Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Σποράδες ΕΝΦΙΑ και στους πληγέντες της Σκοπέλου



Συνεχίζονται οι προσπάθειες των πληγέντων επαγγελματιών του νησιού
Οι επιχειρηματίες της Σκοπέλου καλούνται να καταβάλουν εισφορές για κατεστραμμένες επιχειρήσεις
Σε δεινή θέση βρίσκονται οι πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες έχουν καταστραφεί από τη θεομηνία που έπληξε το νησί. Οι 180 επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει Σύλλογο, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, για τις οποίες έχουν ζητήσει, σημειωτέον, διετή απαλλαγή από την πολιτεία. Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής από τους άνωθεν κρατούντες, δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη οι ειδικές ελαφρύνσεις που θα επιτρέψουν στους πληγέντες επαγγελματίες του νησιού να καταστήσουν και πάλι λειτουργικές τις επιχειρήσεις τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Προβιάς, ο οποίος μετέχει στο Δ.Σ. του νεοσύστατου Συλλόγου πληγέντων επαγγελματιών της Σκοπέλου, υπογράμμισε ότι «περιμένουμε την υλοποίηση της υπουργικής δέσμευσης για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις μας, τις οποίες αδυνατούμε να καλύψουμε. Πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων, προκειμένου να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας. Οπως αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν είναι δυνατό να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ».
Ο Αντώνης Γκίκας, ο οποίος είναι μέλος του νεοσύστατου Συλλόγου πληγέντων του νησιού, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «προτεραιότητά μας είναι να εξαιρεθούμε από τον ΕΝΦΙΑ, την Εφορεία και να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα χωρίς κριτήρια, προκειμένου να σταθούμε στα πόδια μας και παράλληλα ζητούμε να θεσπιστούν οι αποζημιώσεις, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου».
Παράλληλα ο ίδιος επιχειρηματίας επεσήμανε ότι «καλούμαστε να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένες επιχειρήσεις, καθώς δεν έχει απομείνει τίποτα μετά τη θεομηνία, παρά μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι».
Ο κ. Γκίκας, ο οποίος είδε μέσα σε λίγα λεπτά την επιχείρησή του να καταστρέφεται, υπογράμμισε ότι «αναμένουμε την οριοθέτηση, προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για τις αποζημιώσεις».
Οι πληγέντες έχουν συγκροτήσει Σύλλογο προκειμένου να προωθηθούν τα κοινά αιτήματα και οι διαδικασίες αποζημίωσης που αποτελεί βασικό ζητούμενο για όλους.
Ενα από τα αιτήματα που έχουν κατ’ επανάληψη διατυπώσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά, είναι η διετής απαλλαγή από τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία, και η θέσπιση ειδικού καθεστώτος προσωρινών απαλλαγών από ΕΝΦΙΑ, Εφορεία, τιμολόγια ΔΕΚΟ, προκειμένου να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίκας «έως ότι εκδοθεί η οριοθέτηση, είμαστε σε φάση αναμονής, διότι αδυνατούμε πρακτικά να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτό που προέχει για μας είναι να καταστήσουμε και πάλι λειτουργικές τις επιχειρήσεις μας, ώστε να είμαστε και πάλι σε θέση να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger