Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ας πούμε και καμία αλήθεια για τη ΒΙΣ…



Είναι γνωστό πλέον πως από τις 28 Σεπτέμβρη που ο όμιλος Φιλίππου αποφάσισε την απόλυση 8 εργαζομένων του εργοστασίου της ΒΙΣ και την σταδιακή απόλυση άλλων 23 εργαζόμενων μέχρι το τέλος του χρόνου, το εργοστασιακό σωματείο βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτό που όμως δεν είναι γνωστό στους εργαζόμενους και στην κοινωνία του Βόλου είναι πως ο όμιλος Φιλίππου είχε μέσα στο 2014 κέρδη ύψους 5.469.000 ευρώ (βλ. ισολογισμό του ομίλου σελ. 4). Ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος του ομίλου στη συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας στις 02/10 είπε πως οι απολύσεις γίνονται λόγω της πτώσης της χρηματιστηριακής μετοχής και λόγω της προμήθειας ακριβότερης πρώτης ύλης από τους ανταγωνιστές τους. Τη μεγαλύτερη ομολογία χρειάζεται για να γίνει κατανοητό πως οι απολύσεις, η ανεργία και το πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων είναι οι σύγχρονοι τρόποι πλουτισμού των βιομηχάνων. Οι ψυχές εκατομμυρίων εργαζόμενων και ανέργων παίζονται καθημερινά στα χρηματιστήρια της κερδοφορίας της οικονομικής ολιγαρχίας και αν η ανταγωνιστικότητα δεν είναι η επιθυμητή, στέλνονται χωρίς δεύτερη σκέψη στον κάλαθο των αχρήστων. Εργαζόμενοι που πριν λίγο καιρό, όταν η εταιρία έπαιρνε ομολογιακό δάνειο ύψους 12δις ευρώ, γινόταν το «διαπραγματευτικό» χαρτί για να τα «αρπάξουν» χοντρά για μια ακόμη φορά οι βιομήχανοι.

Την ίδια στιγμή το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα του Βόλου επιμένει στη λογική των αγώνων χαμηλής έντασης. «Προπέτασμα καπνού» αποτελεί η φαρισαϊκή στήριξη της απεργίας των εργαζόμενων της ΒΙΣ από το ΕΚΒ, από τη στιγμή που δεν επιχειρεί να κάνει πανκοινωνικό ζήτημα την απόλυση των εργαζόμενων της ΒΙΣ και να «παγώσει» η πόλη για μέρες, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ δεν είναι μόνοι. Κλιμάκια συνδικαλιστικών οργανώσεων φωτογραφήθηκαν δίπλα στους απεργούς, «έβγαλαν την υποχρέωσή τους» με μία ανακοίνωση, ωστόσο δεν έκαναν το παραμικρό για την κλιμάκωση του αγώνα. Οι εγκέφαλοι του ΕΚΒ και υποστηρικτές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, γνωρίζουν πολύ καλά πως ο εγκλωβισμός ενός αγώνα και η απομόνωση του από τους φυσικούς του συμμάχους, υπονομεύει τη δυνατότητα νίκης του.
Είμαστε όλοι απολυμένοι της ΒΙΣ. Και αυτό σε μια πόλη που ασφυκτιά από ανέργους και απολυμένους, από ανθρώπους της απλήρωτης και μαύρης εργασίας, του λειψού μεροκάματου και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, δεν αποτελεί απλά σύνθημα, αλλά κοινωνική πραγματικότητα. Για να μετατραπεί η κοινωνική πραγματικότητα σε αγωνιστική δύναμη όλα τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι φορείς και οι συλλογικότητες πρέπει τον κάθε αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, να τον κάνουν δικό τους αγώνα. Γιατί η δύναμη μιας νίκης, ενός «στραβοπατήματος» της αστικής πολίτικης, θα σημάνει την αρχή του τέλους του κοινωνικού ολοκαυτώματος.

Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου
Μεταμορφώσεως 19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger