Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Φόβοι μεταποιητών από την ανεξέλεγκτη επέκταση της καλλιέργειας συμπύρηνου ροδάκινου στην χώρα μας

Φόβοι μεταποιητών από την ανεξέλεγκτη επέκταση της καλλιέργειας συμπύρηνου ροδάκινου στην χώρα μας Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ανεξέλεγκτη επέκταση της καλλιέργειας συμπύρηνου ροδάκινου στην χώρα μας. Η μεταποίηση κάνει λόγο για μια «οροφή» στους 480.000 τόνους που μπορεί να διαθέσει, ενώ ο ΥπΑΑΤ παρακολουθεί το θέμα απλά σαν θεατής. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), «τα στοιχεία του ΟΣΔΕ το 2014 μας έδειξαν περίπου 118.000 στρέμματα καλλιέργειας συμπύρηνου ροδάκινου. Το ΟΣΔΕ 2015 έδειξε μια θεαματική αύξηση στα 162.000 στρέμματα. Οι εκτιμήσεις για τις φυτεύσεις το 2016 δείχνουν μια περαιτέρω αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης. Όταν σε δύο - τρία χρόνια τα δέντρα αυτά μπουν στην παραγωγική διαδικασία φοβόμαστε ότι οι ποσότητες θα είναι θεαματικά μεγαλύτερες από αυτές που θα μπορούμε να διαθέσουμε στη διεθνή αγορά».


Και προσθέτει: «Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι με τα συμπύρηνα ροδάκινα έχουν μια δεδομένη απορροφητικότητα. Αυτό δεν είναι σωστό. Εμείς μπορούμε να διαθέσουμε μια παραγωγή περίπου 400 – 480 χιλιάδων τόνων. Από εκεί κει πάνω αρχίζουν να υπάρχουν προβλήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου για τις νέες φυτεύσεις, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «από το 2008 μέχρι το 2011 η τάση ήταν να ξεριζώνουμε τα δέντρα με συμπύρηνα ροδάκινα και να φυτεύουμε επιτραπέζια. Από το 2011 και το 2012 έχουμε την αντίθετη τάση να προχωρούμε σε φυτεύσεις συμπύρηνων. Κατά την γνώμη μου αυτό οφείλεται ότι το επιτραπέζιο ροδάκινο έχει περάσει σε ένα στάδιο υπερπαραγωγής στη χώρα μας. Επίσης άρχισαν και οι γειτονικές χώρες που δεν ήταν παραδοσιακά παραγωγικές (Τουρκία, Ιράν κ.α.) αυξάνουν σημαντικά την παραγωγή επιτραπέζιων. Στην ΕΕ ήδη έχουμε μια υπερπαραγωγή (Ισπανία, Γαλλία). Η οικονομική κρίση έχει μειώσει την κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά. Ήρθε και το ρώσικο εμπάγκο το 2014 – 2015. όλα αυτά έφεραν μεγάλες πιέσεις στην διάθεση των επιτραπέζιων. Φέτος το πρόβλημα δεν ήταν μεγάλο επειδή είχαμε μειωμένες παραγωγές επιτραπέζιων και συμπύρηνων. Εμείς τονίζουμε ότι όποιοι παραγωγοί κάνουν νέες φυτεύσεις θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τον συνεταιρισμό και με το εργοστάσιο κομπόστας ώστε να εξασφαλίσει την απορρόφηση της παραγωγής του αλλά και να διαλέξει και την σωστή ποικιλία».

Παραγωγή 2015
Το 2015 χαρακτηρίστηκε από τη μειωμένη παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Η διαθέσιμη πρώτη ύλη ήταν ακόμη μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις μας. Το 2014 είχαμε 425.000 τόνους παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου. Το 2015 οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μια παραγωγή που θα κυμαινόταν στους 360.000 τόνους αλλά τελικά η παραγωγή ήταν ακόμη μικρότερη και προσέγγισε τους 300.000 τόνους συνολικά για κάθε χρήση.

Ποιότητα
Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν ότι η ποιότητα δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών μας. Μεγάλη ποσότητα ροδάκινων συγκομίστηκαν άγουρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ροδάκινων που αγοράστηκε για κομπόστα (ποσοστό άνω του 20%) να οδηγηθεί τελικά προς χυμοποίηση. Αν υπάρξει πρόβλημα στην ποιότητα της κομπόστας θα έχουμε κίνδυνο στη διάθεσή της και θα το πληρώσουν και οι εξαγωγείς αλλά και οι παραγωγοί. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι τα «πράσινα» ροδάκινα ούτε για χυμό δεν μπορούν να αποδώσουν. Κανονικά για 1 κιλό συμπυκνωμένου χυμού χρειαζόμαστε περίπου 3 κιλά ροδάκινων όταν όμως είναι «πράσινα» μπορεί να χρειαστούμε μέχρι και 6 κιλά. Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα θα πρέπει και τα συμπύρηνα ροδάκινα να συγκομίζονται στη σωστή φάση ωριμότητας».

Τιμές παραγωγού
Οι τιμές παραγωγού το 2015 για την κομπόστα ήταν στις πρώιμες και μέσες ποικιλίες στα 28 λεπτά το κιλό ενώ για τις όψιμες ποικιλίες (EVERTS κ.λ.π.) στα 31 λεπτά και τα ορεινά που συγκομίστηκαν στο τέλος ξεκίνησαν από 31 και έφτασαν μέχρι και τα 40 λεπτά (μικρό ποσοστό παραγωγής). Αντίστοιχα τα ροδάκινα που πήγαν για χυμοποίηση πληρώθηκαν στα 14 λεπτά το κιλό.
Σταύρος Παϊσιάδης info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger