Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Διευκρινήσεις σχετικά με το πρόγραμμα επαναλειτουργίας 166 βιομηχανιών του Υφυπουργείου Βιομηχανίας Ζητά με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος



             Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και την Υφυπουργό Βιομηχανίας κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος σχετικά με το σχέδιο – εξπρές για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας και την αναθέρμανση της οικονομίας.

            Η ερώτηση του βουλευτή αναφέρει τα εξής: «Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», στις 29 Νοεμβρίου 2015, πληροφορηθήκαμε το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και συγκεκριμένα του Υφυπουργείου Βιομηχανίας σχετικά με την αναθέρμανση της βιομηχανίας και την επαναλειτουργία 166 κλειστών εργοστασιακών μονάδων σε όλη τη χώρα.
            Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Υπουργείο προσανατολίζεται στην επανεκκίνηση μεσαίων και μεγάλων βιομηχανιών με την προσέλκυση εγχώριων αλλά και ξένων επενδυτών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν παύσει να λειτουργούν, αλλά να διατηρούν ακόμη το μηχανολογικό εξοπλισμό τους και τις εγκαταστάσεις τους σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις 166 βιομηχανίες προτιμώνται κυρίως όσες ανήκουν στον κλάδο των τροφίμων-ποτών, επεξεργασίας μετάλλων, μηχανολογικού εξοπλισμού και κλωστοϋφαντουργίας. Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρεται και σε εννέα βιομηχανίες στην Α΄ και Β΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου.

            Ο Βόλος, η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλία, πλήττεται από έντονο  κύμα αποβιομηχάνισης το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά και την πρόσφατη αποχώρηση του εργοστασίου της Coca- Cola και τη μεταφορά του στο Σχηματάρι. Η απόφαση της εταιρίας να μεταφέρει τη μονάδα εμφιάλωσης οδήγησε σε πλήρη αποδυνάμωση τη βιομηχανία του Νομού Μαγνησίας, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα εργοστασίων που έβαλαν λουκέτο ή μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης φορολογίας. Απόρροια αυτών των συνθηκών είναι να αυξάνει σημαντικά ο αριθμός των ανέργων στο Βόλο και στη Μαγνησία.
            Μια τέτοια εξαγγελία, από πλευράς Υπουργείου, είναι εύλογο να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και ιδιαίτερη εντύπωση στο λαό του Βόλου που βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις της ανεργίας και γίνεται θεατής της σταδιακής και πλήρους αποβιομηχάνισης ενός Νομού παραδοσιακά βιομηχανικού.    
Κατόπιν τούτων,        
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο που μελετά το Υπουργείο για την αναθέρμανση της ελληνικής βιομηχανίας, ποια διαδικασία πρόκειται να ακολουθηθεί και ποια είναι τα κίνητρα που θα δοθούν για την προσέλκυση ξένων επενδυτών;
2.      Ποια είναι τα πρώην εργοστάσια στην περιοχή της Μαγνησίας που θα ενταχθούν στο σχέδιο του Υπουργείου για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την αναγέννηση της βιομηχανίας.  
3.      Πότε τοποθετείται χρονικά η υλοποίηση του σχεδίου και αν θα είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα, διότι τέτοιες εξαγγελίες δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στον άνεργο πληθυσμό της Μαγνησίας» καταλήγει η ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger