Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Το τρίτο ημίχρονο είναι στημένο… Ο λαός πρέπει να τους χαλάσει το παιγνίδι …



 Μέσα σε 8 μήνες για τρίτη φορά ο καθένας από μας καλείται με τη ψήφο του και την στάση του να κρίνει και να συμβάλλει στον καθορισμό των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Τα κρίσιμα πολιτικά γεγονότα αυτό το 8μηνο, αναμφισβήτητα ήταν:
1. Η λαϊκή ετυμηγορία στις 25 Γενάρη. Ο ελληνικός λαός καταδίκασε το παλαιό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο υπηρετώντας τα συμφέροντα ντόπιου και ξένου κεφαλαίου οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία. Καταδίκασε επίσης την πολιτική των μνημονίων που μετέφεραν τα βάρη της χρεοκοπίας στις πλάτες των χαμηλών-μεσαίων λαϊκών στρωμάτων. Άνοιξε δρόμο στην ελπίδα για άλλη πορεία του τόπου εκλέγοντας την πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση.
2. Το συντριπτικό πλειοψηφικό ΟΧΙ του 62% στις 5 Ιούλη. Μέσα σε κλίμα πολιτικού εκφοβισμού, ο ελληνικός λαός κατέγραψε ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ στην πολιτική των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας, που από τη μια εξαθλιώνει μαζικά τις λαϊκές οικογένειες και την νεολαία και από την άλλη στηρίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και των κέντρων εξουσίας της Ευρωζώνης.

3. Η μετωπική ρήξη με τη λαϊκή εντολή που ήρθε η κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», με την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Η έλλειψη ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου σχεδίου ρήξης με τα συμφέροντα δανειστών-κεφαλαίου και οι αυταπάτες για τον ρόλο των «κέντρων εξουσίας» Ευρωζώνης-ΕΕ, εξαργύρωσαν το πολιτικό ανάστημα της κυβερνητικής ηγεσίας σε θέσεις εξουσίας και στα «εργαστήρια της Ευρωζώνης». Συνοδοιπόροι στο δρόμο του 3ου μνημονίου και το παλαιό μνημονιακό μπλοκ (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ)
Οι ελπίδες του ελληνικού λαού να ανακοπεί η μνημονιακή, καταστροφική για τον τόπο πορεία, δυστυχώς, διαψεύστηκαν. Ταυτόχρονα χρεοκόπησαν οι πολιτικές απόψεις παλαιών και νέων υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου: «η Ευρωζώνη είναι το σπίτι μας» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι των λαών της Ευρώπης».

Στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη είναι ξεκάθαρη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η σύγκρουση δύο πολιτικών, τα συμφέροντα που υπηρετούν καθώς και τα πολιτικά στρατόπεδα που τις εκφράζουν.
Από την μία η μνημονιακή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα κεφαλαίου, τραπεζών και δανειστών. Είναι η πολιτική που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα (μισθοί και συντάξεις πείνας, ανεργία 30%, μαζικές απολύσεις, εργασιακός μεσαίωνας, υπερφορολόγηση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, κατάλυση του κοινωνικού κράτους σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση κ.α.) μετατρέπει τη χώρα μας σε ευρωαποικία με μοχλό το χρέος και παραδίδει τον εθνικό πλούτο στα κέντρα εξουσίας των δανειστών. Είναι η πολιτική του μνημονιακού αδιέξοδου που σε σύντομο διάστημα θα οδηγήσει την χώρα σε εθνικό νόμισμα με τους όρους Γερμανών και δανειστών.
Με κοινή γραμμή, την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, όλες οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, παλαιές (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) και νέες (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), με διαφορές μόνο στον τρόπο εφαρμογής, ζητούν εδώ και τώρα την μετάλλαξη της λαϊκής ψήφου. Με διαδικασίες fast track…και την στήριξη των δανειστών θέλουν να διαμορφώσουν γρήγορα το νέο πολιτικό κατεστημένο.

Από την άλλη η πολιτική γραμμή των λαϊκών αναγκών που εκφράζει τα συμφέροντα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Άμεσες προτεραιότητες αυτής της πολιτικής είναι η κατάργηση των μνημονίων, η άρση της λιτότητας, η παύση πληρωμής και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος των εργαζομένων, η βαθιά μεταρρύθμιση και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η διαμόρφωση σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, η επανάκτηση της υποθηκευμένης εθνικής ανεξαρτησίας κ.α. Προφανώς αυτή η πολιτική φέρνει τις λαϊκές διεκδικήσεις στο προσκήνιο και έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα κεφαλαίου και δανειστών, σε ρήξη με την Ευρωζώνη και τις συντηρητικές πολιτικές της ΕΕ. Είναι η πολιτική γραμμή των δυνάμεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές και τη διαφορετικότητα της πολιτικής τους παρουσίας.

Στις σημερινές συνθήκες, πιστεύω, ότι η πολιτική ενωτική πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για τη συγκρότηση ενός Πολιτικού και Κοινωνικού Μετώπου Ανατροπής των μνημονίων και της εξοντωτικής λιτότητας και η προγραμματική της διακήρυξη, μπορεί να εκφράσει άμεσα την εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού, να συμβάλλει στην ωρίμανση της ταξικής συνείδησης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και να ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή των συσχετισμού προς όφελος των δυνάμεων της σοσιαλιστικής προοπτικής και της λαϊκής εξουσίας.

Αν σήμερα είναι ανέφικτος ο στόχος για λαϊκή κυβέρνηση είναι εφικτός ο στόχος για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση.
Η απογοήτευση, η παραίτηση και ο συμβιβασμός δεν χωράνε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Το μεγάλο ΟΧΙ της 5ης Ιούλη μας καλεί στον μονόδρομο του αγώνα για την πολιτική ανατροπή του μνημονιακού αδιεξόδου και την αλλαγή των συσχετισμών.

Τσανής Νίκος – επικεφαλής της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αλμυρού», δημοτικός σύμβουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger