Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η Σκόπελος στην Αμφικτιονία αρχαίων πόλεων

skopelos
«Ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός συνιστά το υπόβαθρο του Δυτικού Κόσμου»
Σ’ αυτήν την αρχή στηρίχθηκε η ιδέα της ίδρυσης Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, από την ΚΕΔΕ, στην υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Η. Ψηνάκης.
Η πρώτη συνάντηση των Περιφερειών και των Δήμων Νοτίου Ελλάδος έλαβε χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 28.3.2016 με τη συμμετοχή [ δήμων και περιφερειών.
Για τη δεύτερη συνάντηση επελέγη, την 20ή Μαΐου 2016, η Θεσσαλονίκη, για τους Δήμους και τις Περιφέρειες Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος. Η συνάντηση αυτή έγινε την ημέρα κατά την οποία καθιερώθηκε και η διεθνής ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ή αλλιώς »Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας’΄.

Σε αυτή τη συνάντηση ήταν παρούσα και η Σκόπελος, εκπροσωπούμενη από τη δημοτική σύμβουλο κ. Αθηνά Ντάκη, αναδεικνύοντας τη μακρόχρονη και συνεχή ιστορία της, από τον πρώτο εποικισμό της κατά τον 16ο-14ο πΧ αιώνα από τον Μινωίτη Πρίγκιπα Στάφυλο ως τα νεότερα χρόνια.
Η κυριαρχία του Μινωίτη πρίγκιπα Σταφύλου και της Πεπαρήθου στο Β. Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Μινωικής θαλασσοκρατορίας, η ακμή της στα χρόνια που οι Χαλκιδείς αποίκισαν το νησί, κατά τον 5ο πΧ αι. και που οδήγησε σε οικονομική άνθηση (κοπή νομίσματος, εμπόριο με άλλες πόλεις-κράτη, ναυπήγηση πλοίων κλπ), η κυριαρχία της ως ανεξάρτητης πόλης – κράτους στις αρχές του 4ου αι. με την κοπή του περίφημου χάλκινου νομίσματος, με την κεφαλή του Διονύσου, και πλείστα άλλα ιστορικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Αμφικτυονίας, δικαίωσαν την επιθυμία της Σκοπέλου να αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της αυτοδιοικητικής αυτής πρωτοβουλίας.
Η συμμετοχή της Σκοπέλου στην Αμφικτιονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, δίνει τη δυνατότητα στο νησί να προβάλλει διεθνώς την ιστορική του πορεία και το στίγμα του από την αρχαιότητα ως σήμερα (αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του Κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli και του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Philippe Leclerc, στην τελετή της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας), να μετέχει μαζί με την ΚΕΔΕ σε διεθνείς δράσεις πολιτιστικής προβολής και να συνεργαστεί με πόλεις της Ευρώπης και της Μεσογείου οι οποίες έχουν κοινή αρχαϊκή πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger