Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ερώτηση για τις ζημιές από την καταστροφική πλημμύρα


Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δ. Κολυνδρίνη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Β. Σποράδων Ν. Πλωμαρίτη κατέθεσαν περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας σχετικά με τις ζημιές στο νησί της Σκοπέλου.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Παρότι, εδώ και 6 μήνες, το νησί της Σκοπέλου έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές, από τις καταστροφικές πλημμύρες στις 22/09/2015, σε υποδομές, επιχειρήσεις, οικίες κ.λ.π., η υποτιθέμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί και η κρατική χρηματοδότηση λειτούργησαν κυριολεκτικά με το «σταγονόμετρο» και κυρίως για κάποιες απολύτως επείγουσες ανάγκες. Τις περισσότερες «πληγές» που άφησε πίσω της εκείνη η καταστροφική πλημμύρα τις επούλωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα και δικές τους προσπάθειες.
Υπάρχουν όμως τουλάχιστον 2 σοβαρά ζητήματα τα οποία παραμένουν.

  1. Μετά τις πλημμύρες το νησί είναι ουσιαστικά κομμένο στα δύο. Η κεντρική αρτηρία που συνδέει τα λιμάνια της Σκοπέλου με αυτό του Λουτρακίου (Γλώσσα) έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και είναι εκτός κυκλοφορίας. Η σύνδεση γίνεται από τον παλιό δρόμο, κάτι που βέβαια και επιπλέον επιβάρυνση αποτελεί για τους κατοίκους του νησιού, για τους καταστηματάρχες, για τις μεταφορές κ.α., αλλά και ενόψει της τουριστικής περιόδου, αυτός ο δρόμος από τη μια μεριά δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο όγκο κίνησης τροχοφόρων και από την άλλη θα εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων σε ντόπιους και επισκέπτες. Ο δρόμος αυτός είναι έργο που ανήκει στην Περιφέρεια.
  2.  Υπάρχουν σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης και μέσα στη χώρα της Σκοπέλου που έχουν μείνει στη μέση και δεν προχωρούν.
Και για τα δυο αυτά ζητήματα η απάντηση που παίρνουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες είναι ότι «δεν υπάρχει χρηματοδότηση».
Επειδή τα προβλήματα χρονίζουν και είναι ιδιαίτερα σοβαρά
ΕΡΩΤΑΤΑΙ, ο κ. Περιφερειάρχης, η κα. Αντιπεριφερειάρχης και ο Εντεταλμένος για τις Β. Σποράδες περιφερειακός σύμβουλος
  • αν ευσταθεί η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση και γιατί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λύθηκε αυτό το ζήτημα
  • τι μέτρα πρόκειται να πάρει η Περιφερειακή Αρχή ώστε άμεσα να έχουμε εξέλιξη στην αποκατάσταση των ζημιών και το νησί να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει τόσο στην νέα τουριστική περίοδο όσο και στην εύρυθμη καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας
Βαγγέλης Μπούτας
Γιώργος Λούμας
Αστέρης Χαλάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger