Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προσφύγουν οι οινοποιοί για το φόρο στο κρασί

Στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προσφύγουν οι οινοποιοί για το φόρο στο κρασί 


Με κερκόπορτα που ανοίγει αυτή τη στιγμή και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις του κλάδου στο άμεσο μέλλον παρομοιάζουν οι οινοποιοί την επιβολή -έστω και μειωμένου- ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, μετά την ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής τροπολογίας που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτή, ο ειδικός φόρος διαμορφώνεται στα 20 λεπτά ανά λίτρο (αντί για 40 λεπτά όπως προέβλεπε το άρθρο που είχε κατατεθεί αρχικά, δηλαδή μειώνεται στο μισό) ενώ θα επιβάλλεται μόνο στις ποσότητες που οδεύουν για εσωτερική κατανάλωση καθώς και στα κρασιά εισαγωγής και εξαιρούνται αυτές που εξάγονται. Οι οινοποιοί ωστόσο εκτιμούν ότι και μόνο η απόφαση για επιβολή ΕΦΚ στο συγκεκριμένο προϊόν αρκετή για να δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο όχι μόνο για το συγκεκριμένο κλάδο αλλά δυνητικά και για άλλα γεωργικά προϊόντα.


Μάλιστα, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, η οργάνωση σε συνεργασία με το ΣΕΟ αλλά και άλλους φορείς θα επιχειρήσουν να αναδείξουν το θέμα σε επίπεδο Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο ελπίζοντας ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να το πάρει πίσω.

«Μεγαλύτερη επιβάρυνση στα φθηνά κρασιά»
«Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο μέλλον», δηλώνει στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης. «Ας θυμηθούμε ότι κάθε φορά που υπάρχει απώλεια δημοσίων εσόδων, μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό ή πρόβλημα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού την πληρώνουν αυτά που έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή ο καπνός, η βενζίνη, τα αλκοολούχα και πλέον το κρασί. Τα 20 λεπτά, λοιπόν, δεν είναι παρά ο φερετζές για να πάμε στο επόμενο διάστημα στην αύξηση του φόρου αυτού», προσθέτει.
«Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι στην Ε.Ε. υπάρχει φόρος κατανάλωσης στο κρασί, όμως όλα τα κράτη-μέλη τον κρατάνε από επιλογή στο μηδέν», τονίζει και υπογραμμίζει ότι « θα επιβαρύνει ποσοστιαία πολύ περισσότερο τα φθηνότερα κρασιά από τα μεσαία και τα ακριβά».
«Ένα κρασί που πουλιέται 2,5 και 3 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ, όταν επιβαρυνθεί με 20 λεπτά η τελική του τιμή θα αυξηθεί πολύ περισσότερο σε ποσοστό από ένα ακριβό κρασί που κοστίζει στο ράφι 8 ευρώ. Στα ακριβότερα κρασιά, αν το δούμε αναλογικά, η μεταβολή στο φόρο θα μεταφρασθεί σε μια ποσοτική αύξηση του 10% ενώ για τα φθηνότερα σε πολλαπλάσιο ποσοστό. Άρα πλήττεται η λαϊκή κατανάλωση», εξηγεί.

Απαιτούνται χρήματα για επενδύσεις
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο μηχανισμός είσπραξης του φόρου απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και μεγάλα λειτουργικά έξοδα, κυρίως λόγω της αναγκαιότητας ύπαρξης φορολογικής αποθήκης. «Με τι πόρους θα προχωρήσουν σήμερα τα, μικρού μεγέθους στην πλειονότητά τους, οινοποιεία της χώρας στις επενδύσεις αυτές; Πολλές φορές απαιτούνται ειδικές άδειες ακόμα και βιολογικός καθαρισμός», διερωτάται ο κ. Κορδοπάτης..
Σε κάθε περίπτωση ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ δηλώνει ότι ο κλάδος θα περιμένει να δει πώς θα ισχύσει η διάταξη. «Ελπίζουμε τουλάχιστον να συνεχίσει να υπάρχει το ειδικό καθεστώς αναβολής στην καταβολή του ΕΦΚ, γιατί αλλιώς χαθήκαμε!», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger