Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ελαιοκράμβη: σταθερές οι εκτάσεις, χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια

Ελαιοκράμβη: σταθερές οι εκτάσεις, χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια Σταθερά ή με μικρές αυξητικές τάσεις εξελίσσεται η καλλιέργεια ελαιοκράμβης τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να υπολογίζονται σε 70 - 75.000 στρέμματα στο σύνολο της χώρας. Οι περιοχές όπου καλλιεργείται ως επί το πλείστον το φυτό εντοπίζονται στην Βόρεια Ελλάδα (Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, Σέρρες και Ξάνθη), όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Υπεύθυνος Καλλιέργειας και Αξιολόγησης Προϊόντων της εταιρείας «Syngenta», κ. Δημήτρης Βλαχάκης. Για σταθερά καλή τιμή παραγωγού που έχει διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στα 40 λεπτά το κιλό, έκαναν λόγο τόσο ο κ. Βλαχάκης όσο και οι παραγωγοί κ.κ Αλέξης Σούρλας και Βασίλης Ευσταθόπουλος από Σέρρες και Δράμα, με τους οποίους επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος.
«Η καλλιέργεια ελαιοκράμβης την φετινή χρονιά κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με φέτος, γύρω στα 70-75.000 στρέμματα. Υπάρχει μια μικρή άνοδος, κάτι που οφείλεται μεταξύ άλλων και στην σταθεροποίηση τις τιμής τα τελευταία χρόνια στα 40 λεπτά το κιλό, τιμή που θεωρείται καλή και τα σχετικά συμβόλαια υπογράφηκαν νωρίς, σε σχέση με την ανασφάλεια που υπήρχε σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ στις τιμές των σιτηρών», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Υπεύθυνος Καλλιέργειας και Αξιολόγησης Προϊόντων της εταιρείας «Syngenta», κ. Δημήτρης Βλαχάκης.

Καλλιέργεια που συνδυάζεται με σιτηρά
Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ελαιοκράμβη είναι καλλιέργεια που πηγαίνει κυρίως σε αμειψισπορά σιτηρών, εκεί που έχει καθιερωθεί είναι η περιοχή Ασσήρου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, η περιοχή του Ροδολίβου στις Σέρρες όπου μπαίνει σε εναλλαγή με σιτηρά και στην Ξάνθη, μιλάμε για το 90% της καλλιέργειας της ελαιοκράμβης πανελλαδικά, συμπληρώνει.
Σταθερές οι καλλιέργειες σε Σέρρες και Δράμα, προβλήματα με την περσινή παραγωγή λόγω έλλειψης βροχών
«Η σπορά είναι σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα», είπε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Βισαλτία Σερρών, κ. Αλέξιος Σούρλας. Σπείραμε τον Οκτώβριο και προς το παρόν η καλλιέργεια φαίνεται σε καλή κατάσταση. Φυσικά θα χρειαστούν και οι ανάλογες βροχές την περίοδο του Μαΐου ώστε να έχουμε ομαλή εξέλιξη. Η συγκομιδή γίνεται τον Ιούνιο. Πέρσι το πρόβλημα που είχαμε προς το τέλος ήταν ότι δεν είχαμε τις βροχές που χρειαζόμασταν με αποτέλεσμα ο καρπός να καταλήξει κάπως «ατροφικός» να το πω έτσι. Ως αποτέλεσμα το δέντρο δεν απέδιδε το ειδικό βάρος για να φτάσεις και τα κιλά που ήθελες, έβλεπες ένα φυτό που υπολόγιζες να σου δώσει 300 κιλά και τελικά έπαιρνες 200 κιλά. Η ελαιοκράμβη σου δίνει ένα κέδρος όπως το σιτάρη ωστόσο το μεγάλο κέρδος για μένα είναι ότι κάνω αμειψισπορά, κάτι που μου εξασφαλίζει μεγαλύτερες αποδώσεις τις χρονιές που βάζω σιτάρι.
«Προσωπικά έβαλα τα ίδια με πέρσι», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Δράμα, κ. Βασίλης Ευσταθόπουλος. «Πέρσι έσπειραν οι περισσότεροι παραγωγοί απ' ότι ξέρω, φέτος είχαμε λιγότερα στρέμματα, περίπου κατά τα δύο τρίτα, κάτι που αποτελεί το χαρακτηριστικό της ελαιοκράμβης, όταν κάποιος σπέρνει, την μία χρονιά την άλλη δεν ξανασπέρνει. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις κάποιων παραγωγών που απογοητεύονται, καθώς η παραγωγή της ελαιοκράμβης είναι ασταθής και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια καλή χρονιά μπορεί να δώσει περί τα 300 κιλά το στρέμμα και αυτό με 40 λεπτά το κιλό, τιμή σταθερή που πήραμε πέρσι αλλά και φέτος. Πέρσι η παραγωγή ήταν αρκετά μειωμένη έως και 50%, λόγω των καιρικών συνθηκών, κυρίως επειδή δεν υπήρξαν βροχές τον τελευταίο μήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger