Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Απολογισμός Επιχειρησιακού έργου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου




Ως γνωστόν στο νησί της Σκοπέλου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της χώρας Σκοπέλου, Στάφυλο, Αγνώντα και πάνορμο στις 22/9/2015 ημέρα Τρίτη ξέσπασε έντονη και πολύωρη ισχυρή καταιγίδα με αποτέλεσμα δημιουργία καταστροφικού πλημμυρικού φαινομένου με εκτεταμένες ζημιές σε βασικές υποδομές λιμάνια, επαρχιακό και αγροτικό-δασικό οδικό δίκτυο, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροδότηση αλλά και επιχειρήσεις, οικίες, αγροικίες, οχήματα, μοτοποδήλατα και μηχανήματα και πάσης φύσεως μηχανικό και άλλο εξοπλισμό.

Η Υπηρεσία μας από Ω/21:15 μ.μ της 22/9/2015 μέχρι 26/9/2015 δέχθηκε 180 κλήσεις για παροχή βοήθειας με έξαρση από Ω/21:15μ.μ της 22/9/2015 μέχρι 04:30 π.μ της 23/9/2015 όπου δέχθηκε 92 κλήσεις. Συνολικά μέχρι σήμερα δεχτήκαμε 189 κλήσεις. Μεταβήκαμε σε όλες τις κλήσεις όπου δεχτήκαμε και είτε κάναμε έργο είτε δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο, αλλά έγινε έλεγχος της κατάστασης. Προβήκαμε συνολικά σε 95 αντλήσεις υδάτων, σε 11 κοπές δένδρων και πραγματοποιήσαμε 11 διασώσεις ανθρώπων από τους οποίους οι 7 ήταν τραυματισμένοι, ένας καρδιοπαθής και πάρα πολλοί που δεν καταγράψαμε λόγω της έντασης της στιγμής όπου έγινε απεγκλωβισμός κυρίως από αυτοκίνητα και οικίες και μεταφοράς τους σε ασφαλές σημείο. Συνδράμαμε επίσης στην απελευθέρωση της οπτικής ίνας στο Λιμνονάρι όπου υπήρξε κίνδυνος να χαθεί η δυνατότητα τηλεπικοινωνιών της Βορείου Ελλάδος, όπως επίσης και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής Αγία μαρίνα όπου υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης.
Από τις 5/10/2015 προβαίνουμε καθημερινά σε πλύση κεντρικών οδών και υποδομών (λιμάνι, Αντλιοστάσια)  χωρίς αυτό να είναι στα καθήκοντά μας, αλλά θέλοντας να δώσουμε μία «ανάσα» στην Σκόπελο και να συμβάλλουμε στο θέμα της προστασίας της Δημόσιας υγείας που ίσως να απειλείται από την ύπαρξη φερτών υλικών και λάσπης στους δρόμους μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι για να έρθει το νησί σε μια κατάσταση που να είναι λειτουργική για τους πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο βαθμό που μπορούμε και όπως μπορούμε. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι «δουλειά» ενός μόνο φορέα. Απαιτείται συνεργασία φορέων, υπηρεσιών και αλληλεγγύη των πολιτών και ευαισθησία προπαντός προς τον συνάνθρωπο που πλήγηκε. Μπορεί ο καθένας να συμβάλλει και να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση με πολλούς τρόπους όπως πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει και εξακολουθούν να πράττουν. Το να δίνεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απείρως καλύτερο από το να ζητάς και να ζητάς και να ζητάς. Οι Υπηρεσίες σαφώς και είναι υποχρεωμένες να κάνουν το καθήκον τους και κρίνονται από το έργο  και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Η αγωνία ορισμένων πολιτών όταν υπάρχει σε εξέλιξη ένα συμβάν τέτοιου μεγέθους είναι κατανοητή από όλους μας. Ο φόβος ενδόμυχα υπάρχει μέσα στον καθένα μας, όμως αυτός - ο όποιος -  φόβος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε τρόμο και πολύ περισσότερο σε πανικό ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λανθασμένες αποφάσεις που  - σε περιπτώσεις σαν κι αυτή που ζήσαμε - μπορεί να οδηγήσει στα χειρότερα.  Η πίεση των φορέων, των Υπηρεσιών ή όποιων άλλων προσώπων για την διαχείριση μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται. Σε τέτοιες στιγμές και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης κρίνονται οι πάντες και όχι μόνο ο Κρατικός Μηχανισμός.
Όσον αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα τολμώ να καταθέσω ότι επιδείξαμε ακαριαία αντανακλαστικά σε ένα συμβάν κοσμογονίας, πολλαπλών επιπέδων, αφόρητης πίεσης και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Π.Κ Σκοπέλου όπως και για τις περισσότερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας μας. Έχω την αίσθηση ότι καταφέραμε πολλά και για το λόγο αυτό ευχαριστώ και συγχαίρω δημόσια  τους συναδέλφους μου Αρχιπυροσβέστες, Πυροσβέστες Μόνιμους, Πενταετείς και εποχικούς  που πραγματικά επέδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά και υπερέβαλλαν το καλώς εννοούμενο υπηρεσιακό καθήκον θέτοντας τον εαυτό τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και σε πολλές περιπτώσεις και τη ζωή τους ακόμη σε σοβαρό κίνδυνο. Ακούραστα άυπνοι επί πολλές ώρες θέσαμε από την πρώτη στιγμή ένα μεγάλο στοίχημα : την προστασία πρώτα από όλα της ανθρώπινης ζωής των συμπολιτών μας. Σε δεύτερο χρόνο και πολλές φορές ταυτόχρονα εστιάσαμε και στην όσο το δυνατόν διαφύλαξη και της περιουσίας μπροστά σε έναν άνισο αγώνα με τα στοιχεία της φύσης. Από τη θέση του Προϊσταμένου του Π.Κ Σκοπέλου έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι περήφανος για το προσωπικό του μικρού μας κλιμακίου και η αναγνώριση του έργου μας από όλους τους φορείς του Νησιού, την Πολιτική και την φυσική ηγεσία του Σώματος δια στόματος των Υπουργών και του Αρχηγού του Π.Σ είναι για εμάς μια ηθική ικανοποίηση. Όμως η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς τους πυροσβέστες είναι ο καλός λόγος και η αγάπη που εισπράξαμε και εισπράττουμε καθημερινά από τον απλό πολίτη της Σκοπέλου στις γειτονιές, στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και όπου αλλού προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.
Τέλος πέραν  από την καλή τύχη το ότι δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής  οφείλεται και στην ψυχραιμία των πολιτών και στη συνέχεια, στην κατανόηση και την υπομονή τους. Τους ευχαριστώ ειλικρινά.
  

-Ο-
Προϊστάμενος Π.Κ. Σκοπέλου

Καραμήντζας Κ. Ευάγγελος
Πυραγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger