Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ενα «άι σιχτίρ» που γίνεται μπούμερανγκ


Το «άι σιχτίρ» γυρνά εύκολα σε μπούμερανγκ. Λόγος γίνεται για πλείστους όσους γύρω μας αγανακτισμένοι έως και αηδιασμένοι από τη φαυλότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα ψήφισαν μια και δυο φορές τη νεοναζιστική οργάνωση που έκανε τη δολοφονική επίθεση κατά στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, εντέλει δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, γεγονός που έγινε η αφορμή για να ξετυλιχτεί ένα κουβάρι φρίκης καθώς μια σειρά ασύνδετα γεγονότα αποκαλύφθηκαν σαν τμήματα μιας και ενιαίας δράσης (επιθέσεις κατά αλλοδαπών, εργολαβίες μαύρης εργασίας κ.ά.).Υπό το φως των γεγονότων, που αποκάλυψαν πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική ακριβώς γιατί είναι νεοναζιστική, το φυσιολογικό, το ανθρώπινο, θα ήταν αρκετοί απ' όσους την ψήφισαν να είχαν κλονιστεί. Και, πράγματι, για ένα τμήμα ψηφοφόρων της υπήρξε κλονισμός.
Ομως, τόσο η απογοήτευση εξαιτίας της διάψευσης των προσδοκιών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μια τακτική «κάθαρσης» της Χρυσής Αυγής από το εγκληματικό της παρελθόν που στηρίχθηκε από βασικά τμήματα του αστικού πολιτικού συστήματος, οι «παράξενες μεθοδεύσεις» στη διαδικασίας της δίκης της, καθώς και οι εξελίξεις με το προσφυγικό δημιουργούν τη δυνατότητα εγκλωβισμού της αγανάκτησης λαϊκών στρωμάτων στο φασιστικό μόρφωμα.
Η αγανάκτηση καναλιζαρισμένη καιρό πριν να μη βλέπει στον ταξικό αντίπαλο το πρόβλημα, γίνεται εντέλει βούτυρο στο ψωμί των φασιστοειδών.

Ασφαλώς το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, δεν θα λυθεί στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες. Η «συνείδηση» που διαμορφώνει ευήκοα αυτιά προς τις κραυγές της Χρυσής Αυγής έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια από διάφορους μηχανισμούς του συστήματος. Πατάει: Στη λογική ότι για την κρίση φταίνε οι κλέφτες, οι διαπλεκόμενοι, οι διεφθαρμένοι που «σηκώνεται» και σήμερα στο πλαίσιο της κοκορομαχίας ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, βάζοντας στο απυρόβλητο βεβαίως το ίδιο το σύστημα. Στη θέση που λέει πως μπορεί να βρεθεί κοινή διέξοδος για το κεφάλαιο και το λαό απ' την κρίση. Στον αντικομμουνισμό, την εχθρότητα στο εργατικό κίνημα. Στις αυταπάτες για επιστροφή σε «χρυσές εποχές» της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στην συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και την ενίσχυση του εθνικισμού με την απόδοση της αποκλειστικής ευθύνης για την αντιλαϊκή πολιτική στον Σόιμπλε και τη Μέρκελ, βγάζοντας λάδι το κεφάλαιο. Ολα αυτά, που δεν τα εισήγαγε η Χρυσή Αυγή, αλλά αστικά επιτελεία, αντικειμενικά στρώνουν το έδαφος για να πιάσει τόπο η φασιστική - ναζιστική προπαγάνδα.
Οφείλουμε, λοιπόν, να αποκαλύπτουμε πως η Χρυσή Αυγή κρύβει τον μισανθρωπισμό της εμφανιζόμενη ως ανθρωπιστική οργάνωση. Κρύβει ότι είναι το μαντρόσκυλο του συστήματος, καταφεύγοντας ως και σε μια τζούφια συνθηματολογία κατά της κλεπτοκρατίας. Κρύβει το ναζιστικό της χαρακτήρα, ενώ αντιγράφει πλήρως τις μεθόδους των ναζί.
Χρήσιμα τα παραδείγματα, ειδικά αυτά που αντλούνται από την Ιστορία και δείχνουν πώς δημιουργήθηκαν οι ναζί, για να τσακίσουν το εργατικό κίνημα και να βάλουν τελικά το σύνολο σχεδόν της εργατικής τάξης μιας χώρας να παλεύει κάτω από τη σημαία των δικών της καπιταλιστών ενάντια στους ανταγωνιστές τους, χωρίς ποτέ παράλληλα να φύγει από το στόχαστρο ο κύριος στόχος, η αντιμετώπιση των μπολσεβίκων, που με την επανάστασή τους έδειξαν στην εργατική τάξη όλης της Γης ότι μπορεί χωρίς αφεντικά (μια αναζήτηση στην ηλεκτρονική έκδοση του «Ριζοσπάστη» προσφέρει αρκετό ενημερωτικό υλικό).
Μιλά για κάθαρση κρατώντας βούρδουλα
Στο δικό μας τόπο η Χρυσή Αυγή δηλώνει - μόλις προχτές - ότι «η ζώνη του Περάματος θα λειτουργήσει ξανά υπό την αιγίδα της Χρυσής Αυγής» (δηλώσεις Κασιδιάρη). Πώς; «Θα απομονώσουμε τους επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ που λειτουργούν για ξένα συμφέροντα και έστειλαν τα ελληνικά πλοία στην Τουρκία», δηλώνει ο ίδιος. Κανένα ελληνικό πλοίο, βέβαια, δεν πήγε στην Τουρκία. Αλλά αυτό είναι μικρό ψέμα μπροστά στο στόχο: Να απομονωθούν οι κομμουνιστές που μπαίνουν μπροστά στη μάχη για ανθρώπινα μεροκάματα. Η εργολαβία που έχει αναλάβει σ' αυτόν τον τομέα η Χρυσή Αυγή έχει μακριά ουρά και είναι αποκαλυπτικές οι αλλεπάλληλες Ερωτήσεις της στη Βουλή για μια σειρά αιτημάτων των εφοπλιστών από το να μη πληρώνουν καθόλου φόρο ως το να τους δίνονται εγγυητικές επιστολές από το κράτος για να λύνουν προβλήματα ρευστότητας. Η τέτοια δράση τους συγκέντρωσε την προσοχή και διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως ο «Γκάρντιαν», που έγραψε ευθέως για άμεση χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Η δράση της δε σταματά στη Ζώνη. Προβάλλοντας μονίμως τους μετανάστες ως κίνδυνο, επιχείρησαν να πατήσουν πόδι στο χώρο των ταξί ισχυριζόμενοι ότι «ο κλάδος των Ελλήνων οδηγών ταξί πλήττεται βάναυσα από (...) τους λαθρομετανάστες που τους παίρνουν παράνομα τα μεροκάματα». Την ίδια ώρα, άφηναν στο απυρόβλητο την απελευθέρωση που προωθούσαν κυβέρνηση - ΕΕ για να συνθλίψουν τους μικρούς σε κάθε κλάδο, δε είπαν κουβέντα για τη συντριβή του μεροκάματου που έχει κάνει το ταξί πολυτέλεια. Ούτε για την πολιτική που ανοίγει το δρόμο σε εταιρείες ταξί.
Αλλά και σε κεντρικά ζητήματα όπως το Μνημόνιο, ως τώρα η κριτική τους εστιάζεται στο ότι είναι «υφεσιακό» και «αντιαναπτυξιακό» για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.
Με μόνιμο σύνθημα «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει» να συνοδεύει κάθε εμφάνιση του Μιχαλολιάκου, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να «πατήσει» πάνω στη στρεβλή συνείδηση ότι για την κρίση φταίνε οι «κλέφτες πολιτικοί», με στόχο να εμφανιστεί σαν δύναμη τάχα ενάντια στο σύστημα, που εγγυάται την «κάθαρσή» του.
Η φράση του Κασιδιάρη «η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, που, αν κυβερνήσει, θα επιβάλει εν μια νυκτί ηρεμία, τάξη και ασφάλεια στην Ελλάδα» πάει γάντι με την αξίωση του κεφαλαίου, να μπορεί να κάνει άνετα τις μπίζνες του, χωρίς λαϊκές αντιδράσεις και εργατικές κινητοποιήσεις.
Με το κεφάλαιο, κόντρα στους εργάτες
Στην πράξη, οι οργανώσεις της Χρυσής Αυγής δουλεύουν ευθέως με όρους δουλέμπορου: Φτηνοί εργάτες, με μεροκάματο πείνας δίχως ένσημο κι Ασφάλιση. Γνωστό το παράδειγμα στον Αλμυρό του Βόλου που έσπευσε να βρει για λογαριασμό μεγαλοαγροτών εργάτες γης για 18 ευρώ τη μέρα. Δράση για την οποία επιβραβεύτηκαν με την εκτίμηση των μεγαλοαγροτών ότι οι εργάτες που τους εξασφάλισε η Χρυσή Αυγή «εργάζονται αποδοτικότερα και περισσότερο ευσυνείδητα».
Με ανάλογο τρόπο δούλεψε για τους εργολάβους που κάνουν υλοτόμηση στο Πήλιο. Και καθώς η περιοχή έχει μια παράδοση, δεν άφησε απέξω τους χαλυβουργούς του Βόλου από τους οποίους αξίωνε να δεχτούν τα ψίχουλα του Μάνεση.
Στην Καβάλα, ανάπτυξαν δράση για την «εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την εξόρυξη νέων κοιτασμάτων». Δηλαδή, για να βρεθεί κεφαλαιοκράτης να καρπωθεί τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με «κοινοπρακτικά σχήματα», που μόνο ωφελημένο έχουν το μεγάλο κεφάλαιο.
Η «φιλανθρωπία» της εκφράστηκε με το στήσιμο του ρατσιστικού παραρτήματος «Γιατροί με σύνορα», με αιμοδοσίες «μόνο για Ελληνες», με εισβολές σε νοσοκομεία και προπηλακισμούς συνοδών ασθενών. Στη Θεσσαλονίκη, έστησε νέα φάμπρικα εκμετάλλευσης ασθενών και εξαγοράς συνειδήσεων μέσα από ένα πρόγραμμα διαμονής συνοδών ασθενών του «Θεαγένειου» νοσοκομείου, προσπάθεια που απαντήθηκε από το ΠΑΜΕ Υγειονομικών: «Οποιος αγαπά τον συνάνθρωπό του και τον νοιάζεται αγωνίζεται για δημόσια - δωρεάν Υγεία χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο καρκίνος δεν ξεχωρίζει μπλε, κόκκινους, κίτρινους, πράσινους, άσπρους, μαύρους ανθρώπους. Ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η προσφορά των υπηρεσιών Υγείας πρέπει να γίνεται χωρίς αποκλεισμούς. Φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις δεν έχουν θέση μέσα στα νοσοκομεία. Καμία ψευτοαλληλεγγύη από την εθνικοσοσιαλιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή. Προϋπόθεση για μια αξιοπρεπή πορεία στη μάχη για τον καρκίνο είναι η συμμαχία αρρώστου - υγειονομικού - οικογενειακού περιβάλλοντος, έτσι καλούμε όλο το λαό να πάρει θέση και να αγωνιστεί για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους».
Τα παραδείγματα πολλά και η δράση τους χειροκροτείται δεόντως. Διαβάζαμε παλιότερα σ' ένα ιστολόγιο: «(...) μερίδα επιχειρηματιών του ΣΕΒ, κυρίως πιο μεσαίων σε δυναμική και νέων ηλικιακά, φέρονται να βλέπουν με άλλο μάτι το ακροδεξιό κόμμα. (...) πιστεύουν πως η Χρυσή Αυγή περιόρισε κατά πολύ τον αριστερό - αναρχικό ακτιβισμό, με ορατά αποτελέσματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας. "Αφού δεν υπάρχει αστυνομία, να μία..." έλεγε σε γεύμα στο Χίλτον γνωστός βιομήχανος τροφίμων».
Κανείς να μην ξεγελαστεί
Μπροστά στην κάλπη, η Χρυσή Αυγή αξιοποιεί την «κάθαρσή» της από το αστικό πολιτικό σύστημα για την εγκληματική της φύση και από το σύνολο της ατζέντας της προβάλλει κατά κύριο λόγο μόνο την εθνικιστική της πλευρά, με αιχμή στους μετανάστες. Προσπαθεί να καθησυχάσει, να πείσει ότι είναι κι αυτή «μια πολιτική δύναμη». Βάζοντας στην άκρη τον πυρήνα των επιδιώξεών της, να εγκλωβίσει εργατικές - λαϊκές μάζες, να τις αδρανοποιήσει την ώρα που μαίνεται η ταξική αντιπαράθεση, να τις στρέψει ενάντια στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ζητά από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν Χρυσή Αυγή απλά «γιατί τους σιχαθήκατε όλους», όπως είπε σε ομιλία του στο Μενίδι ο Μιχαλολιάκος. Κανείς να μην ξεγελαστεί. Κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή θα τη βρει μπροστά του ο λαός σαν σκληρό χτύπημα του ίδιου και της πάλης του.

Θ. Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger