Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ

Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος των Ανάπηρων και χρόνια πασχόντων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και αυτό οφείλεται στα ΒΡΩΜΙΚΑ και ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας κατόπιν κρυφών και φανερών εντολών του αρμόδιου υπουργείου.
Όπως ΟΛΟΙ οι Έλληνες γνωρίζουν, και όχι μόνο γνωρίζουν αλλά το ΖΟΥΝ, τόσο οι προηγούμενες, όσο και η παρούσα …. Κυβέρνηση, στα πλαίσια των περικοπών για την εξοικονόμηση χρημάτων, δε διστάζουν να παίξουν ακόμα και με τις ΖΩΕΣ ΜΑΣ.
Έτσι, έχουμε άτομα των οποίων η αναπηρία είναι στο 87%, μετά από κάποιο «Θαύμα» που γίνεται στο ΚΕΠΑ όπου περνούν επιτροπή να γίνονται καλά.
Τα «θαύματα» αυτά, είναι τακτικά όπως προκύπτει από συνεχείς καταγγελίες, και μάλιστα όπως ξαναέγραψα, την όποια αναπηρία, την όποια πάθηση, την κόβουν ακόμα και οι…. ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ με παρεμβάσεις τους γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις όποιες ιατρικές γνωματεύσεις, ακόμα και τις αποφάσεις των επιτροπών.

Είπαμε, πρέπει τα ΣΦΑΓΕΙΑ να δουλεύουν και να ΣΦΑΖΟΥΝ αναπήρους και χρόνια πάσχοντες.
Εδώ να πω, πως ΟΛΟΙ οι πολιτικοί, και αν όχι όλοι οι περισσότεροι, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τι συμβαίνει αλλά δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσει αυτό το χάλι. Αντίθετα μάλιστα, το κάνουν ακόμα μεγαλύτερο.
Πάμε να δούμε κάτι ενδιαφέρον Συνέλληνες, που έγινε τον περασμένο μήνα.
«ΕΡΩΤΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
«Βόμβα» Κόκκαλη για τις συντάξεις
Τις «μεγάλες αποκλείσεις των ποσοστών αναπηρίας και την η ακατανόητη αντιμετώπιση των ασθενών κατά την επανεξέτασή τους από τα ΚΕ.Π.Α» αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος βουλευτής καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει:
Εκτός από την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις που υφίστανται οι πολίτες στα ΚΕΠΑ, παραμένουν στο προσκήνιο οι μεγάλες αποκλείσεις των ποσοστών αναπηρίας μεταξύ των διαδοχικών γνωματεύσεων που αφορούν την ίδια πάθηση. Γνωματεύσεις του ΙΚΑ που χορηγούσαν ποσοστό αναπηρίας 87% ανατρέπονται από τα ΚΕΠΑ, τα οποία καταργούν όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές σε άτομα με αναπηρία, αναγνωρίζοντας ποσοστό που υπολείπεται κατά πολύ, ακόμη και του 67%, σε μια προσπάθεια μεθοδευμένης μείωσης των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων. Σε πολλές δε περιπτώσεις το ποσοστό που ανεγνώρισε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΚΕΠΑ μειώνεται ακόμη περισσότερο, μετά από άσκηση Προσφυγής των ασθενών.
Ακόμη και σε περιπτώσεις θετικών επί πολλών ετών διαδοχικών γνωματεύσεων, σε πλείστες περιπτώσεις στον επανέλεγχο που διενεργείται, καταλήγουν σε συμπεράσματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με την ίδια την κοινή πείρα και λογική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμπολίτη μας, που ενώ το ΚΕΠΑ τον κρίνει παραπληγικό με ποσοστό αναπηρίας 90%, με την ίδια γνωμάτευση αποφαίνεται ότι ΔΕΝ παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.
Περαιτέρω στις περιπτώσεις που μία σύνταξη αναπηρίας έχει καταστεί ισόβια, όταν γίνεται παραπομπή στα ΚΕΠΑ για εξέταση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση ή συνέχιση της απόλυτης αναπηρίας (δηλ. της προσαύξησης της αναπηρικής σύνταξης), τα ΚΕΠΑ δεν περιορίζονται στον έλεγχο των προϋποθέσεων της απόλυτης αναπηρίας (δηλ. την κρίση για το αν χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου), αλλά παρεμβαίνουν και στο ποσοστό της αναπηρίας τους, το οποίο πέφτει συχνά από το 80% στο 30%! Η συνέπεια είναι, πέραν της στέρησης της προσαύξησης της σύνταξης, και η φορολογική τους επιβάρυνση.
Πέραν των ανωτέρω, για την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών και συντάξεων, όπως και για τη μείωση του φόρου κατά διακόσια (200) ευρώ, δεν γίνονται δεκτές από τις αρμόδιες ΔΟY οι γνωματεύσεις των Α/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (που υπήρχαν πριν την αντικατάστασή τους από το ΚΕΠΑ) που χορηγούσαν ποσοστά αναπηρίας εφ’ όρου ζωής. Ειδικότερα γίνονται δεκτές μόνο οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιών για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος τους, καθώς και Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Έτσι εν λόγω ασθενείς υποχρεώνονται να υποβληθούν σε εκ νέου εξέταση από τα ΚΕΠΑ, καταβάλλοντας οι ίδιοι το ποσό του παράβολου, αφού δεν διαθέτουν παραπεμπτικό από τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα τους. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων –όχι μόνο δεν λαμβάνουν την φοροαπαλλαγή- αλλά επιπλέον «μπαίνει μαχαίρι» και σε όλες τις παροχές τους, αφού γίνεται δραστική μείωση του ποσοστού της αναπηρίας τους.
Επειδή είναι αμφίβολο αν οι γιατροί των ΚΕΠΑ αποφαίνονται κατά την επιστημονική τους κρίση ή μάλλον αναγκάζονται να γνωματεύουν σύμφωνα με τις επιταγές της μείωσης και περικοπής των συντάξεων.
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω που περιγράφει στην ερώτησή του ο βουλευτής ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν:
Σκοπεύετε και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να σταματήσουν οι απαράδεκτες διαφορές στα ποσοστά αναπηρίας μεταξύ διαδοχικών γνωματεύσεων και μεταξύ των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών; Προτίθεστε να ενεργήσετε κατά της σκόπιμης μείωσης των ποσοστών αναπηρίας που στερεί τη σύνταξη και τις κοινωνικές παροχές σε χιλιάδες πάσχοντες;
Θα μεριμνήσετε ώστε να γίνονται δεκτές από τις ΔΟY οι γνωματεύσεις των Α/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (που υπήρχαν πριν την αντικατάστασή τους από το ΚΕΠΑ) που χορηγούσαν ποσοστά αναπηρίας εφ’ όρου ζωής
ΠΗΓΗ: larissanet.gr
Όπως βλέπετε Συνέλληνες, στην ερώτηση επισημαίνονται ΠΟΛΛΑ τα οποία κάποιοι τα περνούν στα «ψιλά».
Για παράδειγμα, το «είναι αμφίβολο αν οι γιατροί των ΚΕΠΑ αποφαίνονται κατά την επιστημονική τους κρίση ή μάλλον αναγκάζονται να γνωματεύουν σύμφωνα με τις επιταγές της μείωσης και περικοπής των συντάξεων.» χτυπαει πολλά καμπανάκια,
Όπως και το άλλο, που φωτογραφίζει ακόμα ένα «ΘΑΥΜΑ»….
Το «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμπολίτη μας, που ενώ το ΚΕΠΑ τον κρίνει παραπληγικό με ποσοστό αναπηρίας 90%, με την ίδια γνωμάτευση αποφαίνεται ότι ΔΕΝ παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.»
Και είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αυτά που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ερώτηση του βουλευτή, τα οποία ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Όπως έγραψα στην αρχή, ο χώρος των αναπήρων και των χρόνια πασχόντων είναι καζάνι που βράζει, και από εδώ και πέρα, το «καζάνι» αυτό θα ΖΕΜΑΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. Μαθαίνω πως πλέον οι όποιοι «θαυματοποιοί», είτε είναι γιατροί, είτε διευθυντές, είτε γραμματείς και φαρισαίοι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιο κυνηγητό, που όπως είπε κάποιος χαρακτηριστικά, «θα πιάσουν μαύρο χιόνι γιατί είναι οι ΖΩΕΣ ΜΑΣ και οι ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ.
Δεν είναι κάτι κρυφό, όλοι το γνώριζαν και όλοι το περίμεναν.
Μη φανεί παράξενο λοιπόν σε κάποιους αν οι ασθενείς προσέρχονται στις επιτροπές συνοδεία Δικηγόρων.
ΚΑΠΟΤΕ, θα πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, και εκείνοι που δε διστάζουν να παίζουν με τον κοσμάκη να βρεθούν εκεί που τους αξίζει.
Καταλαβαινόμαστε νομίζω!
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger