Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Σε κλοιό ελέγχων οι καταστηματάρχες στης Σποράδες Σαφάρι από Εφορία, ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία, Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίου Συμφέροντος, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας και Τμήμα Εμπορίου


Κάθε μέρα και διαφορετικό έλεγχο δέχονται οι επιχειρηματίες εστίασης που έχουν αγανακτήσει. Οχι μόνο στο Βόλο, σε ολόκληρο το νομό.
Σαφάρι από Εφορία, ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία, Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίου Συμφέροντος, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας και Τμήμα Εμπορίου
Στο μάτι του κυκλώνα η εστίαση στη Μαγνησία. Επτά διαφορετικά συνεργεία «οργώνουν» το νομό και προχωρούν σε διαρκείς ελέγχους για τον εντοπισμό παραβατών. «Κάθε μέρα έχουμε κι έναν διαφορετικό έλεγχο», περιγράφουν καταστηματάρχες της περιοχής που νιώθουν την… ανάσα των ελεγκτικών μηχανισμών στο «σβέρκο» τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, συνεργεία ελέγχου βγήκαν στην καλοκαιρινή «πιάτσα» της εστίασης στη Μαγνησίας, ξεκινώντας εντατικούς ελέγχους. Μόνο για ελέγχους για φοροδιαφυγή βρίσκονται στην αγορά τέσσερα διαφορετικά κλιμάκια ελέγχου: Εφορία Βόλου που είναι υπεύθυνη για ελέγχους σε όλο το νομό, ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία και μία νέα υπηρεσία που συστήθηκε για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Παράλληλα με τους οικονομικούς ελέγχους, για την έκδοση αποδείξεων, κλιμάκια του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για «μαύρη» εργασία κυρίως στις καλοκαιρινές επιχειρήσεις.
Στην αγορά ήδη από την πρώτη ημέρα επιβολής του νέου ΦΠΑ, βγήκαν και κλιμάκια του Τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο απορρόφησαν ή όχι οι επιχειρήσεις την αύξηση του ΦΠΑ, αν άλλαξαν τιμοκαταλόγους και αν έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές στις ταμειακές μηχανές τους.
Οι έλεγχοι έχουν πέσει όλοι μαζί και είναι σχεδόν καθημερινοί στα καταστήματα εστίασης, με τους ιδιοκτήτες να μην προλαβαίνουν να ανασάνουν με ανακούφιση για την ολοκλήρωση ενός ελέγχου και να ακολουθεί ο επόμενος…

Μειώθηκε η φοροδιαφυγή
Η εντολή του Υπουργείου Οικονομικών για τη διενέργεια εντατικών ελέγχων, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, βρήκε κλιμάκια της εφορίας Βόλου να «οργώνουν» το νομό.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν προ δεκαπενθημέρου και επικεντρώνονται σε τουριστικές κυρίως επιχειρήσεις. Καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων της εφορίας.
Το «σαφάρι» για να διαπιστωθεί αν κόβονται αποδείξεις, εκτείνεται σε όλο το νομό. Στην παραλία του Βόλου, στα νησιά μέχρι την Αλόννησο, στο Πήλιο αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς στη νοτιοδυτική Μαγνησία.
Καθημερινά τουλάχιστον τρία κλιμάκια των δύο ή και τριών ατόμων βρίσκονται στην τουριστική «πιάτσα» και κάνουν ελέγχους.
Διενεργούνται τουλάχιστον 10- 15 έλεγχοι καθημερινά. Εκτός από την έκδοση παραστατικών ελέγχεται και η νομιμότητα των ταμειακών μηχανών.
Εως και την προηγούμενη εβδομάδα, η φοροδιαφυγή κυμαίνονταν στο 40% περίπου.
Τις τελευταίες ημέρες, η παραβατικότητα μειώθηκε. Στο 10% - 20% κυμαίνεται η φοροδιαφυγή, βάσει των ελέγχων που κάνει η εφορία, καθώς -όπως φαίνεται- «έπεσε σύρμα» στην αγορά για τους ελέγχους και οι καταστηματάρχες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην έκδοση αποδείξεων.
Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ελέγχων της εφορίας και στο τέλος της εβδομάδας ξεκινά και δεύτερος.

Αλλα τρία κλιμάκια για αποδείξεις
Εκτός όμως από τα κλιμάκια της εφορίας, τα μαγαζιά του νομού «οργώνουν» τρία ακόμη κλιμάκια που κάνουν ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων.
Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για εξορμήσεις και από κλιμάκια του ΣΔΟΕ από Λάρισα, από την Οικονομική Αστυνομία και μία ακόμη νεοσυσταθείσα υπηρεσία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να εφησυχάζουν αν δεχθούν έναν έλεγχο της εφορίας για παράδειγμα. Από πίσω ακολουθούν κι άλλα κλιμάκια, που επίσης ελέγχουν αποδείξεις και ταμειακές μηχανές.

Στη γύρα για «μαύρη» εργασία
Το σκηνικό των ελέγχων συμπληρώνουν ΙΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας. Κλιμάκια των δύο υπηρεσιών διενεργούν διαρκείς ελέγχους στις επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν αν το προσωπικό που απασχολούν είναι ασφαλισμένο ή όχι. Οι έλεγχοι γίνονται εντατικότεροι την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως σε τουριστικές επιχειρήσεις της περιφέρειας, όπου το προσωπικό προσλαμβάνεται ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς που υπάρχει.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι «μαύρη εργασία» εντοπίζεται σχεδόν σε 5 από τις 10 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν προσωπικό χωρίς να φροντίζουν για την ασφάλισή του.

Ελεγχοι για το ΦΠΑ
Το… παζλ των ελέγχων ολοκληρώνουν κλιμάκια του Τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Ηδη από την προηγούμενη Δευτέρα, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νέος αυξημένος ΦΠΑ στην εστίαση, λήφθηκε οδηγία με την οποία ζητούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν οι επιχειρήσεις απορρόφησαν το ΦΠΑ και σε περίπτωση που δεν τον απορρόφησαν αν άλλαξαν τιμοκαταλόγους. Ελέγχεται επίσης και η προσαρμογή των ταμειακών μηχανών στους νέους συντελεστές ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, από την προηγούμενη Δευτέρα, κλιμάκια των τριών ατόμων έχουν προχωρήσει σε ελέγχους σε περισσότερες από 40 επιχειρήσεις εστίασης στο νομό.
Οπως έχουν διαπιστώσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταστηματάρχες έχουν απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ και δεν προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών. Επίσης, στην πλειοψηφία τους έχουν προχωρήσει στις αλλαγές στις ταμειακές μηχανές. «Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν τις αλλαγές», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των ελέγχων είναι να αποτυπωθεί η εικόνα που υπάρχει και να εκδοθούν στατιστικά στοιχεία με τις «αντιδράσεις» της αγοράς στην αύξηση του ΦΠΑ.

Δεν παίρνουν ανάσα
Ο ασφυκτικός κλοιός των ελέγχων στην εστίαση, δοκιμάζει τα όρια των καταστηματαρχών. «Με την αλλαγή του ΦΠΑ ξεκίνησαν και οι έλεγχοι. Κάθε μέρα γίνεται κι ένας διαφορετικός έλεγχος. Δεν έχουμε που δεν έχουμε δουλειά, δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε όσο μπορούμε. Τέλος του μήνα έχουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Με τι χρήματα; Ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 80% και έχουμε και τους ελέγχους. Δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα. Ας έρθουν να πάρουν τα κλειδιά να δουλέψουν τα μαγαζιά μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας Γιάννης Γρηγορίου.

Μέθοδος… γιουρούσι
Οι καταστηματάρχες δεν είναι αντίθετοι στους ελέγχους. Τουναντίον υποστηρίζουν ότι αν είναι συνεχείς και καθολικοί μπορούν να διασφαλίσουν την ισονομία στη λειτουργία των καταστημάτων. Αντιδρούν όμως όταν οι έλεγχοι γίνονται με μέθοδο… γιουρούσι.
«Το καλοκαίρι πάντα γίνονται έλεγχοι. Προγραμματίζονται κυρίως στις καλοκαιρινές επιχειρήσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι στους ελέγχους. Το κακό είναι ότι δεν γίνονται συστηματικά και όλο το χρόνο για να διασφαλίζεται η ισονομία και η ευταξία. Εμείς είμαστε αντίθετοι στη μέθοδο… γιουρουσιού στις επιχειρήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ενωσης Εστίασης Μαγνησίας Αποστόλης Αθανασός.

Κυνηγάνε τους μικρούς
«Από την προηγούμενη Τετάρτη, οι έλεγχοι γίνονται πρωί - βράδυ. Εχουν ενταθεί. Δεν είμαστε αντίθετοι στους ελέγχους. Να είναι όμως καθολικοί. Η φοροδιαφυγή είναι στα μεγάλα «ψάρια» όχι σε ένα τσίπουρο, ένα σουβλάκι ή έναν καφέ που δεν θα έχει απόδειξη πολλές φορές από λάθος. Δυστυχώς κυνηγάνε τους μικρούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Αγριάς Φώτης Καραουλάνης.
«Κάνουν τη δουλειά τους. Καλοδεχούμενοι οι έλεγχοι όταν γίνονται σωστά», ανέφερε ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Σκιάθο Γ. Κουκούλης.
«Τη μία έχουμε την εφορία, την άλλη το ΙΚΑ, την παρά άλλη το ΣΔΟΕ. Η κατάσταση μας έχει αγχώσει. Πνιγόμαστε», είπε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης φαστ φουντ στα Καλά Νερά Φίλιππος Παρίσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger