Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Στάινμαγερ: Να εφαρμοστεί το μνημόνιο με αντοχή και επιμονή

Φωτό A.P.
Προσήλωση στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί», αναφέρει σε συνέντευξή του στα «Νέα».

Σε σχέση με το αίτημα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους, δηλώνει ότι καλά θα κάνουν όλες οι πλευρές να μην προβάλουν «καινούργιες επιθυμίες ή απαιτήσεις». Προσθέτει πως «τώρα το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων με αντοχή και επιμονή».
Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ πλέκει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεσή του να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα. «Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μπορεί με αντοχή, επιμονή και ικανότητα επιβολής, όχι μόνο να εφαρμόσει αλλά και να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις με τη δημοκρατική εντολή των τελευταίων εκλογών», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για το προσφυγικό επιμένει στη λογική της καταστολής και των ποσοστώσεων, λέγοντας πως χρειάζεται διασφάλιση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, ανάπτυξη ενός κοινού συστήματος παροχής ασύλου και μετανάστευσης και δίκαιη κατανομή των προσφύγων.
Το Βερολίνο εμφανίζεται να αποσυνδέει την εφαρμογή του μνημονίου από το προσφυγικό και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο χαλάρωσής του.
«Κατά βάση θα ήταν φρόνιμο να διαχωρίσουμε τα δύο θέματα, όσο είναι δυνατόν», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγχέονται τα δύο αυτά θέματα», δήλωσε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και στη συνέχεια θα έχει διευρυμένες συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με το Νίκο Κοτζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger