Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ακτινίδιο: Σε ικανοποιητικά επίπεδα η παραγωγή και οι εξαγωγές, όχι όμως και οι τιμές

Ακτινίδιο: Σε ικανοποιητικά επίπεδα η παραγωγή και οι εξαγωγές, όχι όμως και οι τιμές Αυξημένη και ικανοποιητική ήταν φέτος η παραγωγή του ακτινιδίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις τιμές, οι οποίες κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα στο κομμάτι των εξαγωγών, καθώς η Ελλάδα έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στο χάρτη της αγοράς του ακτινιδίου – τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας, με την Ινδία να αποτελεί τον επόμενο στόχο. Το ενδιαφέρον των ελλήνων εξαγωγέων φαίνεται να έχει τραβήξει η ινδική αγορά, μετά το πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα για εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στην Ινδία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κα. Μανώση «εξετάζουμε στενά την αγορά της Ινδίας, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη και σημαντική αγορά. Σαφώς και μας ενδιαφέρει, και για αυτό βρισκόμαστε στο στάδιο της αναζήτησης αξιόπιστων συνεργατών. Έχουμε διαπιστώσει έντονο ενδιαφέρον και έχουμε προβεί σε σοβαρές επαφές, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα σε διερευνητικό στάδιο».


Σε διερευνητικό στάδιο βρίσκεται και η ΕΑΣ Καβάλας σε ότι αφορά την αγορά της Ινδίας. Όπως εξήγησε ο Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης «έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές με broker στην ινδική αγορά, έχουν δοθεί προσφορές αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει το θέμα. Βρισκόμαστε σε αναμονή ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Αυξημένη παραγωγή, χαμηλότερες τιμές
Αρκετά αυξημένη είναι η παραγωγή ακτινίδιου φέτος, σε ποσοστό έως και 30%, ενώ ολοένα και περισσότεροι καινούργιοι παραγωγοί στρέφονται προς την καλλιέργειά του, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας στον ΑγροΤύπο. Όμως, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «η αύξηση αυτή στην παραγωγή δημιούργησε αρκετά προβλήματα αποθήκευσης, κάτι που οδήγησε στην άμεση διάθεση της παραγωγής με συνέπεια να συμπιεστούν οι τιμές σημαντικά προς τα κάτω». Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, διαφαίνεται μία βελτίωση ως προς τις τιμές, η οποία, όπως εξήγησε ο κ. Σαραντίδης, «εφόσον συνεχιστεί και το Γενάρη, μπορεί να συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ζημιάς από τις μέχρι πρόσφατα πολύ χαμηλές τιμές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αθανάσιος Βλάχος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, ο οποίος σε δήλωσή του στον ΑγροΤύπο χαρακτήρισε «καλή» τη φετινή παραγωγή, αλλά «αρκετά χαμηλές τις τιμές». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές για το ακτινίδιο φέτος κυμάνθηκαν στα 0,35-0,50 ευρώ το κιλό, σε χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από πέρυσι.

Πολύ καλή παραγωγή ακτινιδίου είχε και η Άρτα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας κ. Νικόλαος Γκίζας, «η περίοδος συγκομιδής έχει ολοκληρωθεί και η συνολική παραγωγή μας ήταν φέτος γύρω στους 25-30 χιλιάδες τόνους. Ήταν όμως μία πολύ κακή χρονιά για το ακτινίδιο εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών, οι οποίες ειδικά προς το τέλος της περιόδου έπεσαν ακόμα και κάτω από τα 0,30 ευρώ το κιλό».

Σε ικανοποιητικά επίπεδα οι εξαγωγές
«Η αυξημένη φετινή παραγωγή συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την ανάδειξη της χώρας στη διεθνή αγορά του ακτινιδίου», δηλώνει στον ΑγροΤύπο η Γενική Διευθύντρια στην Ομάδα Παραγωγών Ζευς Πιερίας, κα. Χριστίνα Μανώση, η οποία ωστόσο επισήμανε ότι διεθνώς υπάρχει μεγάλη προσφορά ακτινιδίου, με την Ιταλία να αποτελεί, ίσως, τον κυριότερο αντίπαλο της ελληνικής παραγωγής.

Η πορεία των εξαγωγών είναι αρκετά ενθαρρυντική, καθώς η ζήτηση και η κατανάλωση ακτινιδίου διεθνώς αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, σύμφωνα και με τον κ. Σαραντίδη, ο οποίος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «Ο κύριος όγκος των εξαγωγών μας κατευθύνεται στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, ενώ οι ποσότητες προς αγορές όπως αυτή της Κίνας, αλλά και της Αμερικής, είναι ακόμα περιορισμένες, καθώς οι όποιες κινήσεις είναι ακόμα περισσότερο δοκιμαστικές».
Αντίθετα σε Αμερική, Καναδά και Κίνα κατευθύνονται οι εξαγωγές της Ομάδας Παραγωγών Ζευς στην Πιερία, οι οποίες επίσης κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως δήλωσε η κα. Μανώση, «Είμαστε ικανοποιημένοι στην Ζευς από την πορεία των εξαγωγών μας, καθώς έχουν επιτύχει σταθερές συνεργασίες και προγράμματα. Ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών μας κατευθύνεται στην Αμερική, τον Καναδά και την Κίνα, καθώς οι συνθήκες σε αυτές τις αγορές είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά».
totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και μανταρίνια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger