώ στο τέλος όλων Χορός μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή, απέδωσε το Ευαγγέλιο στην ομηρική διάλεκτο, ποίημα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
Μετά το τέλος του Εσπερινού και αφού οι άνθρωποι έλαβαν παραδοσιακές ευλογίες από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου, όλοι μετέβησαν στην αυλή του Ιερού Ναού, όπου στήθηκε, με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Χαλκιδέων και του Οργανισμού ΔΟΑΠΠΕΧ το «Χοροστάσι της Αγάπης» από μέλη πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων Χαλκίδος, τμημάτων παραδοσιακών χορών Ενοριών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αλλά και τμημάτων ΚΑΠΗ, υπό τους ήχους της Ορχήστρας της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ», η οποία λειτουργεί στην Πόλη μας.
Στο Χοροστάσι εκτελέσθηκε πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν και όλοι οι προσελθόντες στον Εσπερινό, μεταξύ των οποίων Κληρικοί μας και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι πιασμένοι χέρι-χέρι πανηγύρισαν και με αυτό τον τρόπο, αγαπημένοι και μονιασμένοι, την Ανάσταση του Χριστού, σ’  ένα χορός που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και ευχαρίστησε τους πάντες.

 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger