Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Σαν σήμερα έφυγε ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης...

14/09/2001

Το τελευταίο βράδυ μου
απόψε το περνάω
κι όσοι με πίκραναν πολύ
τώρα που φεύγω απ' τη ζωή
όλους τους συγχωρνάω

Σάββατο 15/9, στις 18.00 έγινε η κηδεία του Στέλιου Καζαντζίδη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ελευσίνα. Πολλές χιλιάδες κόσμου έδωσαν το...
παρών και συνόδεψαν τον αγαπημένο τους "Στελάρα" στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Ελευσίνας, χειροκροτώντας και τραγουδώντας συνεχώς τα τραγούδια με τα οποία ο Καζαντζίδης, άφησε εποχή στο ελληνικό τραγούδι...
Βάσω ΚαζαντζίδηΗ αγαπημένη του σύζυγος Βάσω ήταν συντετριμμένη, ο αδελφός του Στάθης έδειχνε να τά'χει κι αυτός χαμένα, η Μαρινέλλα που "σημάδεψε" ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του, έμοιαζε τραγική φιγούρα. Πολλοί ακόμη επώνυμοι, δεν μπόρεσαν ούτε στιγμή να κρύψουν τα δάκρυα και τη λύπη τους.
Τον καλό τους φίλο αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά και οι Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα, η Πόλυ Πάνου, η Μαίρη Λίντα, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, η Άντζελα Δημητρίου, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Βασίλης Παϊτέρης και πολλοί άλλοι από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο της χώρας μας. Ποντιακοί σύλλογοι έδωσαν επίσης το παρόν.

Η Μαρινέλλα και ο Γ. Νταλάρας με τη σύζυγό του ΑνναΟ Στέλιος Καζαντζίδης κηδεύθηκε στις 19.30, στον ίδιο τάφο με την αγαπημένη του μητέρα, τη Γεσθημανή. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κοιμητήριο και πολλοί ήθελαν να αγγίξουν το μνήμα, να απαγγείλουν στίχους και να τραγουδήσουν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να αφήσουν στον τάφο διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα για να πάρει μαζί του ο αγαπημένος τους τραγουδιστής. Ο κόσμος μάλιστα παρέμεινε στο κοιμητήριο αρκετή ώρα μετά την ταφή και συνέχισε να σιγοτραγουδάει τις μεγάλες επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη.
Εξάλλου, αξίζει να σημειώσουμε πως την παραμονή της κηδείας του Στέλιου Καζαντζίδη, η πλειοψηφία των νυχτερινών κέντρων μετέτρεψαν τα προγράμματά τους και έπαιξαν κομμάτια του μεγάλου μας τραγουδιστή.
Σταμάτης Κόκκοτας
Πόλυ Πάνου
Χάρις Αλεξίου
Θέμης Αδαμαντίδης
Ο μεγάλος βάρδος του ελληνικού τραγουδιού Στέλιος Καζαντζίδης άφησε την τελευταία του πνοή στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού κέντρου Αθηνών - στην οποία νοσηλεύθηκε για 78 ημέρες - στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής 14/9.
Στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν η σύζυγος του Βάσω, ο αδερφός του Στάθης και στενοί και καλοί φίλοι!

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που διάβασε ο θεράπων ιατρός κ. Ελευθέριος Δούκας... "Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που βίωσε και τραγούδησε τα βάσανα και τις χαρές του ελληνικού λαού και των ελλήνων της διασποράς, ο Στέλιος Καζαντζίδης έχασε τη μάχη με τη ζωή. Κατέληξε σήμερα, ημέρα Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2001, στις 11:00 το πρωί. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών νοσηλεύτηκε δύο φορές, την πρώτη φορά για 15 ημέρες, από τις 5/4 έως τις 20/4/2001 και τη δεύτερη από τις 4 Ιουλίου μέχρι σήμερα. Η ομάδα των γιατρών αντιμετώπισε το μεγάλο πρόβλημα της υγείας του μεγάλου καλλιτέχνη με ό,τι πιο σύγχρονο μπορούσε να προσφέρει η ιατρική επιστήμη στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Η περίπτωση του Στέλιου Καζαντζίδη ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αλλά εμείς οι γιατροί δεν απογοητευόμαστε ποτέ και δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέχρι το τέλος".

Η σωρός του παρέμεινε σχεδόν για 24 ώρες στην Μητρόπολη της Ελευσίνας, στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, για λαϊκό προσκύνημα, ενώ η κηδεία του έγινε το Σάββατο 15/9 δημοσία δαπάνη.
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε για την απώλεια "Η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη βρίσκεται μέσα στην ψυχή του κάθε Έλληνα γιατί τραγούδησε τον καημό και την ελπίδα του απλού ανθρώπου. Ο Στέλιος Καζαντζίδης ευτύχησε να είναι μεγάλος και λαϊκός καλλιτέχνης. Στιβαρός και ευαίσθητος και γι' αυτό μοναδικός. Η απώλειά του συγκινεί όλο τον ελληνικό λαό που τον κατευοδώνει και ταυτόχρονα θα τον θυμάται συνεχώς μέσα από τα τραγούδια του".
Σύμφωνα με την επιθυμία της συζύγου του και της οικογένειας του, έγινε παράκληση αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν υπέρ του ιδρύματος "Ηλιαχτίδα" (για παιδιά με σύνδρομο ΝΤΑΟΥΝ) στην Εθνική Τράπεζα, στον αριθμό λογαριασμού 100/29605671.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν ο γνήσιος εκφραστής του λαϊκού τραγουδιού, του απλού κόσμου, της εργατιάς και του ξενιτεμένου Έλληνα. Ήταν κάτι παραπάνω από ένας καταξιωμένος λαϊκός καλλιτέχνης. Είχε μπει βαθιά στις καρδιές και στο νου των απλών ανθρώπων, κάθε ηλικίας και τάξης, σε τέτοιο βαθμό ώστε να τον θεωρούν ένα κομμάτι από την ίδια τους τη ζωή, όπως άλλωστε αποδεικνύεται καθημερινά από την απέραντη αγάπη, τον θαυμασμό και τον σεβασμό που του έδειχναν.
Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία 29 Αυγούστου του 1931. Ο πατέρας του Χαράλαμπος ήταν οικοδόμος, ενώ η μητέρα του Γεσθημανή, ήταν πρόσφυγας και εργαζόταν σε υφαντουργία. Όταν ο Στέλιος ήταν μόλις 12 ετών, χάνει τον πατέρα του και έτσι αναγκάζεται να δουλέψει για να συντηρήσει την μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του Στάθη. Αρχικά γίνεται "νερουλάς" στην Ομόνοια.

0 Στέλιος Καζαντζίδης, , είναι ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού τραγουδιού, από το 1950. Σαρανταεπτά ολόκληρα χρόνια είναι η φωνή του λαού. Μία φωνή καθαρή, δυνατή που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής, απλώνεται παντού και αγκαλιάζει τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες του κόσμου. Ήταν η φωνή της παρηγοριάς και της ελπίδας. Η παρουσία από τα 18 του χρόνια, του Στέλιου Καζαντζίδη, στον χώρο του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού, συνδέθηκε άμεσα με τα γεγονότα και τα προβλήματα ενός λαού που αγωνιζόταν να στηριχθεί στα πόδια του μετά από σκληρούς αγώνες.
Η αρχή έγινε το 1950. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση για τον Στέλιο Καζαντζίδη στη Κηφισιά. Πρώτος δίσκος το 1952 με το τραγούδι του Καλδάρα "Για μπάνιο πάω" και πρώτη απογοήτευση. 0 δίσκος δεν πούλησε. Δεύτερο τραγούδι "οι Βαλίτσες" του Γιάννη Παπαϊωάννου, έγινε μεγάλη επιτυχία. Από εκεί και πέρα σερί επιτυχιών και συνεχής άνοδος με εμφανίσεις στα γνωστά πλέον λαϊκά κέντρα, "θείος", "Μπερτζελέτος", "Ροσινιόλ" κ.α. Γνωρίζεται και αρραβωνιάζεται με την Καίτη Γκρέυ με την οποία συνεργάζεται και επαγγελματικά ως το καλοκαίρι του 1957. Σουξέ της εποχής "Απόψε φίλα με" του Χιώτη, ένα ντουέτο του Στέλιου Καζαντζίδη με την Καίτη Γκρέυ. Λίγο μετά χώρισαν.
Η επόμενη 8ετία (1957-1965) είναι ίσως η πιο γόνιμη και δημιουργική περίοδος για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Γνώρισε την Μαρινέλλα (17 ετών τότε) στη Θεσσαλονίκη και έσμιξαν μαζί στη ζωή και στο τραγούδι. Συνεργάστηκαν και έκαναν μεγάλες επιτυχίες με κορυφαίους συνθέτες (Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Χιώτης, Καλδάρας, Παπαγιαννοπούλου, Βίρβος, θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Λεοντής, Ξαρχάκος, Λοϊζος, Μαρκόπουλος κ.α.) και εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα λαϊκά κέντρα. 0 Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα παντρεύτηκαν τον Μάη του 1966. Αργότερα έρχεται ο χωρισμός, όμως η εκτίμηση ανάμεσα στους δυο παρέμεινε μέχρι τέλους...
Τρίτος γάμος με τη Βάσω, με την οποία έζησε στη Νίκαια μέχρι που πέθανε.
To 1965 ο Στέλιος Καζαντζίδης ενώ ήταν στο απόγειο της καριέρας του και σε πολύ νεαρή ηλικία εγκατέλειψε τα νυχτερινά κέντρα. Την απόφαση του αυτή σεβάστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή και την θεώρησε στάση ζωής. Από τότε η μόνη επικοινωνία που είχε με το κοινό ήταν με τους δίσκους του. Για κάποιο διάστημα και αυτή η επικοινωνία καταργείται. Δεν κυκλοφόρησε δίσκο για δώδεκα χρόνια. To 1987 ο Στέλιος Καζαντζίδης ξανατραγούδησε. Άρχισε να ηχογραφεί δίσκους. Το "Υπάρχω" αφήνει εποχή. Από τότε τραγουδούσε μόνο στο studio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger