Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Καταγγελία για ξεβράκωμα και στην Σκόπελο για τις παράνομες ξεναγήσεις των tour operators

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος, σχετικά με το φαινόμενο των οργανωμένων παράνομων ξεναγήσεων από τους tουr operators σε όλη τη χώρα. Το κείμενο της Ερώτησης:
«Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Θέμα: Για το φαινόμενο των οργανωμένων παράνομων ξεναγήσεων από τους Τουr Operators σε όλη τη χώρα.

O ελληνικός τουρισμός σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης είναι για άλλη μια χρονιά σε μια ανοδική τροχιά. Σημειώνει απανωτά ρεκόρ σε ό,τι αφορά την πορεία των αφίξεων και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Συγκεκριμένα, από 14,4 εκατ. τουρίστες το 2005 σε 25 εκατ. το 2015 και με εισπράξεις των 13,44 δισ. ευρώ το 2014 από 10,7 δισ. το 2005 και με προοπτικές αύξησης των επιχειρηματικών κερδών και στο 2015.
Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο σύμφωνα με την ΤτΕ εμφανίζει πριν την έναρξη ακόμα της τουριστικής περιόδου πλεόνασμα 11 εκατ. ευρώ έναντι των 5 εκατ. ευρώ το 2014, δηλαδή πλεόνασμα 15 εκατ. το 2015 και μια αύξηση 9,1% σε σχέση με το 2014 και μια συνολική αύξηση των αφίξεων μέσα στο 2015 του 49,9%. Παρ' όλα αυτά συνεχίζεται να δίνεται ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της απασχόλησης και της παραπέρα "ανάπτυξης".
Σε όλα όμως τα επίπεδα του κλάδου του Τουρισμού έχουμε συνθήκες βαθιάς ανεργίας, τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων και ταυτόχρονης καταστρατήγησης ΣΣΕ και διεθνών συμβάσεων.
Οι διπλωματούχοι ξεναγοί στη χώρα μας διέπονται από σχετική νομοθεσία που κατοχυρώνει το επάγγελμά τους.
Η σχετική νομοθεσία είναι ο ν. 710/77 και τα ΠΔ 273/93 και 340/96, που καθορίζουν την έννοια, τη φύση και την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου ξεναγού.
Οι παραπάνω νόμοι υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τόσο εθνικούς όσο και τουριστικούς σκοπούς και κατοχυρώνουν το επάγγελμα του διπλωματούχου ξεναγού. Αυτή όμως η νομοθεσία δεν εξασφαλίζει την προστασία των ξεναγών από τη συνεχή καταστρατήγηση των ΣΣΕ από τους εργοδότες.
Οι εργοδότες επικαλούνται το επιχείρημα ότι δεν παρέχουν υπηρεσίες σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν συνοδούς (tour leader) για την πραγματοποίηση εκδρομών σε όλο το φυσικό ανάγλυφο της χώρας, το οποίο όμως αποτελεί αγαθό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και χρήζει αντίστοιχης επαγγελματικής επεξήγησης - ξενάγησης.
Αξιοποιούν την ΥΑ 543606/80 "περί καθορισμού των όρων κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων", την παρ.3, που αναφέρει: "Στα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκδρομές στο εσωτερικό θα επιβαίνει συνοδός διπλωματούχος ξεναγός εάν στο πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνεται ξενάγηση "σε αρχαιολογικούς χώρους" και εφόσον εκεί δεν υπάρχει τοπικός ξεναγός".
Αξιοποιούν επίσης την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με αρ. πρωτ. 8304/07.06.2006, παρ..Ε, που αναφέρεται ότι: "Είναι νόμιμος ο προγραμματισμός εκδρομών και περιηγήσεων ανά τη χώρα χωρίς να προβλέπεται ξενάγηση. Σ΄ αυτή την περίπτωση, όμως, ξενάγηση δεν θα πραγματοποιείται, άλλως θα επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις".
Αξιοποιούνται αυτές οι ρυθμίσεις από τους ΤOUR OPERATORS, νομιμοποιούν τον προγραμματισμό εκδρομών χωρίς ξενάγηση και έτσι υπάρχει συστηματική καταστρατήγηση με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εργασία των ξεναγών.
Οι ξεναγοί βιώνουν τη συστηματική και κατάφωρη καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου. Αυτό τους καταδικάζει στην ανεργία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Αν προτίθεται να καταργήσει την παρ. 3 της ΥΑ 543606/80 "περί καθορισμού των όρων κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων", καθώς και την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με αρ. πρωτ. 8304/07.06.2006, παρ. Ε, που νομιμοποιούν τον προγραμματισμό εκδρομών χωρίς ξενάγηση και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συστηματικής καταστρατήγησης των ν. 710/77 και των ΠΔ 273/ 93 και 340/96.
2. Αν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για απαγόρευση με επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στις οποιεσδήποτε παροχές οργανωμένων υπηρεσιών στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της χώρας μας χωρίς την παρουσία διπλωματούχου ξεναγού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger