Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σποράδες Παιδικά ρούχα ξέβρασε το κύμα στη Σκόπελο



Τα παιδικά ρουχαλάκια που ξεβράστηκαν από το κύμα
ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Πάγωσαν οι Λιμενικοί της Σκοπέλου όταν χθες ειδοποιήθηκαν ότι εντοπίστηκαν παιδικά ρούχα που «ξέβρασε» η θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Λιμεναρχείου Σκοπέλου,  και τα λιμεναρχεία των άλλων νησιών.
Τα παιδικά ρούχα  αλλά και άλλα αντικείμενα στην παραλία Αμπελική. Στη θέα τους οι λιμενικοί λύγισαν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ  
Ανάμεσα σε πολυάριθμα φερτά υλικά και μεγάλο όγκο από φύκια θαλάσσης, ρούχα, παιδιών και ενηλίκων, παιδικά μπουφανάκια, μια πιπίλα, μια σακούλα με ξηρά τροφή, μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό, κάρτες τηλεφώνου και μια τσάντα με φάρμακα.
Οι λιμενικοί εικάζουν ότι  ανήκουν σε πρόσφυγες, έτσι αμέσως ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Σκιάθου ενώ επίσης εστάλη σχετικό σήμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να ενημερωθεί ο θάλαμος επιχειρήσεων. Παράλληλα πραγματοποιούνται διαρκώς περιπολίες από τα λιμεναρχεία των νησιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη νέο ναυάγιο.

Η πρώτη σκέψη των ανδρών του Λιμενικού, μόλις αντίκρισαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα  οδήγησε τους μετανάστες και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκαν άμεσα έρευνες δια ξηράς και θαλάσσης, σε όλο το εύρος των ακτών και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σκοπέλου, χωρίς, ωστόσο να εντοπιστεί κανένα ίχνος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής των Λιμεναρχείων Σκιάθου και Σκοπέλου, σε όλο το βόρειο Αιγαίο επιπλέουν αντικείμενα που προέρχονται από πρόσφυγες, οι οποίοι ενδεχομένως περισυλλέγησαν σώοι, αλλά στην προσπάθεια αποβίβασης απώλεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο λιμενάρχης Σκοπέλου  Γιώργος Γκάρας, τις προηγούμενες μέρες έπνεαν ισχυροί βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 8-9 μποφόρ στο νησί και ενδεχομένως τα παραπάνω αντικείμενα προέρχονται από πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη, τη Χίο ή τη Σάμο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να «ταξίδεψαν» μέχρι τη Σκόπελο, από τα παράλια της Τουρκίας.

Συγκίνηση και αγωνία
Εντονη συγκίνηση προκάλεσε στους λιμενικούς της Σκοπέλου η θέα των ρούχων, τα οποία προφανώς ήταν όλα τα υπάρχοντα μεταναστών που αναζήτησαν παράθυρο στην ελπίδα, ταξιδεύοντας με αντίξοες συνθήκες στα τρικυμισμένα κύματα.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το σημείο από το οποίο μεταφέρθηκαν μέχρι τη Σκόπελο, τα παραπάνω αντικείμενα, τα οποία ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε μετανάστες, χωρίς, ωστόσο, να εντοπιστούν ίχνη από τον κάτοχο ή τους κάτοχους τους.
Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν τις προηγούμενες μέρες στο νησί και η έντονη θαλασσοταραχή που επικρατούσε, είχαν ως αποτέλεσμα να ξεβραστούν μεγάλος όγκος φερτών υλικών και απορριμμάτων στην παραλία Αμπελική, όπου πραγματοποιήθηκε το τουρνουά μπιτς βόλεϊ στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.
 «νΝώσαμε πάρα πολύ άσχημα όταν τα αντικρίσαμε. Ηταν πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας, γιατί όταν αντικρίζεις αντικείμενα που ανήκουν σε μικρά παιδιά και μωρά, ο νους σου στρέφεται στο χειρότερο, ειδικά όταν έχεις ακούσει ότι χάθηκαν μωρά στο Αιγαίο και μόλις τις προηγούμενες μέρες στη Μυτιλήνη» υπογράμμισε ο κ. Γκάρας.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε όλο το νησί με χερσαία μέσα αλλά και  σε όλη την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή με το σκάφος που διαθέτουμε, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη.
Οι άνδρες του Λιμεναρχείου περισυνέλλεξαν έντονα συγκινημένοι τα αντικείμενα, επισημαίνοντας πως: «είναι ότι χειρότερο να αντικρίζει κανείς μια πιπίλα και αντικείμενα που ανήκουν σε μικρά παιδάκια», ενώ ευχήθηκαν: «οι κάτοχοί τους να έχουν φτάσει σώοι στον προορισμό τους».
Μεταξύ των αντικειμένων που ξεβράστηκαν από το κύμα ήταν παράλληλα απορρίμματα, βαρέλια, μπετόνια, λάστιχα αυτοκινήτων, ενώ όπως επισημάνθηκε, είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν στο νησί αντικείμενα που ανήκουν σε παιδιά.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των φερτών υλών που ξεβράστηκαν από το κύμα στην παραλία Αμπελική της Σκοπέλου, πολύ κοντά στο σημείο του λιμανιού που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω της θεομηνίας που έπληξε το νησί στις 22 Σεπτεμβρίου, το προσωπικό του δήμου με τη συνδρομή μηχανήματος καταβάλλουν προσπάθειες να απομακρύνουν τα φερτά υλικά «κουβαλάει» το κύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger