Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΗ Πρώτος στόχος η είσπραξη οφειλών

Οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου εντείνουν την εκστρατεία είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών
Ενταση των ενεργειών είσπραξης οφειλών ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, με αφορμή τη χτεσινή δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει μεγάλη πτώση στα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 5,9 εκατ. ευρώ από 121,8 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Παράλληλα, το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα 4,978 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 10,9 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ και οι συνολικές προβλέψεις για επισφάλειες (νέο χρέος δηλαδή προς τη ΔΕΗ από τους καταναλωτές) υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 691 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στους κεφαλαιακούς ελέγχους οι οποίοι κατέστησαν δυσκολότερη την πληρωμή των λογαριασμών.

Οι πωλήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 4,45 δισ. ευρώ, επίσης αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι προβλέψεις της ΔΕΗ για συνολικά έσοδα 5,8 δισ. ευρώ (με τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνονται στα 5,6 δισ.) για το σύνολο του έτους, ωστόσο αναθεωρήθηκε η εκτίμησή της για το περιθώριο EBITDA (τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ως ποσοστό των πωλήσεων) στο 17,5% έως 18,5%.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έθεσε ως πρώτο στόχο της επιχείρησης για το επόμενο διάστημα την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο βαθμός είσπραξης των οφειλών προς την ΔEΗ είναι το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα για την Εταιρεία, και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Για τον σκοπό αυτό, εντείνουμε τις δράσεις μας έναντι όλων των οφειλετών μας, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου και της Κεντρικής Κυβέρνησης».
Ο Μ. Παναγιωτάκης είπε, για μια ακόμη φορά, πως από το σύνολο των 2,1 εκατ. πελατών Χαμηλής Τάσης που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι 250.000, σχεδόν το 12%, οφείλουν περίπου το 45% της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η εκστρατεία είσπραξης χρεών που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ στρέφεται κατά των «εχόντων - μπαταχτσήδων».
Πρέπει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι η εντολή που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τη ΔΕΗ είναι να κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, χρηματικό όριο δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά από τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger