Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Νέα κινεζική αντίδραση για την αμερικανική παρουσία

Η Ουάσιγκτον μιλά για «μη ασφαλή» αναχαίτιση αναγνωριστικού της αεροσκάφους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Τις «λεπτές ισορροπίες» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα αναδεικνύει η συνεχιζόμενη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, που όπως είναι φυσικό, προκαλεί την έντονη αντίδραση της Κίνας. Προχτές, το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε «μη ασφαλή» αναχαίτιση ενός αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους που εκτελούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Σύμφωνα πάντα με το Πεντάγωνο, το περιστατικό σημειώθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο, ενώ το αμερικανικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε μια «περιπολική πτήση ρουτίνας».
Θυμίζουμε, βέβαια, ότι οι «περιπολίες» που πριν μερικούς μήνες η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει στην περιοχή, με θαλάσσια αλλά και εναέρια μέσα (στο όνομα της προστασίας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας), προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή τη σφοδρή αντίδραση του Πεκίνου. Το οποίο όχι μόνο δεν τις θεώρησε ποτέ «ρουτίνας», αλλά και τις συνέδεσε με απειλές που δέχεται η εθνική κυριαρχία του, η ασφάλεια και η σταθερότητα όλης της περιφέρειας.
Χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις
αναγνωριστικές «δραστηριότητες» και μίλησε για κινεζικό αεροσκάφος που πέταξε σε απόσταση ασφαλείας από το αμερικανικό αεροπλάνο που πέταγε πολύ κοντά στην (κινεζική) περιοχή Χαϊνάν.
Στο μεταξύ, χτες, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγε τον πρώτο κύκλο αεροπορικών ασκήσεων, στις οποίες συμμετείχαν αεροσκάφη πολλαπλών τύπων. Πάντως, δε διευκρινίστηκε ούτε το πού ούτε το πότε ακριβώς έγιναν οι ασκήσεις. Σε αυτές πήραν μέρος ιπτάμενα ραντάρ, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, μαχητικά, βομβαρδιστικά αλλά και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης εξοπλισμός και συσκευές ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν εναέριους ανεφοδιασμούς με καύσιμα, αλλά και την προσομοίωση της τεχνικής υποστήριξης αεροσκαφών σε συνθήκες μάχης. Επίσης, σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών από αεροσκάφη, με τη διεξαγωγή πτήσεων χαμηλού ύψους, αλλά και στοχοποίηση μη επανδρωμένων οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger