Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Δεντροφύτεσυη 1.000 μπουσδογκανων (ποικιλία ντόπια αχλαδιού) στην Σκόπελο

unnamed (1)
Δενδροφύτευση 1.000 κουκουναριών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 10πμ, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και την επιστημονική καθοδήγηση του Δήμου Σκιάθου.
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, αναλαμβάνει την προσφορά, εκ μέρους του Τιτάνα, των 1.000 δενδρυλλίων κουκουναριάς Pinus Pinea, για την εφαρμογή της μελέτης «Βελτίωση βιοτόπου με φύτευση κουκουναριάς (PINUS PINEA ) στο Δημοτικό Δάσος Σκιάθου, στη δασική θέση, Κουκουναριές».

Η μελέτη έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας, (ΑΔΑ: ΒΙ09ΟP10-6Ρ9), και συντάχθηκε, μετά από ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κατά τη χρονική περίοδο 2012-2013, από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος με το διακριτικό τίτλο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», με την επιστημονική καθοδήγηση του Δασολόγου του Δήμου Σκιάθου κ. Βασίλη Ταμπάκη.
Στη δενδροφύτευση, θα συμμετάσχουν και τα σχολεία της Σκιάθου, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( 1ο και 2ο Δημ. Σχολεία Σκιάθου, Γυμνάσιο και Λύκειο Σκιάθου) όπως και η Ένωση Γονέων Σκιάθου, με την εποπτεία του Δασολόγου του Δήμου, κ. Βασίλη Ταμπάκη.
Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πάνω στα δάση
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σε συνεργασία, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος‘, το Υπουργείο Παιδείας δια των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Αθήνας Μαγνησίας, θα διοργανώσει ημερίδα, όπου θα γίνουν εισηγήσεις από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης « Μαθαίνω για τα δάση» “Στέλνουμε μήνυμα, αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος” με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στα δάση και στην προστασία τους. Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς του νησιού (Νηπιαγωγούς, Δασκάλους και Καθηγητές). Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Νομεβρίου, στις 5μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου.
Ο βιότοπος των Κουκουναριών (Pinus Pinea) ξεκινάει στο νοτιοδυτικότερο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα από τα παράλια στη θέση Κουκουναριές, δίπλα στη λίμνη της Στροφυλιάς. Ο βιότοπος διακόπτεται από τη συγκεκριμένη λίμνη αλλά και από μια οικιστική ζώνη, στην οποία έχουν αναπτυχθεί διάφορες τουριστικές δραστηριότητες. Δυστυχώς στο σπάνιο αυτό δάσος υποχωρεί και τη θέση της παίρνει η Χαλέπιος πεύκη (Pinus Halepensis). Ο πλούσιος υπόροφος των αείφυλλων πλατύφυλλων, η συσσώρευση ξηρού υλικού, η έλλειψη φωτός και οι ανθρωπογενείς επιδράσεις, λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή, χειροτερεύουν αφ” ενός τις υδατικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κουκουναριάς και αφ” ετέρου καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη φυσική της αναγέννηση.
Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το δάσος των Κουκουναριών, έχουν κηρυχτεί ως Αισθητικά Δάση, και προστατεύονται από ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις. Επιπλέον, η περιοχή Κουκουναριές, η οποία βρίσκεται δυτικά του νησιού, αποτελεί σύμφωνα με το δίκτυο NATURA 2000, Τόπο Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR 1430003 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή». Η περιοχή καλύπτεται κυρίως από πευκοδάσος Χαλεπίου και Κουκουναριάς με πλούσιο θαμνώδη υπόροφο από αείφυλλα πλατύφυλλα. Η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου βιότοπου, και δεδομένης της έντονης τουριστικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί, οδήγησε στη λήψη ιδιαίτερων μέτρων τα οποία επιτρέπουν μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, προκειμένου να διαφυλαχτεί αναλλοίωτος.
unnamed
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» για τη δεντροφύτευση
Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε το περιβάλλον και να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους του τόπου μας, ώστε να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανάγκη τη βοήθειας μας, και η δράση αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας και προστατεύοντας το σημαντικό αυτό βιότοπο της Κουκουναριάς. Με τη δράση αυτή εξασφαλίζουμε, την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος , την ανάδειξη της αξίας του δάσους και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του δασικού περιβάλλοντος. Ο βιότοπος των Κουκουναριών χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία κυρίως γιατί πρόκειται σπανιότατο οικοσύστημα παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου