Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Νομοθετική ρύθμιση για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης Ζητά με ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος



            Τη νομοθετική ρύθμιση για θεσμική εξομοίωση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με τους μόνιμους πυροσβέστες με σκοπό την ομογενοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και την ένταξη των πενταετούς υποχρέωσης στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ζητά με ερώτηση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.   

            Η ερώτηση του Βουλευτή αναφέρει τα εξής: «Η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει νομικά και θα θωρακίζει τους συμβασιούχους αλλά και τον επί πενταετή θητεία πυροσβέστη έναντι των μόνιμων κρίνεται απαραίτητη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πενταετούς θητείας υπάγονται στο Ενιαίο Δημοσιοϋπαλληλικό Μισθολόγιο του Ν. 4024/2011, ενώ οι μόνιμοι Πυροσβέστες στο ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας, έχοντας υψηλότερες απολαβές, ενώ παρέχουν όλοι τις ίδιες υπηρεσίες και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Ο διαχωρισμός του πυροσβεστικού προσωπικού σε μόνιμους και επί θητεία δεν είναι ουσιαστικός, αλλά τυπικός, καθώς και οι δύο κατηγορίες πυροσβεστών παρέχουν την ίδια εργασία και διέπονται από τις ίδιες διατάξεις, ιεραρχία, κανόνες πειθαρχίας, στολή, ειδικό δελτίο ταυτότητας. Ωστόσο, αυτή η κατηγοριοποίηση δημιουργεί έντονες ανισότητες σε μια υπηρεσία που έχει ανάγκη από το πνεύμα ομαδικότητας και αλληλεγγύης, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα σε κάθε επιχειρησιακό σχέδιο.
            Επιπροσθέτως, ένα βασικό και δίκαιο αίτημα των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η ένταξη τους στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
            Συγκεκριμένα, στο άρθρο 15 του Ν. 4024/2011 ορίζεται ότι στον υπάλληλο εκτός του βασικού του μισθού, δύναται να χορηγηθεί επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μέχρι του ποσού των 150€ και οι δικαιούχοι καθορίζονται βάσει της υπ’ αριθμ. 2/16519/0022/24-2-2012 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών. Αποτέλεσμα αυτών των διατάξεων ήταν να ενταχθούν μόνο οι οδηγοί, αποκλείοντας της διαδικασίας τους υπόλοιπους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Η μη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και δημιουργεί άνιση μεταχείριση.  
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Εάν προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμική εξομοίωση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με τους μόνιμους πυροσβέστες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική ομογενοποίηση του Σώματος.
2.      Εάν προτίθεται να εντάξει τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger