Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Το Βέλγιο αναστέλλει την Σένγκεν και επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα με την Γαλλία

belgio
Και να ξέρεις ότι όποιος θέλει να κουτσομπολεύσει το κάνει όπως και να χει… Λοιπόν, ας τη να λέει… Δεν είναι το κέντρο του κόσμου μας αυτή… Και Γιώτα δεν έμπλεξα τα πράγματα… Αφού μου είπες μην μπλεχτούν τα πράγματα μέτα έστειλες δεν θα ξεκόψω… Τέλος πάντων…  Ένα ακόμα «χτύπημα» δέχεται σήμερα η συνθήκη Σένγκεν με το Βέλγιο να προστίθεται στις χώρες εκείνες που θέτουν στην πράξη εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση μέσα στην Ευρώπη. Και μάλιστα στα σύνορά του με την Γαλλία, ένα πέρασμα που από την έναρξη της ισχύος της Σένγκεν ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό της ενοποίησης της Ευρώπης και της κατάργησης των συνόρων.

Σ’ αυτή την εμβληματική και πολύ σημαντική σε συμβολισμούς συνοριογραμμή, η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει τους ελέγχους, για περιορισμένο χρονικό διάστημα όπως διατείνεται δια του υπουργού Εσωτερικών της Ζαν Ζαμπόν. «Έχουμε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αποχωρήσουμε προσωπρινά από την Σένγκεν» δήλωσε ο ίδιος σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.
Ο λόγος που επικαλείται το Βέλγιο για να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια είναι ο φόβος μήπως κινηθούν προς τα εδάφη του οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες στην «ζούγκλα» (όπως την ονομάζουν) του Καλαί.
Οι αρχές του Βελγίου υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη παρατηρήσει μία «κίνηση» μεταναστών από το Καλαί προς το έδαφος της χώρας, και θέλουν να το σταματήσουν πριν εξελιχθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς, όταν και εφ’ όσον η Γαλλία προχωρήσει στην εκκαθάριση του καταυλισμού. Για τον σκοπό αυτό το Βέλγιο έχει ήδη φέρει στα σύνορα περί τους 300 αστυνομικούς, με στόχο να επαναλειτουργήσει τους ελέγχους στα συνοριακά περάσματα με την Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger