Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ



Βόλος , 30 Ιουνίου 2015


Δελτίο Τύπου της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Παπανάτσιου σχετικά με τις προτάσεις των Δανειστών που αφορούν τον αγροτικό τομέα


Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν αν δέχονται ή όχι την πρόταση που υπέβαλλαν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση  υπό μορφή τελεσίγραφου.
Η κυβέρνηση ήδη έχει απαντήσει αρνητικά στην πρόταση καθώς η εφαρμογή της θα στραγγαλίσει την ελληνική κοινωνία και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Ειδικά για τον αγροτικό κόσμο τα μέτρα που ζητούνται είναι τα παρακάτω:


1.Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
2.Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26%.
3.Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
4.Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
5.Κατάργηση της επιστροφής  για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
6.Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
7.Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
8.Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.
9.Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
10. Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.
Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, στην καταστροφή των μικρών αγροτών, στην αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα και στην τελική μετατροπή του αγρότη επιχειρηματία σε αγρότη δανειολήπτη εξαρτώμενο από ιδιωτικές τράπεζες καθώς θα χρειάζεται συνεχώς να δανείζεται για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του.
Η κινδυνολογία που διατυπώνεται  τις τελευταίες ημέρες   ανάμεσα σε άλλα επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους αγρότες με αναφορές σε δήθεν κινδύνους για τις αγροτικές επιδοτήσεις, σχετικά με αυτό το θέμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
1) Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών στον αγροτικό τομέα, είτε πρόκειται για τις ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είτε για τις πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τηρείται κανονικά και οι πληρωμές γίνονται και θα γίνονται στο χρόνο τους χωρίς κανένα πρόβλημα.
2) Οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. ούτε συζητείται ούτε διακυβεύεται από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, ισότιμος εταίρος της Ε.Ε. και έτσι θα συνεχίσει να είναι.
3) Οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών που, ειδικά με όσα προβλέπει για τον αγροτικό τομέα, αποτελεί ταφόπλακα για το παρόν και το μέλλον τους. Θα πουν λοιπόν ένα βροντερό και περήφανο όχι, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να προστατέψει τον πρωτογενή τομέα και αγωνίζεται μέχρι τέλους για την εξεύρεση λύσης στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών αρχών με τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Καμία πρόταση όμως, που θίγει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων,αλλά και την αξιοπιστία της χώρας ως ισότιμο μέλος  Ευρωπαϊκής οικογένειας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Η απόσταση που καλούμαστε να καλύψουμε είναι μακρά, αλλά με το κεφάλι ψηλά θα προχωρήσουμε και θα τα καταφέρουμε.
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger