Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Φυλλώδη κηπευτικά: Προβλήματα από την μειωμένη κατανάλωση και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας

Φυλλώδη κηπευτικά: Προβλήματα από την μειωμένη κατανάλωση και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας Με υποτονικούς ρυθμούς κινείται αυτή την εποχή η αγορά για τα φυλλώδη κηπευτικά. Η φετινή παραγωγή μέχρι στιγμής δεν είχε προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών. Ωστόσο μεγάλη είναι η μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν στον ΑγροΤύπο ότι τα έξοδα της καλλιέργειας έχουν αυξηθεί και οι τιμές - αν και παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα - δεν είναι ικανοποιητικές. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων – Ο.Π. κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, «αυτή την εποχή έχουμε συγκομιδή όλα τα φυλλώδη κηπευτικά αλλά η ζήτηση είναι μειωμένη. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει την κατανάλωση».


Όσον αφορά τις τιμές ο κ. Παπαβασίλης τονίζει ότι «για τους παραγωγούς είναι χαμηλές. Έχουμε αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Για παράδειγμα στο ΦΠΑ για τα φυτοπροστατευτικά περίπου 10%. Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα αλλά τα έξοδα του παραγωγού έχουν αυξηθεί πάνω από 15%. Εισαγωγές δεν γίνονται αφού έχει μειωθεί η κατανάλωση. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των μεταρρυθμίσεων του φορολογικού και ασφαλιστικού ζητήματος και διαπραγμάτευση από μηδενική βάση όλων των παραπάνω καθώς και την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Οι παραγωγοί των Μεγάρων παράγουν και διακινούν καθημερινά το μεγαλύτερο ποσοστό των φυλλωδών κηπευτικών στην Ελληνική αγορά. Ο καθημερινός μας αγώνας στην ύπαιθρο δεν μπορεί να συνεχιστεί με την ύπαρξη των παραπάνω ζητημάτων και καθιστά αδύνατη την συνέχιση του επαγγέλματος μας που έχει ιστορία πάνω από 60 χρόνια».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Μιχάλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κορωπίου, που παράγει λαχανικά και τα εμπορεύεται στις λαϊκές αγορές, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο Έλληνας καταναλωτής έχει χρήματα για να αγοράζει μέχρι τα μέσα του μήνα. Μετά πέφτει απότομα η ζήτηση. Παρόλα αυτά το τελευταίο χρονικό διάστημα η ζήτηση συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση σε σχέση με πέρσι (περίπου -40%). Οι καταναλωτές μειώνουν πολύ τις ποσότητες που αγοράζουν. Ζημιές στην παραγωγή δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής και η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς γίνεται χωρίς προβλήματα. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την ζήτηση του κάθε προϊόντος. Όμως τα έξοδα για τον παραγωγό έχουν αυξηθεί. Έχουμε αυξημένη φορολογία αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης αυξήθηκε και η εισφορά στον ΕΛΓΑ, εγώ πλήρωνα στο παρελθόν 120 ευρώ και φέτος μου ζήτησαν 200 ευρώ. Ουσιαστικά το εισόδημα του παραγωγού μειώνεται. Αν περάσουν και τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για φορολογικό και ασφαλιστικό, τότε τα προβλήματα θα αυξηθούν. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Αττική είναι ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι 40 χιλιόμετρα περιμετρικά της Αθήνας δεν έχουμε δικαίωμα να ενταχθούμε στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Αν δείτε φωτογραφίες με τα τρακτέρ που κάνουμε αυτές τις ημέρες στους δρόμους και τα συγκρίνετε με αυτά που έχουν οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας θα δείτε ότι είναι μοντέλα που ξεπερνούν την τριακονταετία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger