Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Με ψέματα υπερασπίζεται την εργοδοσία της ΒΙΣ

Απαράδεκτος και προκλητικός ο Γ. Κατρούγκαλος στην απάντηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ
Στους εργάτες της βιομηχανίας ΒΙΣ ΑΕ του ομίλου Φιλίππου «έριξε» ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, τις ευθύνες για τις δεκάδες απολύσεις που είναι σε εξέλιξη, λέγοντας ότι «οι εργοδότες, κατόπιν της πίεσης του ΣΕΠΕ, δέχτηκαν να ανακαλέσουν το σύνολο των απολύσεων - και των είκοσι τριών - εάν σταματούσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων», όμως «η Γενική Συνέλευση απέρριψε αυτό το αίτημα»!
Η πρόκληση Κατρούγκαλου διατυπώθηκε χτες από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, απαιτώντας την ανάκληση τώρα των απολύσεων και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

Αυτό που σκόπιμα απέκρυψε ο Γ. Κατρούγκαλος είναι ότι το δίλημμα που τέθηκε στους εργαζόμενους από την Επιθεώρηση Εργασίας και την εργοδοσία, ήταν να σταματήσουν κάθε κινητοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου, με «αντάλλαγμα» η εταιρεία να μην προχωρήσει μέχρι τότε σε νέες απολύσεις.
Εννοείται, βέβαια, ότι τίποτα δε δεσμεύει την εργοδοσία από τη νέα χρονιά, ενώ τετελεσμένες θεωρούνται και οι οκτώ απολύσεις που έχουν ήδη γίνει. Με αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι σωστά απέρριψαν τις προτάσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη Σεπτέμβρη, ο όμιλος Φιλίππου ανακοίνωσε το κλείσιμο του τμήματος χαρτοποιίας της βιομηχανίας - το οποίο παρασκευάζει την πρώτη ύλη για την κυτιοποιία - και την απόλυση των 31 εργαζομένων. Και αυτό όταν ο όμιλος είχε ανακοινώσει σε υπουργείο και εργαζόμενους τον εκσυγχρονισμό του τμήματος, αποσπώντας ομολογιακό δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι στη διάρκεια των δύο τριμερών συναντήσεων που έγιναν στο υπουργείο, φάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα, ενώ τελικά τα στελέχη του υπουργείου πήραν το μέρος της εργοδοσίας. Αυτό σε τίποτα δεν απέτρεψε τον υπουργό να ισχυριστεί χτες ότι «το ΣΕΠΕ μέσα σε μια βδομάδα εξέτασε την καταγγελία και βρέθηκε μια λύση για την ανάκληση των απολύσεων, που το εργατικό κίνημα στο χώρο, στην επιχείρηση, την απέρριψε»!
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν έδωσε καμία απάντηση για το τι θα γίνει με τις απολύσεις, ούτε για το πώς θα αντιμετωπίσει την εργασιακή ζούγκλα, που επιτρέπει στους εργοδότες να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις εργασίας, επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις, διαθεσιμότητες και απληρωσιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger