Θα επαναληφθεί η δίκη για τη δολοφονία της Γερολύμου
Σε αναίρεση της απόφασης που λήφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, προχωράει ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση της δολοφονίας της 69χρονης Ουρανίας Γερολύμου τον Νοέμβριο του 2014, μέσα στο σπίτι της στ’ Ασγούρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από αίτηση που υπέβαλε ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κτιστάκης προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, προκειμένου η υπόθεση να εκδικαστεί εξ αρχής από το αρμόδιο δικαστήριο με κατηγορούμενους και τα δύο αδέλφια.

Όπως είναι γνωστό, στην υπόθεση κατηγορούνταν τα δύο εγγόνια της άτυχης ηλικιωμένης, ηλικίας 26 και 29 ετών αντίστοιχα, στους οποίους ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Τον Φεβρουάριο του 2016 η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, το οποίο ομόφωνα έκρινε ένοχη χωρίς ελαφρυντικά την 29χρονη εγγονή και της επέβαλε την ανώτατη ποινή  της ισόβιας κάθειρξης για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και δέκα χρόνια κάθειρξη για την κατηγορία της ληστείας, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σε ότι αφορά τον 26χρονο αδελφό της, τον έκρινε αθώο για την ανθρωποκτονία και ένοχο μόνο για οπλοκατοχή (πλημμέλημα) και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ με τριετή αναστολή.
Η 29χρονη λίγες ημέρες αργότερα είχε ζητήσει με αίτηση της από τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου να ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης έτσι ώστε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο να εξεταστεί εξ αρχής η υπόθεση με κατηγορούμενο και τον 26χρονο αδελφό της που αθωώθηκε ωστόσο, όμως η αίτηση αυτή απορρίφθηκε.
Σε κάθε περίπτωση μετά την αναίρεση της απόφασης του δικαστηρίου από τον Άρειο Πάγο, η υπόθεση αναμένεται να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί εκ νέου στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα δύο άτομα ηλικίας 23 και 21 ετών για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω.
Το χρονικό του εγκλήματος
Η Ουρανία Γερολύμου βρέθηκε νεκρή δίπλα από το κρεβάτι που κοιμόταν το πρωί της 4ης Νοεμβρίου 2014 στο σπίτι της στ’ Ασγούρου της Ρόδου.
Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα και με όσα αποκάλυψε αργότερα η ιατροδικαστική έκθεση βρήκε τραγικό θάνατο από πολλαπλά χτυπήματα στο κούτελο, στο κεφάλι και στη θωρακική χώρα όπου και εντοπίστηκαν θλαστικά τραύματα και εσωτερικά τραύματα.
Η 69χρονη Ουρανία Γερολύμου καταγόταν από την Σκόπελο όμως, όλη της την ζωή την πέρασε στη Ρόδο όπου ήρθε, νεαρή ακόμη κοπέλα, παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, τα τελευταία χρόνια η υγεία της είχε επιβαρυνθεί και μετακινούνταν με δυσκολία.
Ωστόσο κάθε πρωί και κάθε βράδυ επισκέπτονταν γειτόνισσα της με την οποία συνομιλούσαν και περνούσε η ώρα τους. Στο διπλανό σπίτι διέμενε η 29χρονη εγγονή της η οποία και το πρωί της μοιραίας μέρας, όταν είδε ότι η 69χρονη καθυστέρησε να βγει έξω, πήγε στο σπίτι της να δει τι συμβαίνει.
Εκεί, η νεαρή κοπέλα βρήκε την 69χρονη ξαπλωμένη δίπλα από το κρεβάτι όπου κοιμόταν, ανάσκελα και σκεπασμένη με σεντόνι και ένα μαξιλάρι, γεμάτο με αίματα!
Η 29χρονη κοπέλα ενημέρωσε την αστυνομία και ισχυρή δύναμη έσπευσε στο σημείο και απέκλεισε την περιοχή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες.
Την επόμενη μέρα και μετά από συντονισμένες έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου συνελήφθησαν ο 26χρονος εγγονός και η 29χρονη αδελφή του ως οι δράστες της στυγερής δολοφονίας, η οποία φέρεται να έγινε για μία τηλεόραση και 100 ευρώ που αφαιρέθηκαν από το σπίτι της 69χρονης.
Σε έρευνα που έγινε στα σπίτια των δύο εγγονιών βρέθηκαν στο μεν σπίτι της 29χρονης ένα γυναικείο παντελόνι με εμφανή κηλίδα άγνωστης σύνθεσης και στο σπίτι του 26χρονου ένα περίστροφο παλαιού τύπου του οποίου η λειτουργικότητα εξετάστηκε.
Και τα δύο αδέλφια μετά την απολογία τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές, αν και τόσο στο δικαστήριο αλλά και μέχρι σήμερα ουδείς από τους δύο έχει αποδεχτεί τα όσα τους καταλογίζονταν και ο ένας «δείχνει» ως δράστη τον άλλο.