Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Κι ο διάολος τη δουλειά του...

«
Δουλειά δεν είχε ο διάολος και γάμαε τα παιδιά του»... Παλιό αλλά κι επίκαιρο κάθε που η επικοινωνιακή «μεταφυσική» επιστήμη των ημερών αλλάζει την εστίαση της προσοχής καταπιεσμένων μαζών, με εργαλεία πολλαπλάσια των προηγούμενων εκατό ετών. Ετσι η μάζα διδάσκεται να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα μέσα από μικρές δόσεις αρσενικού και να δηλητηριάζεται συστηματικά, παρέχοντας τη συναίνεση του εξαρτημένου.
Ετσι καταργήθηκε σε μια ψηφοφορία η αρίθμηση των μνημονίων και περάσαμε σε μνημόνιο διαρκείας, με περικοπές μισθών και συντάξεων, φορολογική λαίλαπα και έναν κόφτη που εγγυάται στο διηνεκές την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου και την ατιμώρητη, ασυζήτητη και αψήφιστη, έστω και με αστικούς όρους, εξαθλίωση της πλειονότητας του λαού.
Η ακροδεξιά τεχνική της παραπλάνησης περί το «κρίσιμο» ενός ζητήματος θριαμβεύει, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης διαλέγει με αριστερίστικη «μενγκελική» τακτική, εκατό πρόσφυγες, σαν καλογυαλισμένα ξόανα μουσείου, και τ' ανεβάζει στην Ακρόπολη ως άξιος να φωτογραφηθεί μαζί τους και διεθνώς να προβληθεί οικοδεσπότης. Είναι η ίδια κατηγορία ανθρώπων, αυτή η «έντεχνη» αριστερά, που έψεγε το ΠΑΜΕ όταν αναρτούσε πανό στον Ιερό Βράχο, και μετά έκλεβε τη φωτογραφία και την παρουσίαζε ως δική της, κόβοντας το λογότυπο, για να καμωθεί αριστερό ακτιβισμό με κύρος... Είναι η νοοτροπία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που μετατρέπεται σε επιχείρηση, και μετά από πενήντα χρόνια θα τη βρίσκουμε σε παναμέζικες χαρτοπετσέτες, πασπαλισμένες με ελληνόψυχη πρωτοτυπία, βγαλμένη κατ' ευθείαν απ' τον πολυμήχανο Οδυσσέα των Ομηρικών Επών.
Οταν διαρρέει η «είδηση» ότι ο Τσίπρας θυμάται να δένει γραβάτα «από τότε που υπηρετούσε τη θητεία του στο ναυτικό», παραλαμβάνοντας δύο δώρο από τον Καμμένο, ελάχιστοι εκτιμούν την επίπτωση που έχει αυτή η φαινομενική χαζομάρα, στην ανοχή που εξασφαλίζει ο ψεύτης πρωθυπουργός στο θυμικό της, θεωρητικά μόνον, κουλοχέρισσας ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτής που τον είπε παιδί και κανακάρη της και τον είδε που μεγάλωσε απότομα απ' τα βάσανα της διαπραγμάτευσης, που για χάρη της την έκανε, αλλά δεν πέτυχε όπως κι ο δικός της γιος κ.λπ. κ.λπ.
Η διαχείριση της επίμονης, γιγάντιας σε έκταση και μέγεθος διασποράς, της αβαθούς νοήματος παραπληροφορίας, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, είναι στον αιώνα μας εργαλείο εικονικής πολιτικής προπαγάνδας με άμεσες επιπτώσεις και θεαματικά αποτελέσματα. Ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος και ο Αμερικανός εν δυνάμει Πρόεδρος Τραμπ είναι δυο τρανταχτά κι αντιθετικά παραδείγματα ειδωλοποίησης, που πρέπει να μας θυμίζουν ότι ένας νεαρός που έτρωγε δακρυγόνα επί Μπερλουσκόνι στη Γένοβα, προσχωρεί στον μπερλουσκονισμό και γίνεται μνημονιακός πρωθυπουργός στο άψε - σβήσε.
Οταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναζητά την αλήθεια από βήματος Βουλής στην «Google», το μονοπωλιακό θηρίο, φορολογώντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο με φόρο προστιθέμενης αξίας πολυτελείας, είναι σαν να εξασφαλίζει την «πραγματικότητα» υπέρ του. Για παράδειγμα, τι θα σκεφτεί δηλαδή ο βομβαρδισμένος με ροτβάιλερ, που ξεσκίζουν γενικώς παιδιά, πολίτης, που τα βάζει με το σκύλο - συνοδό του τυφλού επιβάτη τρόλεϊ, χεσμένος απ' το φόβο του; Θα κάτσει να σκεφτεί τι σημαίνει να διατηρεί απόστρατος αξιωματικός, με πετσοκομμένη σύνταξη πιθανόν κι αυτός, παράνομο εκτροφείο σκύλων ράτσας; Αν η «Google» δικαιώνει τον Δραγασάκη η ιδεολογική αντιπαράθεση είναι σχεδόν χάσιμο χρόνου.
Η αρχική ρήση που χρησιμοποίησα δείχνει τις παμπάλαιες ρίζες του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού που εικονοποιεί μια θέση. Θα την αποδομήσω μόνο για να δώσω τη διαστρεβλωτική αθώωση ή ενοχοποίηση που μπορεί κάποιος να πετύχει, παίζοντας παιχνίδι στο απέραντο και γνωσιολογικά άγνωστο γήπεδο των παραληπτών και παραγωγών μηνυμάτων στον ιστό της αράχνης των κοινωνικών ιστότοπων. Ο διάολος είναι άεργος. Εξ αυτού διαπράττει το ειδεχθέστερο των σεξουαλικών εγκλημάτων. Ο διάολος πρέπει να δουλεύει λοιπόν! Οχι για να φάνε τα παιδιά του, αλλά για να μην τα βατέψει. Η λαϊκή εκδοχή τού «αργία μήτηρ πάσης κακίας» γίνεται πάτημα λαϊκίστικο, σε σταματάει στο "γαμάει" και ξεχνάς να σκεφτείς ποιος είν' ο διάολος τέλος πάντων. Περιμένεις να στον δείξουν και να στον πουν. Κι έτσι η αριστερά, πιάνει δεξιά δουλειά και το δούλεμα πάει σύννεφο, και δεν είναι και τόσο κακός ο κόφτης που σε σταματάει απ΄ τις αμαρτωλές σου πράξεις. Δεν είναι μεταφυσική, είναι σύγχρονη μορφή προπαγάνδας, καλά μελετημένη και επεξεργασμένη, με άπειρα μέσα παραγωγής των κατάλληλων εντυπώσεων την κατάλληλη στιγμή.

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger