Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Σποράδες ΣΚΟΠΕΛΟΣ Σε τροχιά ανάπτυξης



Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δαμάσκηνου που πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο με τη συμμετοχή επιστημόνων αλλά και των καλλιεργητών του νησιού.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα έχοντας όμως ως βάση τους «περιορισμούς στις σημερινές καλλιέργειες στην Ευρώπη» και επίκεντρο τις προσπάθειες που θα αναπτυχθούν, προς την κατεύθυνση της προώθησης του τοπικού προϊόντος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
Η πλούσια ιστορία και η παράδοση του νησιού συνδέονται στενά με την καλλιέργεια του
δαμάσκηνου καθώς οι παλαιότεροι συχνά αναφέρουν ότι τα δαμάσκηνα «έδιναν φαγητό» σε πολλές οικογένειες. Σήμερα αν και οι προσπάθειες είναι αξιόλογες δεν φτάνουν τις προσδοκίες που θέτουν οι ειδικοί. Το ξηρό (ψημένο) δαμάσκηνο αναγνωρίζεται πλέον ως προϊόν με πολύτιμα και σπάνια συστατικά και η ζήτησή του αυξάνεται με ταχύς ρυθμούς. Ως «super food», αξίζει η προσπάθεια να αναπτυχθεί ευρύτερα στην εύφορη Σκόπελο, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η οργάνωση του Συνεδρίου έγινε με την ευγενική χορηγία του Δήμου Σκοπέλου και την υποστήριξη του Συλλόγου Ξενοδόχων Σκοπέλου. Οι εργασίες φιλοξενούνται στο Ξενοδοχείο «Αίολος» στη χώρα της Σκοπέλου από τις πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα.
Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης, ο πρώην Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Σκοπέλου κα. Μαίρη Διαμάντη. Ανάμεσα στους συνέδρους βρίσκονται ο Δρ. Theodore de Jong (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια), ο Δρ. Γεώργιος Ζακυνθινός (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου), ο κ. Θεόφιλος Λ. Ιωαννίδης (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ελληνορωσικών Σχέσεων) και βέβαια ο βασικός οργανωτής Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας).
Το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σκόπελο, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω προώθηση του τοπικού προϊόντος που διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και προοπτικές να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί, είναι πολύ χρήσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και η εμπορική προώθηση του τοπικού προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger