Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινά η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας ακτινιδίων Hayward, αναμένεται αυξημένη παραγωγή λόγω νέων φυτεύσεων

Ξεκινά η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας ακτινιδίων Hayward, αναμένεται αυξημένη παραγωγή λόγω νέων φυτεύσεων Με εκτιμήσεις για αύξηση της φετινής παραγωγής, η οποία δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση των αποδόσεων όσο στο γεγονός πως θα ξεκινήσει η παραγωγή και νέων οπωρώνων, ξεκίνησε η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας ακτινιδίων Hayward. Η παραγωγή ακτινιδίων αναμένεται να είναι αυξημένη και στην Ιταλία. Στη διεθνή αγορά αναμένεται να έχουμε φέτος επιπλέον 130.000 τόνους ακτινιδίων (100.000 από Ιταλία και 30.000 από Ελλάδα). Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι ότι σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς της ΕΕ, για να συγκομιστούν τα ακτινίδια θα πρέπει να είναι σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης 6,2 brix και στη συνέχεια να διατεθούν στην αγορά με πάνω από 9,5 brix. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι ξυνά και δεν θα τα προτιμήσουν οι καταναλωτές. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Νοεμβρίου.
Πιερία

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Μανώση, πρόεδρο στην Ομάδα Παραγωγών Ζευς, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής: «από σήμερα ξεκίνησε η βασική συγκομιδή ακτινιδίων στην περιοχή μας, η οποία εκτιμώ ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Φέτος η παραγωγή θα είναι αυξημένη λόγω των νέων φυτεύσεων. Θα πρέπει οι παραγωγοί στην χώρα μας να αλλάξουν νοοτροπία. Δεν μπορεί να προχωρούν σε «άναρχες» φυτεύσεις και μετά να τρέχουν στις ηγεσίες του ΥπΑΑΤ και να ρωτούν τι θα κάνουν με την παραγωγή τους. Η διεθνής αγορά μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένες ποσότητες. Όποιοι είναι οργανωμένοι σωστά θα μπορέσουν να «αντέξουν» τον ανταγωνισμό. Οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της κρίσης. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, η Ζευς θα προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις και μετά θα ανακοινώσει τις τιμές. Όσον αφορά την φετινή παραγωγή, υπήρξαν κάποια προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων αλλά γενικότερα εξελίχθηκε ομαλά και οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Άρτα
Για τη φετινή χρονιά το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας κ. Βαγγέλης Βαγγέλης, μας αναφέρει ότι: «φέτος έχουμε αυξημένη ποσότητα και πολύ καλή ποιότητα ακτινιδίων. Υπάρχει όμως πρόβλημα στις πωλήσεις. Μέχρι στιγμής πωλήσαμε τα ακτινίδια της ποικιλίας Τσαχιλίδης αλλά είναι μικρές οι ποσότητες. Δεν υπάρχει όμως αγοραστικό ενδιαφέρον για την κύρια ποικιλία ακτινιδίων Hayward. Αναμένεται να υπάρξει «πίεση» των παραγωγών για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. Στην Ιταλία αυτή την εποχή οι τιμές κυμαίνονται στα 55-60 λεπτά το κιλό. Πέρσι οι τιμές παραγωγού στην περιοχή κυμάνθηκαν στα 40-43 λεπτά. Αν φέτος δεν έχουμε τις περσινές τιμές θα είναι πολύ άσχημη εξέλιξη για τους παραγωγούς. Αυτό που ζητάμε ακόμη από τον ΕΛΓΑ είναι να παρατείνει την ασφαλιστική κάλυψη για το ακτινίδιο, που σήμερα είναι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ώστε να φτάσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου».

Καβάλα
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας κ. Κώστας Λεπίδας, σημειώνει στον ΑγροΤύπο ότι: «ξεκίνησε ο κύριος όγκος της συγκομιδής στην περιοχή μας με την ποικιλία Hayward. Φέτος αναμένουμε αύξηση της παραγωγής μας. Η ΕΑΣ Καβάλας θα διακινήσει περίπου 10.500 τόνους. Η περιοχή της Χρυσούπολης συνολικά αναμένεται να ξεπεράσει τους 25.000 τόνους. Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει τις εξαγωγές προς την ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία κ.α.) και οι τιμές μέχρι στιγμής κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Το πρόβλημα, που θα φανεί στα επόμενα 4-5 χρόνια, είναι ότι με τις νέες φυτεύσεις αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή στην περιοχή μας και να ξεπεράσει τους 40.000 τόνους. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε αποθηκευτικούς χώρους για μόλις 15.000 τόνους. Αν δεν γίνουν επενδύσεις για να αυξηθούν, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί το ακτινίδιο είναι ένα προϊόν που μπορεί να μας φέρει χρήματα από το εξωτερικό αλλά χρειάζεται αποθηκευτικούς χώρους για να ωριμάσει».
totheshelf
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ακτινίδια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger