Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Πρωτοφανές αύξηση του τουρισμού για την Σκόπελο!!!




Η αύξηση του τουρισμού είναι τεραστία για την σκόπελο με γνώστες του τουρισμού που μιλήσαμε μας είπαν για αύξηση 50% στης κράτησης εάν συνεχίσουν έτσι από τον Ιούνιο δεν θα έχουμε δωμάτια για τους τουρίστες
Αν λάβουμε τώρα υπ όψιν το πλοίο από Θεσσαλονίκη και από την Γλυφα βγάλτε συμπεράσματα,
Η σκόπελος θεωρείτε το καλύτερο νησί της Ελλάδας και ένα από τα όμορφα του κόσμου 


   Αποικήθηκε από τους Κρήτες το 1500 π.Χ., όταν το νησί αλλά και η πόλη της Σκοπέλου ονομάζονταν Πεπάρηθος. Ο οικισμός υπάρχει τουλάχιστον από τον όγδοο αιώνα π.Χ., ενώ για πολλά χρόνια υπαγόταν στην Χαλκίδα της Εύβοιας.
   Η Πεπάρηθος ήταν η μία από τις τρεις πόλεις του νησιού, μαζί με τον Πάνορμο και τη Σελινούντα (σημερινό Λουτράκι). Παρότι οι ανασκαφές συνεχίζονται στο Ασκληπιείο (το ιερό του Ασκληπιού, του θεραπευτή θεού), το οποίο χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα, δεν έχουν διασωθεί πολλά ευρήματα από τους πρώτους οικισμούς. Το αρχαιότερο κτήριο στο νησί είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 11ου αιώνα, η οποία βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του ενετικού κάστρου του 13ου αιώνα μέσα στον οικισμό της Σκοπέλου. Το κάστρο χτίστηκε πάνω στα θεμέλια της αρχαίας Πεπαρήθου, τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Στην πλειονότητά τους, οι υπόλοιπες εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στον οικισμό χρονολογούνται μετά τον 15ο αιώνα.
   Η χώρα της Σκοπέλου άντεξε το ζυγό πολλών κατακτητών, μεταξύ των οποίων οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι, οι Ενετοί, οι Οθωμανοί και κατάφερε να μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο. Σε αντίθεση με τον μύθο που θέλει τους κατοίκους του νησιού να αφανίζονται μετά από επιδρομή του Μπαρμπαρόσα τον 14ο αιώνα, πολλοί ήταν αυτοί που επέζησαν και επιδόθηκαν με ζήλο στη γεωργία και τη «βαριά» βιομηχανία του νησιού που ήταν η ναυπηγική. Η συμβολή των Σκοπελιτών ναυπηγών στην Επανάσταση του 1821 ήταν σημαντική. Οι μάστορές της ήταν φημισμένοι σε όλη την Ελλάδα, ως τη Ρωμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η ναυπηγική στο νησί παρήκμασε μετά την κατασκευή των ατμόπλοιων. Οι κάτοικοι επιδόθηκαν έπειτα στην υφαντουργία, η οποία μαζί με τη γεωργία, την αλιεία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, αποτελούν τις βασικές πηγές εσόδων των κατοίκων πέραν του τουρισμού.
Να πούμε και για τα όμορφα  χωριά μας
  Η Γλώσσα είναι ο πιο εντυπωσιακός οικισμός της Σκοπέλου. Η αρχιτεκτονική της συγκρίνεται με την Πηλιορείτικη , αλλά η θέα της είναι ασύγκριτη. Καθόλου άδικα, έχει χαρακτηριστεί «μπαλκόνι του Αιγαίου». Κτισμένο αμφιθεατρικά, το χωριό ατενίζει τη Σκιάθο και την Εύβοια, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι βορινές παραλίες του νησιού και το μοναδικό εκκλησάκι πάνω στο βράχο, ο Αη-Γιάννης, γνωστό και από την ταινία Mamma Mia. Η Γλώσσα έχει εξίσου μακρά παράδοση με τη χώρα της Σκοπέλου, αν και η ιστορία της επισκιάστηκε από τον αρχαίο οικισμό της Σελινούντας, ο οποίος βρισκόταν σε έναν λοφίσκο πάνω από το επίνειο της Γλώσσας, το Λουτράκι.
   Το Λουτράκι αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του νησιού και είναι το πρώτο που συναντά ο επισκέπτης που ταξιδεύει με πλοίο, μετά τη Σκιάθο. Στο Λουτράκι βρίσκονται ορισμένες από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, που προσφέρουν φρέσκο ψάρι, καθώς και μια βυζαντινή εκκλησία με τρούλο. Στον λοφίσκο μπορεί κανείς να δει τα απομεινάρια της Σελινούντας από τη ρωμαϊκή εποχή, καθώς και τα ρωμαϊκά λουτρά κατά μήκος της ακτής.
  Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο: το Παλιό Κλήμα και το Νέο Κλήμα, γνωστό και ως Έλιος. Το Παλιό Κλήμα υπέστη σοβαρή καθίζηση από τον σεισμό του 1965 και κατόπιν αυτού, η πολιτεία μετέφερε τους κατοίκους στον νέο οικισμό, το Έλιος. Και καθώς το Έλιος αναπτυσσόταν ως ψαροχώρι και τουριστικό θέρετρο, ο ερειπωμένος παλιός οικισμός άρχισε να αναβιώνει, διατηρώντας όμως το παραδοσιακό του χρώμα. Πολλοί Έλληνες και ξένοι εκτός νησιού αγόρασαν και αναστήλωσαν τα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού δίνοντας ξανά ζωή στο πανέμορφο αυτό χωριό που κρέμεται -κυριολεκτικά- πάνω από τη θάλασσα.
Ο Πάνορμος είναι η μία από τις τρεις αρχαιότερες «πόλεις» του νησιού. Μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία στον Πάνορμο είναι το Μπλο, μια λωρίδα θάλασσας που προχωρά βαθιά μέσα στο πευκόδασος προσφέροντας μοναδικό καταφύγιο στα σκάφη αναψυχής και τα ιστιοπλοϊκά.
Ο Στάφυλος, ο οποίος πήρε το όνομά του από το μυθικό έποικο του νησιού, αποτελεί μια από τις καλύτερα προστατευμένες παραλίες. Πλάι στον Στάφυλο βρίσκεται ο Αγνώντας, ένας γραφικός όρμος που λειτουργεί ως εφεδρικό λιμάνι για τη χώρα και συγκεντρώνει ντόπιους και επισκέπτες για μεζέδες και τσίπουρα πλάι στο κύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger