Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων φέρνει η αύξηση των καλλιεργειών στη Λάρισα

Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων φέρνει η αύξηση των καλλιεργειών στη Λάρισα Συνάντηση στη Λάρισα πραγματοποιούν σήμερα 24/9 (με πρωτοβουλία του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού) αγρότες από την περιοχή με σκοπό να πραγματοποιηθεί η πρώτη συζήτηση για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών οσπρίων για την νέα σεζόν με προοπτική το 2016 η ομάδα να καταθέσει φάκελο για έγκρισή της. Με αφορμή την προσπάθεια αυτή ο ΑγροΤύπος, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Α.Σ., κ. Χρήστο Σιδηρόπουλο ο οποίος μας εξήγησε ότι αυτή η ανάγκη για σύσταση Ομάδας Παραγωγών προήλθε από την αύξηση των καλλιεργειών οσπρίων στη Λάρισα αλλά και από την προϋπόθεση είσπραξης της συνδεδεμένης ενίσχυσης οσπρίων (από το 2016 και μετά) που αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι μέλος μιας Ο.Π. ή ενός Συνεταιρισμού.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του κ. Χρήστου Σιδηρόπουλου στον ΑγροΤύπο:

  • κ. Σιδηρόπουλες πως αποφασίσατε να προχωρήσετε στη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών οσπρίων;
Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί πλέον στην περιοχή μας (πέραν των Φαρσάλων που ούτως ή άλλως υπήρχαν καλλιέργειες) που ασχολούνται με την καλλιέργεια οσπρίων λόγω της αυξημένης ζήτησης που σημειώνουν. Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που έστρεψε τους αγρότες στα όσπρια είναι το γεγονός ότι η χρονική περίοδος κατά την οποία πραγματοποιείται τόσο η καλλιέργεια όσο και η συγκομιδή είναι «βολικές» ενώ παράλληλα δεν απαιτούν πολλά ποτίσματα γεγονός που μειώνει το κόστος καλλιέργειας.
  • Για ποιες καλλιέργειες οσπρίων μιλάμε και τι ρόλο έπαιξε στην αύξηση των καλλιεργειών η συνδεδεμένη ενίσχυση;
Μιλάμε για φακή και για λευκό φασόλι διαφόρων μεγεθών. Ώθηση στην καλλιέργεια οσπρίων στη περιοχή μας αναμφίβολα έδωσε και η συνδεδεμένη ενίσχυση η οποία φέτος θα δοθεί ελεύθερα αλλά από του χρόνου θα ισχύσει ότι ισχύει και με τη βιομηχανική τομάτα. Δηλαδή για να λάβει ένας παραγωγός τη συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να είναι μέλος μιας Ομάδας Παραγωγών ή ενός συνεταιρισμού. Επιπλέον θα ήθελα να τονίσω ότι επειδή είμαστε ελλειμματική ως χώρα στα όσπρια για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση καλό θα ήταν να συγκροτηθούν μεγαλύτερες Ομάδες Παραγωγών, ακόμα και σε επίπεδο Περιφέρειας που θα παράγουν σημαντικές ποσότητες που θα τυποποιούν το προϊόν. Οι ποσότητες δεν πρέπει να πωλούνται με το τσουβάλι. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Μόνο έτσι θα αποκτήσουν αξία τα προϊόντα μας.
  • Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας μετά την σύσταση της Ο.Π.;
Στα σχέδια μας αφού συγκροτήσουμε την Ομάδα Παραγωγών μας είναι η δημιουργία ενός συσκευαστηρίου ώστε το προϊόν μας να βγαίνει επώνυμα στην αγορά ώστε οι παραγωγοί μας.
  • Πόσο μέλη προβλέπετε ότι θα ενταχθούν σε πρώτη φάση;
Θεωρώ ότι αρχικά θα έχουμε περισσότερα από 70 μέλη. Άλλωστε ήδη στον συνεταιρισμό μας έχουμε μέλη παραγωγούς οσπρίων. Στόχος μας είναι η Ομάδα Παραγωγών να δημιουργηθεί εντός του 2015 ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε χρήση και κάποιων επενδυτικών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger