Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Νεκρή θαλάσσια χελώνα


Μια θλιβερή εικόνα αντίκρισαν χθες το πρωί, επισκέπτες στην παραλία του Αγιοκάμπου, που διαπίστωσαν τον θάνατο μιας μεγάλης χελώνας, πιθανόν τους είδους "καρέτα-καρέτα".
Το θαλάσσιο πλάσμα, μήκους ενός μέτρου και δέκα εκατοστών και πλάτους 60 εκατοστών, αν και νεκρό, αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού, για την ομορφιά του και τον όγκο του.
Βρέθηκε στην ακροθαλασσιά, σε τμήμα παραλίας, της περιοχής γνωστής ως «νησί» και δεν έγινε δυνατό να διαπιστωθεί αν η χελώνα έφερε τραύματα, που πιθανόν να προκάλεσαν τον θάνατό της, καθώς σε σημεία του σώματός της ήταν σε αποσύνθεση.
Για την παρουσία της στην παραλία, ειδοποιήθηκε το λιμενικό τμήμα Αγιοκάμπου, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε τον Δήμο Αγιάς.

Εκτιμάται ότι είναι τους είδους «καρέτα -καρέτα», τόσο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της, όσο και από το γεγονός ότι είναι η μοναδική θαλάσσια χελώνα η οποία ωοτοκεί στην Ελλάδα, καθώς η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) η οποία επίσης ζει στη Μεσόγειο, ωοτοκεί στα παράλια της Κύπρου και της Τουρκίας.
Η "καρέτα - καρέτα", έχει σχετικά μεγάλο κεφάλι, το επάνω μέρος στο καβούκι των ενήλικων χελωνών έχει ελαφρώς σχήμα καρδιάς σε καστανοκόκκινο χρώμα, ενώ το κάτω μέρος του καβουκιού τους έχει συνήθως ένα υποκίτρινο χρώμα.
Στην Ελλάδα ωοτοκούν πάνω από 2.000 χελώνες, που αποτελούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Μεσόγειο.
Οι χελώνες Caretta caretta θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Ο παρατημένος αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών. Μπορούν επίσης να πάθουν ασφυξία εάν είναι παγιδευμένες σε αλιευτικές τράτες.
Επίσης η προστασία της αποτελεί για το WWF Ελλάς, ένα στοίχημα και μια σχεδόν «προσωπική υπόθεση» που διαρκεί πολλές δεκαετίες.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger