Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σποράδες Σκόπελος: Ζημιές εκατομμυρίων από τη θεομηνία σε οικίες και επιχειρήσεις



Προσπάθειες ανασυγκρότησης από τους επαγγελματίες της Σκοπέλου
Στόχος των επαγγελματιών να αποκατασταθεί η εικόνα του νησιού πριν τη νέα σεζόν
Η αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη θεομηνία, αποτελεί το βασικό αίτημα που διατυπώνουν οι επαγγελματίες της Σκοπέλου, οι οποίοι ζητούν από την πολιτεία να θεσπίσει ειδικά μέτρα, προσβλέποντας παράλληλα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών. Οι ζημιές που έχουν υποστεί πολυάριθμες επιχειρήσεις του νησιού, εκτείνονται από δεκάδες χιλιάδες έως και επταψήφια νούμερα, γεγονός που μαρτυρά τα πολύ σοβαρά, πρακτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» καταγράφουν σημαντικές απώλειες και ολοσχερή καταστροφή σε επίπεδο εξοπλισμού, η οποία προϋποθέτει χρόνο και κυρίως την συνδρομή της πολιτείας, προκειμένου να αποκατασταθεί.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών καταστημάτων Εστίασης του νησιού, Παντελής Μπετσάνης, επεσήμανε ότι «πολλά καταστήματα έχουν υποστεί ζημιά και οι επαγγελματίες προσπαθούν μέσω της Περιφέρειας να κινήσουν τις διαδικασίες για αποζημίωση. Οι προσπάθειες θα γίνουν συντονισμένα, σε συνεννόηση με το Δήμο, προκειμένου να κατατεθούν τα αιτήματά μας στην πολιτεία, αφού προηγουμένως καταγραφούν οι ζημιές. Εχοντας στη διάθεσή μας τις καταγεγραμμένες ζημιές των επιχειρήσεων, θα κάνουμε το διάβημά μας προς το αρμόδιο Υπουργείο».
Στο μεταξύ οι επαγγελματίες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να περισώσουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους, να απεγκλωβίσουν από τα καταστήματά τους τη λάσπη που κάλυψε τα πάντα, μετά την επέλαση των ορμητικών νερών της βροχής, που κατέστρεψαν τους κόπους μιας ζωής.
Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπετσάνης «οι επαγγελματίες απομακρύνουν διαρκώς μπάζα από τις επιχειρήσεις και προσπαθούν να περισώσουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό».
Στις σκέψεις και τις προθέσεις του προέδρου των επαγγελματιών του νησιού που ασχολούνται με την εστίαση είναι «μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, να συγκεντρώσουμε όλα τα αιτήματα των επιχειρήσεων και να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών, από κοινού με το δήμο και την περιφέρεια, προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο. Η θέσπιση, εξηγεί ο ίδιος, ειδικών ελαφρύνσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές».
Οι προσπάθειες που θα καταβληθούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα μεθοδευτούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να κλείσουν έγκαιρα, πριν από την έναρξη της επόμενης σεζόν, οι αμέτρητες πληγές των επιχειρήσεων του νησιού.
Το κλίμα αλληλεγγύης μεταξύ κατοίκων και επαγγελματιών γίνεται ακόμη εντονότερο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες προβλήματα και να αποκατασταθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης της Σκοπέλου κατέστησε σαφές ότι «προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας, αναζητώντας διόδους, σε συνεργασία πάντα με τους φορείς. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουμε τη δημοσιοποίηση του θέματος, σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων του νησιού».

Ζημιές σε οικίες
Η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Μάχη Κλωνάρη περιγράφει ως «ολική καταστροφή» τις πληγές που άφησε στο πέρασμα της η θεομηνία, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει σπίτι το οποίο δεν έχει υποστεί ζημιά τουλάχιστον από 5.000 έως 150.000 ευρώ». Το έμψυχο δυναμικό του δήμου και τα κλιμάκια που συνδράμουν την προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, προχωρούν συντονισμένα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και προσπαθούμε να απομακρύνουμε σωρό από μπάζα, λασπόνερα, απορρίμματα, που εναποθέτει ο κόσμος στους δρόμους, από οικόπεδα και σπίτια» ανέφερε η κ. Κλωνάρη, δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών που καταβάλλονται. Παράλληλα, τα συνεργεία που έχει στη διάθεσή του το νησί, καθαρίζουν πυρετωδώς φρεάτια και δρόμους, ενώ στο μεταξύ συνεχίζονται οι αυτοψίες για να καταγραφούν οι ζημιές και να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για το ύψος της καταστροφής που προκάλεσαν τα ορμητικά νερά της βροχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger