Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΚΕΠΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ


Είναι γνωστό σε όλους το θέμα – ΑΝΑΘΕΜΑ με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηριών στη χώρα μας, και με τα «διάφορα» που συμβαίνουν σε αυτά, και ΔΕΝ μας τιμούν σαν χώρα καθόλου.
Είναι ΧΙΛΙΑΔΕΣ οι καταγγελίες αναπήρων και χρονίως πασχόντων που είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη, να μειώνει η επιτροπή το ποσοστό αναπηρίας τους, η να παρεμβαίνει ο διευθυντής η η διευθύντρια και να στέλνει τους ασθενείς σε δευτεροβάθμια επιτροπή χωρίς καν να είναι γιατρός.
Είναι πολλές επίσης οι καταγγελίες ασθενών για ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ από την επιτροπή, για επιτροπές επίσης που τις διακρίνει η «αγιοσύνη», μιας και κάνουν …. «θαύματα» και θεραπεύουν αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις!

Αυτά και άλλα πολλά σας τα έχω μεταφέρει πολλές φορές, αλλά καλό είναι να μην ξεχνιούνται, να τα λέμε πάλι και πάλι, για να βλέπει ο Έλληνας πως αντιμετωπίζονται από το κράτος «πρόνοιας» οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Πρέπει λοιπόν να επαναλαμβάνουμε αυτά, όπως και ότι στον κανόνα της απανθρωπιάς και των πολιτικών εξόντωσης, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ, από γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους κλπ, που είναι πρώτα απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ και μετά επιστήμονες που ΤΙΜΟΥΝ πραγματικά τον όρκο τους πράττοντας στο ακέραιο το καθήκον τους χωρίς να εκθέτουν σε περισσότερες ταλαιπωρίες τους ασθενείς.
Δυστυχώς, πάρα πολλοί ασθενείς έχοντας κάποια κακιά «εμπειρία» από προηγούμενες φορές που πέρασαν επιτροπές αναπηρίας, η μαθαίνοντας από άλλους ασθενείς για τα παθήματα τους, αποφάσισαν να προστατευτούν από παρομοια περιστατικά, καταφεύγοντας στην δικαιοσύνη!
Πάμε να δούμε ΔΥΟ άρθρα, και θα επισημάνουμε ένα δυο σημεία που κάποιοι τα περνούν στα «ψιλά»…..,
«Στο Πειθαρχικό γιατρός των ΚΕΠΑ – Αντιμέτωπη και με μήνυση
Οι καταγγελίες για τις κρίσεις των Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αναφορικά με την απόδοση των ποσοστών στους υπό εξέταση ασθενείς, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Έχει να κάνει κυρίως με την τροποποίηση του Κανονισμού που διέπει τη λειτουργία τους, βάσει των αυστηρότερων Πρωτοκόλλων που έχουν καταρτιστεί, με αποτέλεσμα τα ποσοστά αναπηρίας να είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Άλλες φορές, επίσης, το πρόβλημα έγκειται στην ακατάλληλη σύνθεση της Επιτροπής, ελλείψει όλων των σχετικών ιατρικών ειδικοτήτων, με συνέπεια να διαπιστώνονται αδικίες.
Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρχει μια ασφαλιστική δικλείδα, προβλέπεται η δυνατότητα κατάθεσης ένστασης εκ μέρους των ασθενών, ώστε να υπάρξει επανεξέταση της περίπτωσης από β/βάθμια Επιτροπή. Ως εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως όταν ο ασθενής ή συγγενής του προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκαταβολικά κι όταν το υπουργείο Υγείας – που το ίδιο είναι αρμόδιο για τα Πρωτόκολλα βάσει των οποίων γίνεται η διάγνωση από τους γιατρούς- έρχεται εκ των υστέρων να ποινικοποιήσει την κρίση τους;
Αυτό συνέβη εν προκειμένω στην περίπτωση της ειδικής ρευματολόγου Ε.Μ. που υπηρετεί στο ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης, η οποία στις 22/5/13 συμμετείχε σε Α/βάθμια Επιτροπή στη Δράμα, που έκρινε ότι με βάση τα έγγραφα και την κλινική εξέταση της ασθενούς Α.Τ., η τελευταία δεν δικαιούται το επίδομα που έπαιρνε κατά το παρελθόν από τη Νομαρχία. Η ασθενής στο φάκελό της είχε δηλώσει ως πρωτεύουσα πάθηση την ορθοπεδική και δευτερούουσες παθήσεις την καρδιολογική και την ψυχιατρική. Η Β/ βάθμια Επιτροπή έλαβε διαφορετική απόφαση όμως, πριν την κρίση της οποίας η οικογένεια της ασθενούς είχε προειδοποιήσει τα μέλη της με ποινικές και αστικές ευθύνες. Η ίδια η γιατρός εξηγεί:
Μετά την ακυρωτική απόφαση της Β/βάθμιας Επιτροπής, η Ε.Μ. καλείται τώρα σε Πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος και κινδυνεύει με αργία, ενώ σε βάρος της έχει κατατεθεί και μηνυτήριος αναφορά από το γιο της ασθενούς, με την οποία ζητείται αποζημίωση.
«Είναι απαράδεκτο οι γιατροί να κινδυνεύουν κάθε φορά για την κρίση τους» τονίζει ο Σάββας Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Β. Ελλάδας. «Άλλο να υπάρχει κάποια πονηριά, ένας χρηματισμός για να ανέβει το ποσοστό. Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε κάθετοι ότι απαιτείται η παρέμβαση του εισαγγελέα. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο εδώ. Απλά η Β/βάθμια Επιτροπή ανέβασε το ποσοστό, διότι πρόκειται για ψυχιατρική περίπτωση ασθενούς, η κλινική εικόνα της οποίας μπορεί τη μία μέρα να είναι κάπως και μετά κάπως αλλιώς, ή στο μεταξύ να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία και γνωματεύσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΚΕΠΑ, όπως και η Πρόνοια συνολικά εξακολουθεί να αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και όχι του Υπ. Υγείας. Συνεπώς, προκύπτει ένα ερώτημα σε σχέση και με τη νομιμοποιητική βάση της κλήσης σε Πειθαρχικό από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια της γιατρού.
«Εάν – λέμε τώρα – κάποιος έπρεπε να εγκαλέσει τη γιατρό, αυτός θα έπρεπε να είναι το υπ. Εργασίας. Το Υγείας δεν έχει καμία δουλειά, αφού η γιατρός δεν κατηγορείται για απάτη» σχολιάζει ο κ. Παρασκευόπουλος. «Εμείς θέσαμε το θέμα στην Ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας, γιατί η ποινικοποίηση της ιατρικής κρίσης είναι ένα θέμα που αφορά όλους όσους συμμετέχουν σε Επιτροπές ΚΕΠΑ και όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα θα πρέπει να μας το αναφέρουν».
Εκπρόσωπος της ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Β. Ελλάδας έχει ήδη θέσει το θέμα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Εργασίας, ενώ θα γίνει παρέμβαση και στη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ για την κλήση της γιατρού σε ΕΔΕ με το ερώτημα της απόλυσης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.»
ΠΗΓΗ: newsnowgr.com
Αυτή είναι μια περίπτωση, και εδώ, θα επισημάνω πως ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΗΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ «ΛΙΓΩΝ»…. ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ, ΦΤΑΝΕΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ……
Πάμε να δούμε τώρα, τι απαντά ο δικηγόρος της ασθενούς…..
«Ο δικηγόρος της ασθενούς από τη Δράμα απαντά για το ΚΕΠΑ
Τη δική του εκδοχή για την περίπτωση της ειδικής ρευματολόγου του ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης, Ε.Μ. που περνάει πειθαρχικό ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη και με μήνυση για την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ όπου συμμετείχε στις 22/5/13 (εδώ), δίνει ο δικηγόρος της ασθενούς Α.Τ.
Όπως λέει στο Virus ο Ζήσης Τσανάκας, εντολέας της ασθενούς, η ρευματολόγος όπως και τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής που είναι ορθοπεδικοί, κατηγορούνται για αντιποίηση ειδικότητας.
«Η ασθενής, που είναι και μητέρα μου, επικαλέστηκε μία ορθοπεδική, δύο καρδιολογικές και δύο ψυχιατρικές παθήσεις. Η Α/βάθμια Επιτροπή έκρινε την ορθοπεδική πάθηση ως ειδική που ήταν, ενώ άλλαξε τις διαγνώσεις των γιατρών του Δημοσίου για τις άλλες δύο παθήσεις. Αυτό που έπρεπε να γίνει – εάν θεωρούσαν ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο – ήταν να παραπέμψουν σε άλλη Επιτροπή κι όχι να επιληφθούν αφού ήταν αναρμόδιοι» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχετική νομολογία γι’ αυτό.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η Β/βάθμια επιτροπή, στην οποία πήγε η υπόθεση το Νοέμβριο του 2013 μετά από ένσταση της Α.Τ., ανέβασε τελικά το ποσοστό αναπηρίας από το 54% στο 80%. «Πριν την επιτροπή αυτή τους είχα στείλει εξώδικο. Όταν, λοιπόν, εξεταζόταν η μητέρα μου με κάλεσαν μέσα και με ευχαρίστησαν που τους προειδοποίησα για να μην βρεθούν κι αυτοί κατηγορούμενοι» λέει ο κ. Τσανάκας. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή αυτή συμμετείχε και ψυχίατρος.
«Εάν η εισαγγελία δεν είχε βρει κάτι επιλήψιμο στην Α/βάθμια επιτροπή, δεν θα είχε παρέμβει» καταλήγει ο κ. Τσανάκας. Σε ό,τι αφορά δε την εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας στην υπόθεση, ο δικηγόρος της Α.Τ. αναφέρει πως η Εισαγγελία είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί τη δικογραφία στο αρμόδιο υπουργείο όταν πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους.»
ΠΗΓΗ: newsnowgr.com
Είδαμε λοιπόν και την απάντηση του δικηγόρου, αλλά για να είμαστε εντάξει, πάμε να δούμε και την επιστολή που έστειλε η γιατρός προς τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.
«ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΙΣ. ΠΑΤΡΑΣ.  ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ.
ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΕΛΕΝΑ-ΓΑΜΒΡΕΛΗ - ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΙΑΤΡΟΣ-ΕΙΔΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΣΥ ΠΕΔΥ-ΔΡΑΜΑΣ
ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΚΕΠΑ.
ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΛΑΒΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 4 ΥΠΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΑΡΓΙΑΣ , ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ.
22/5/2013 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΝΟΜΑΡΙΑΚΗ ΑΡΧΗ.
ΟΠΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ.
Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΜΑΣ ΜΗΝΥΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΒΥΕ.
ΠΡΟΧΘΕΣ ΠΗΡΑ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΟ ΕΑΝ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΕΠΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 800 ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΚΟΨΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΕΙΛΗ ΠΕΡΙ ΑΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΕΥΠΥΚΑ - ΠΕΔΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΘΕΣ/ΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΑ.
ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ
Dr ΕΛΕΝΑ ΓΑΜΒΡΕΛΗ-ΜΕΤΑΞΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ»
Αυτή είναι και η επιστολή της Γιατρού, και εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε, πως ο γιος της ασθενούς μήνυσε την επιτροπή ως ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ…. Επίσης, πρέπει να απαντήσω στους γιατρούς γιατί μάλλον δεν το γνωρίζουν, πως ΝΑΙ, ο ασθενής έχει δικαίωμα να κάνει εντος δέκα ημερών από την έκδοση της απόφασης Ένσταση και προσφυγή σε δευτεροβάθμια ΥΕ, μόνο που είναι πλέον τόσα πολλά τα εμπόδια που του βάζουν ΣΚΟΠΙΜΑ (αναζητήστε εσείς οι γιατροί ποιοι τα βάζουν και τι εντολές δίνουν) που πολλές φορές ΔΕΝ προλαβαίνει να υποβάλλει την ένσταση του.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα δυστυχώς.
Επίσης, εδώ πρέπει να αναφέρω πως οι γιατροί των επιτροπών ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ!!
Εδώ όπως βλέπετε, θα μπορούσε να ξεγελαστεί ακόμα και ο γιατρός από την «εικόνα» του ασθενή, αφού έρχεται σε επαφή μαζί του για λίγα λεπτά της ώρας!
Κάτι τέτοιο , βάζει όπως καταλαβαίνετε σε άσχημες περιπέτειες τον ασθενή!
Υπενθυμίζω και τις «οδηγίες» που υπάρχουν για «μείωση ποσοστών» αναπηρίας!
Το έγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου, πως οι ασθενείς πλέον είναι διατεθειμένοι να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟ, ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟ.
Δεν είναι δικά μου λόγια, ψάξτε το, και θα δείτε τι γράφουν οι ασθενείς στα διάφορα forum.
Και κάτι ακόμα, προς γιατρούς και υπουργεία, γιατί ούτε τα υπουργεία θα τη γλυτώσουν.
Τον ανάπηρο και τον χρόνια πάσχοντα δεν τον νοιάζει ΠΟΙΟΣ είναι αρμόδιος για τα πειθαρχικά και ποιος όχι.
Έχει την αρρώστια του, τον νταλγκά του, τα ζόρια του, και δεν θέλει να είναι το «μπαλάκι» μεταξύ γιατρών, διευθυντών, και υπουργείων.
Καταλαβαινόμαστε νομίζω.
Να είστε βέβαιοι πως θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις στο θέμα ΚΕΠΑ.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger