Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

12046924_1655582364728992_662566029469286950_n
ΤΟΝΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΩΡΟΘΕΑ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ
Ακολούθως των καταστροφών που σημειώθηκαν στην Σκόπελο από τη θεομηνία που έπληξε το νησί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2015 και για τις οποίες η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, κλιμάκιο της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων αποτελούμενο από επτά μηχανικούς και τεχνικούς μετέβη από την πρώτη στιγμή στις πλημμυρόπληκτες περιοχές όπου σε συνεργασία με το Δήμο Σκοπέλου και την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου διενέργησαν αυτοψία και κατέγραψαν τις καταστροφές τόσο σε υποδομές, όσο και σε οικίες, ώστε να γίνει εφικτή η άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Άμεσα συντάχθηκε μελέτη προϋπολογισμού 1.790.000€ και κατατέθηκε Τεχνικό Δελτίο Έργου στο ΥΠΟΜΕΔΙ για την αποκατάσταση των ζημιών από τη
θεομηνία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Πιο συγκεκριμένα προβλέφθηκαν εργασίες άρσης καταπτώσεων, κατασκευής έργων αντιστήριξης, καθαρισμοί τάφρων, οδοστρωσία καθώς και αποκατάσταση της βλάβης στη θέση Λιμνονάρι όπου το οδόστρωμα έχει κοπεί σε μήκος 50μ.  Επίσης, για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων του νησιού κατατέθηκε στο ΥΠΟΜΕΔΙ Τεχνικό Δελτίο Έργου ύψους 550.000 ευρώ, με το οποίο προτείνεται να γίνει η οριοθέτηση και η διευθέτηση ρεμάτων του και για να αποτραπούν παρόμοιας έκτασης καταστροφές στο μέλλον. Τέλος, με Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας συγκροτήθηκαν δύο πενταμελείς επιτροπές από υπαλλήλους της Δ/νσης Τεχνικών Έργων και της Δ/νσης Ανάπτυξης των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων καθώς και του Δήμου Σκοπέλου για την εκτίμηση των ζημιών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την θεομηνία. Το έργο των επιτροπών, δηλαδή η καταγραφή των ζημιών,  έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ κι έπειτα από την έκδοση του 661/Β/11.03.2016 ΦΕΚ οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών του Δήμου Σκοπέλου η Δ/νση Τεχνικών Έργων απέστειλε  άμεσα τους πίνακες στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των επιχειρήσεων.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας λοιπόν ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν πληγεί όπως τηρήσουν τις ακόλουθες προθεσμίες από την δημοσίευση του ως άνω ΦΕΚ (11.03.2016) προκειμένου να τους χορηγηθεί Στεγαστική Συνδρομή για αποκατάσταση των ζημιών και να υποβάλλουν αίτηση:
  • εντός τριών μηνών, για τη διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο εφόσον επιθυμούν την έκδοση Έκθεσης Χαρακτηρισμού του
  • εντός ενός έτους, για απευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.
«Από την πρώτη στιγμή, οι Υπηρεσίες μας βρέθηκαν επί τόπου στην πληγείσα περιοχή και προέβησαν στην διεκπεραίωση όλων εκείνων των ενεργειών που απαιτούνται για την αποζημίωση των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται από την ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων με υπευθυνότητα, συνέπεια, ευαισθησία κι ορθολογική χρήση των πόρων», δήλωσε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Ηλεκτρονική εφημερίδα Σκιάθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger