Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Σποράδες Κινδυνεύει το λιμάνι του Αγνώντα στην Σκόπελο



Αμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του λιμανιού του Αγνώντα
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το λιμάνι του Αγνώντα, με τον κίνδυνο της κατάρρευσης να είναι ορατός, μετά τη θεομηνία που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, επιδεινώνοντας το πρόβλημα που προϋπήρχε. Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι από τους επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου, ότι ανάλογο ντόμινο ενδέχεται να σημειωθεί σταδιακά και στο κεντρικό λιμάνι της Σκοπέλου, καθώς το τμήμα που έχει καταρρεύσει μετά την κατακλυσμιαία βροχή, και βρίσκεται παραπλεύρως του σημείου πρόσδεσης των πλοίων, υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει και το υπόλοιπο τμήμα της προβλήτας.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χρήστος Βασιλούδης, επεσήμανε ότι «εάν δεν αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο λιμάνι του Αγνώντα, οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω της πρόσφατης θεομηνίας, υπάρχει κίνδυνος ολικής κατάρρευσης».
Τα πλοία προσεγγίζουν σε άλλο σημείο, παραπλεύρως του τμήματος που παραμένει κλειστό επί πέντε τουλάχιστον χρόνια, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την πολιτεία, αλλά παραμένει η ανησυχία των τοπικών φορέων και της κοινωνίας για περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος.
Το κόστος αποκατάστασης του λιμανιού, που κινδυνεύει από ντόμινο καταστροφής, υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ, ενώ στο μεταξύ, έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από τους ιθύνοντες του Δήμου Σκοπέλου, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου προβλήματος, ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, που ταλανίζουν το νησί.
Η αντιδήμαρχος Μάχη Κλωνάρη, περιγράφει ως «τραγική» την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το λιμάνι του Αγνώντα, καθώς «έχουν πολλαπλασιαστεί οι ρωγμές πάνω στο κρηπίδωμα, λόγω της θεομηνίας, ενώ παράλληλα έχουν υποχωρήσει αρκετοί κυβόλιθοι και όσοι γνώστες του αντικειμένου έχουν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη περιοχή, κάνουν λόγο για ντόμινο καταστροφής» όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η εικόνα καταστροφής που σημειώνεται σε μεγάλο τμήμα του λιμανιού, το οποίο παραμένει κλειστό, εκφράζονται φόβοι ότι θα επηρεάσει σταδιακά και το υπόλοιπο τμήμα, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Στο λιμάνι της Σκοπέλου
Ανάλογο αίτημα άμεσης αποκατάστασης διατυπώνεται ταυτόχρονα και για το τμήμα του λιμανιού της Σκοπέλου, το οποίο υποχώρησε λόγω της θεομηνίας και του τεράστιου όγκου των νερών της βροχής, που κατέστρεψαν τα πάντα στο διάβα τους. Το ύψος των ζημιών στο συγκεκριμένο τμήμα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 200.000 ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Το τμήμα που έχει υποχωρήσει βρίσκεται παραπλεύρως του σημείου προσέγγισης των πλοίων, το οποίο δεν έχει υποστεί ζημιές. «Το τμήμα που έχει καταρρεύσει, μπορεί να επηρεάσει σταδιακά και το σημείο πρόσδεσης των πλοίων εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση αποκατάστασης των ζημιών» όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλούδης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger