Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Στους ορκωτούς λογιστές παραπέμπεται και η υπόθεση Φλαμπουράρη Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Γιώργου Σταθάκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Έσχες

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Γιώργου Σταθάκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Έσχες


Το «ξεχασμένο» εκατομμύριο του κ. Σταθάκη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για τον υπουργό Οικονομίας - «Ουδέν σχόλιο» απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης

Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση προκύπτει μετά την απόφαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής να παραπέμψει τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη στους ορκωτούς λογιστές για περαιτέρω έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης.

Ειδικά δε για τον κ. Σταθάκη τα στοιχεία που προκύπτουν δημιουργούν έντονο προβληματισμό καθώς η επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» στους ελεγκτές για να προχωρήσουν ακόμα και σε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Να σημειωθεί πως ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ζητηθεί κάτι ανάλογο για εν ενεργεία υπουργό.

Αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος, από την εθελούσια τροποποιητική δήλωση του κ. Σταθάκη προέκυψε ότι από το «πόθεν έσχες» που αφορά το 2011 δεν έλειπε μόνο το 1.000.000 ευρώ όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό αλλά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν αποκλίσεις και σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπουργού Οικονομίας αλλά και σε συμμετοχές σε ακίνητη περιουσία.

Πάντως, για την ώρα κυβερνητική πηγή επισήμαινε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποπομπής του κ. Σταθάκη και πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών. Επίσης από το περιβάλλον του κ. Σταθάκη δηλώνουν: «Ουδέν σχόλιο. Ας προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Σε κάθε περίπτωση, τον λόγο έχουν πλέον οι ορκωτοί λογιστές στους οποίους έχει δοθεί το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν όλα τα ερευνητικά εργαλεία που τους επιτρέπει ο σχετικός νόμος, ακόμα και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Αναφορικά, με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, οι ορκωτοί λογιστές θα ελέγξουν κατά προτεραιότητα τις αρχικές δηώσεις του που αφορούν τα έτη 2013 - 2014 προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ζήτημα με τις μετοχές της κατασκευαστικής του εταιρίας.

Επιπροσθέτως, η επιτροπή το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία από περίπου 40 υπόχρεους που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στοιχεία του πόθεν έσχες που κατέθεσαν.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποφασίστηκε η παραπομπή στην Δικαιοσύνη:

- 11 υπόχρεων (πρώην βουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών κομμάτων κ.α.) για φορολογικές εκκρεμότητες

- 8 υπόχρεων (κανείς δεν είναι εν ενεργεία πολιτικός) γιατί δεν κατέθεσαν καθόλου πόθεν έσχες

Ο πρόεδρος της Επιτροπής «πόθεν έσχες» αποκάλυψε ότι υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ανθόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Αριστείδης Τσιπλάκος καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 1.850.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οπως έγινε επίσης γνωστό,την επόμενη εβδομάδα θα εξαταστούν τα πόθεν έσχες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger