Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Εντάσσεται και στο νέο ΠΑΑ η Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας χωρίς όμως την πρόβλεψη νέων εντάξεων

Εντάσσεται και στο νέο ΠΑΑ η Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας χωρίς όμως την πρόβλεψη νέων εντάξεων Και στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014/2020 (που περιμένει εντός Νοεμβρίου την έγκριση της Κομισιόν) μεταφέρεται η Δράση 4.1 «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» (του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις»). Ωστόσο σύμφωνα με το κατατεθέν στην Κομισιόν ελληνικό πρόγραμμα, τη νέα προγραμματική περίοδο δεν προβλέπεται η ένταξη νέων δικαιούχων στη δράση. Επιπλέον, τονίζεται ότι οι ενισχύσεις θα «αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγών εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν. Δικαιούχοι της παρούσας δράσης θεωρούνται οι ενταγμένοι δικαιούχοι του μέτρου 214 της δράσης 4.1 του ΠΑΑ 2007 - 2013 εφόσον τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις».
Επίσης, σύμφωνα με το νέο ΠΑΑ 2014 – 2020, θα καλύπτεται και το κόστος συναλλαγής έως αξίας 20% της ενίσχυσης που καταβάλλεται για την ανάληψη των δεσμεύσεων.

Ο Ελαιώνας της Άμφισσας, που εκτείνεται και στις παρυφές της Αράχωβας, αποτελεί αμιγή μη γραμμική καλλιέργεια ελαιοδέντρων. Τα δένδρα είναι μεγάλης ηλικίας (σε ποσοστό 70% είναι ηλικίας άνω των 150 ετών), με κορμούς με βαθιές πτυχώσεις και ανεπτυγμένη κώμη, το ύψος των οποίων σε πολλές περιπτώσεις φθάνει τα 10 μέτρα.
«Το στοιχειώδες αγροτεμάχιο είναι το “λαχίδi”. Τα λαχίδια χωρίζονται με αναχώματα τα λεγόμενα “τράφια”, τα οποία συγκρατούν το νερό της βροχής, ενώ στις επικλινείς
εκτάσεις έχουν δημιουργηθεί αναβαθμίδες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι διαμέσου του Ελαιώνα διέρχεται το ιστορικό μονοπάτι που οδηγεί στο Μαντείο των Δελφών.
Η μορφή των ελαιοδέντρων σε συνδυασμό με την τεχνική της καλλιέργειας (τράφια – αναβαθμίδες), ενώ προσδίδει στο αγροτικό τοπίο μια διαφορετική αισθητική και μοναδικότητα, που θα πρέπει να διατηρηθεί, παράλληλα, επιδρά αρνητικά στην παραγωγικότητά του (μείωση παραγωγής - αύξηση του κόστους), με συνέπεια να κινδυνεύει ποικιλοτρόπως η διατήρησή του», αναφέρει στην περιγραφή του το νέο ΠΑΑ.
Σημειώνεται επίσης ότι οι δεσμεύσεις του μέτρου έχουν λήξει αλλά εκκρεμούν πληρωμές στους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger