Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Κυβέρνηση - εργοδοσία προκαλούν. Ολοι σήμερα στους δρόμους! Σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο Ασφαλιστικό! Συλλαλητήρια σε 57 πόλεις. Στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια


Ξεπερνάνε τις 600 οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων του κινήματος που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να καλέσει σε συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα και, ταυτόχρονα, σε απεργία στις 12 Νοέμβρη.Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, επίσης στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συλλαλητήρια θα γίνουν σε τουλάχιστον 57 πόλεις, ενώ χτες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας.
Η ανάγκη για ξεσηκωμό είναι τώρα ακόμα πιο μεγάλη, υπό το φως των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό, καθώς από χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» ξεκίνησαν να ράβουν το «κουστούμι» των νέων μειώσεων, αλλά και των ανατροπών που θα φέρει το νέο «μοντέλο».
Καθώς ήδη έχουν επιβληθεί οι πρώτες μειώσεις στις συντάξεις ως προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου, η ποσοτικοποίηση των ανατροπών αφορά τόσο το συνολικό στόχο για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη το 2014, όσο και τα αναλογιστικά δεδομένα που θα προκύψουν από την υιοθέτηση και εφαρμογή της «νέας αρχιτεκτονικής».

Και ενώ το υπουργείο ανέλαβε δράση, ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε χτες να κατευνάσει την αγανάκτηση που προκαλούν οι ανακοινώσεις του συνολικά για το Ασφαλιστικό και τελευταία για την «ενοποίηση» της επικουρικής σύνταξης με την κύρια, που οδηγεί σταδιακά στην απορρόφησή της και την οριστική εξάλειψή της, ως μια από τις πλευρές της σαρωτικής επέλασης που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Με ψέματα καταργούν τις επικουρικές
Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως η «ενοποίηση» της κύριας και της επικουρικής σύνταξης δε γίνεται για να καταργηθεί η δεύτερη, αλλά, αντίθετα, για να «προστατευθεί» η σύνταξη των ασφαλισμένων.
Εξίσου ανησυχητική είναι και η προσπάθεια του υπουργού να εμφανίσει ότι η επικουρική σύνταξη, και ειδικά το ΕΤΕΑ, εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση, όταν για τις επικουρικές ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει δώσει στη διάρκεια ολόκληρων δεκαετιών ούτε ένα ευρώ ή δραχμή προηγουμένως.
Αποστομωτική απάντηση στις προκλήσεις του υπουργού, για τη δήθεν τεράστια χρηματοδοτική εξάρτηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνουν τα στοιχεία που παραθέτουν οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με αυτά, παρά τις τεράστιες απώλειες (2,5 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία από το PSI και 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τόκους, 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον από εθελούσιες - προσυνταξιοδοτικά τραπεζών, 125 εκατ. ευρώ ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων), η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε το ενιαίο ταμείο (ΕΤΕΑ) ήταν 120 εκατ. (50 εκατ. το 2014 και 70 εκατ. το 2015) από το λογαριασμό Ειδικής Εισφοράς, στον οποίο η ετήσια συνεισφορά των συνταξιούχων του ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η αναλογία ασφαλισμένων - συνταξιούχων ξεπερνά το 2/1 και τα αποθεματικά του ξεπερνούν τα 2 δισ., ενώ οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης. Σε όλα τα παραπάνω δεν υπολογίζονται βέβαια οι απώλειες του Ταμείου από το συνεχιζόμενο όργιο της εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων και την κλοπή των αποθεματικών, που χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, προκειμένου να μην πληρώνουν κράτος και εργοδότες.
Αιτία, λοιπόν, και της κατάργησης της επικουρικής δεν είναι τα οικονομικά δεδομένα, αλλά η στρατηγική κατεύθυνση για μείωση των συντάξεων αφενός και η προώθηση των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης, με τη μορφή είτε των Επαγγελματικών Ταμείων είτε αμιγώς ιδιωτικών μέσω ασφαλιστικών εταιρειών.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας στη χτεσινή του παρέμβαση επέμεινε στον επανακαθορισμό των συντάξεων που έχουν αποδοθεί, δηλαδή στη μείωσή τους, η οποία επιχειρείται να παρουσιαστεί ως μια μορφή απόδοσης των συντάξεων σύμφωνα με «κοινούς κανόνες», που σημαίνει εξίσωση όλων προς τα κάτω.
Κάλεσμα συμμετοχής από ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ
Τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό και τα άλλα μέτωπα, αφορούν όλα τα λαϊκά στρώματα και δεν αφήνουν ανέγγιχτο κανέναν. Γι' αυτό στα σημερινά συλλαλητήρια καλούν η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger