Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία στα πλοία Δεν έλυσε κάβος χτες στα λιμάνια όλης της χώρας. Πρωτοστατούν στην οργάνωση και την περιφρούρηση οι ταξικές δυνάμεις

Από την προσυγκέντρωση στον Πειραιά των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων
Από την προσυγκέντρωση στον Πειραιά των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων
Μια πρώτη απεργιακή απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύουν σε βάρος τους κυβέρνηση - ΕΕ και εφοπλιστές, δίνουν από χτες οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας καθολικά στη 48ωρη απεργία του κλάδου, η οποία ολοκληρώνεται στις 6 π.μ. αύριο Τετάρτη.Συνολικά, 54 πλοία στον κεντρικό άξονα σύνδεσης του Πειραιά με Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο έμειναν ακινητοποιημένα. Ανάλογη επιτυχία είχε η απεργία σε Ραφήνα και Λαύριο. Στον άξονα Πάτρα - Ιταλία ακινητοποιήθηκαν πέντε επιβατικά - οχηματαγωγά πλοία με ελληνική σημαία, πέντε επιβατικά - οχηματαγωγά με ιταλική και τρία οχηματαγωγά (RO/RO) με ιταλική σημαία, με πάνω από 700 ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην απεργία. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στο πορθμείο Ρίο - Αντίρριο, όπως και στις γραμμές Πάτρα - Κεφαλονιά, Κυλλήνη - Ζάκυνθο, Κυλλήνη - Κεφαλονιά.

Στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και στα άλλα λιμάνια, πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις, που συνεχίζουν εντατικά την προετοιμασία και της νέας απεργίας, στις 12 Νοέμβρη. Ζητήματα αιχμής για τους ναυτεργάτες είναι το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η μεθοδευόμενη κατάργηση των οργανικών συνθέσεων.
Συγκέντρωση στον Πειραιά
Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της απεργίας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών πραγματοποίησαν χτες το πρωί προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ και με πορεία έφτασαν στο ύψος του Αγίου Διονυσίου, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στην κινητοποίηση η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
Μιλώντας, ανάμεσα σε άλλους, στην απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών, ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, επομένως και των εφοπλιστών, συνθλίβει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό το λόγο, επεσήμανε, απαιτείται να απομονωθούν όσοι καλλιεργούν την αυταπάτη του «κοινωνικού εταιρισμού».
«Εμείς λέμε - συνέχισε - "τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει συνείδηση στα λαϊκά στρώματα, να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η ανάπτυξη της πάλης σε ταξική κατεύθυνση. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου σε συνάντηση με τον Θ. Δρίτσα, οι ναυτεργάτες εισέπραξαν μόνο ...συμπάθεια.
Μηνύματα αλληλεγγύης
Συνδικάτα και οργανώσεις από το εξωτερικό εκφράζουν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στο διήμερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών. Την Παρασκευή, επισκέφτηκε το ΠΑΜΕ ο πρόεδρος της Διεθνούς Κλαδικής Μεταφορών της ΠΣΟ. Η Διεθνής εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην απεργία και τα ναυτεργατικά σωματεία ενημέρωσαν για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης. Μηνύματα, επίσης, έστειλαν η Ομοσπονδία Μεταφορών Κύπρου ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ καθώς και η Συνομοσπονδία CTB Βραζιλίας.
Επίσης, μήνυμα αλληλεγγύης στέλνει στους ναυτεργάτες και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού. Οπως σημειώνει, «οι επαγγελματίες οδηγοί εκφράζουν την αλληλεγγύη και συμπαραστέκονται στη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών. Καλούμε τους συναδέλφους οδηγούς να σταθούν δίπλα στους ναυτεργάτες, στον αγώνα που δίνουν για τα Εργασιακά, ενάντια στη διάλυση του ΝΑΤ και την κατάργηση οργανικών θέσεων. Ο αγώνας θα δοθεί στους καταπέλτες των πλοίων».
Αναβλήθηκε η δίκη στην Καβάλα
Για τις 27 Ιούνη 2016 αναβλήθηκε η δίκη των 44 ναυτεργατών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και άλλων εργαζομένων που διώκονται με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που είχαν προκηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ τον Οκτώβρη του 2010 και τον Απρίλη του 2014. Η δίκη ήταν να γίνει χτες στα δικαστήρια της Θάσου. Η βιομηχανία διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές που ελέγχουν την πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου συνεχίζεται, καθώς μέσα στον Νοέμβρη είναι προγραμματισμένες να γίνουν άλλες τρεις δίκες και συγκεκριμένα στις 6/11, στις 23/11 και στις 26/11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger