Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΚΕΡΙΑ [προβολές ταινιών]


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΚΕΡΙΑ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Δυο ταινίες – παραλλαγές ενός μύθου που δεν έχει τίποτα το μυθικό. Η διαρκής προσπάθεια περάσματος από το περιθώριο στη ζωή. Μοναχικοί ήρωες παλεύουν να επανασυνδεθούν με τους κοινωνικούς μικροκόσμους τους, ύστερα από την περιπέτεια της αποτοξίνωσης. Μπροστά τους βρίσκουν τη γενικευμένη αποξένωση, μέσα τους την απώλεια νοήματος. Πρόκειται για δυο διασκευές του μυθιστορήματος «Η φλόγα που τρεμοσβήνει» (1931) του Πιερ Ντριέ λα Ροσέλ, στις οποίες οι σκηνοθέτες προσπάθησαν να συνδέσουν το υπαρξιακό δράμα με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εποχών, των πόλεων και των χωρών τους, μέσα από το τρίπτυχο ένας άνθρωπος - μια πόλη - ένα 24ωρο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να δούμε την εξέλιξη του μύθου σε διάστημα πέντε δεκαετιών.


Παρασκευές στις 8:30 μμ // Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα // Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη



~ Παρασκευή 8/5/2015 ~

Η ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΣΒΗΝΕΙ

(Le feu follet, Γαλλία, 1963, 108’)

Σενάριο, σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Φωτογραφία: Γκισλαίν Κλοκέ
Ηθοποιοί: Μορίς Ρονέ, Λένα Σκέρλα, Υβόν Κλες, Υμπέρ Ντεσάν, Ζαν-Πολ Μουλινό, Ζαν Μορό
Μουσική: Ερίκ Σατί
Παραγωγή: Nouvelles Editions de Films (NEF)

Ο συγγραφέας Αλέν Λερουά βγαίνει από την κλινική αποτοξίνωσης και επιστρέφει στο Παρίσι, όπου επιχειρεί να επανασυνδεθεί με τους φίλους και τη ζωή που άφησε πίσω, όντας βυθισμένος στον κόσμο του αλκοόλ. Ο Λουί Μαλ μεταφέρει το μύθο του Πιερ Ντριέ λα Ροσέλ από τις αρχές της δεκαετίας του ’30 στο πολύβουο Παρίσι του 1963, παρακολουθώντας το τελευταίο 24ωρο της ζωής ενός επίδοξου αυτόχειρα και την, αγωνιώδη αλλά άκαρπη τελικά, προσπάθειά του να βρει δεσμούς και νόημα σε μια πόλη ασφυκτικά αποξενωτική. Η ταινία απέσπασε το ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1963 και το βραβείο Ιταλών Κριτικών Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

[Δείτε ένα απόσπασμα]



~ Παρασκευή 15/5/2015 ~

ΟΣΛΟ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

(Oslo, 31. August, Νορβηγία, 2011, 96’)

Σενάριο: Γιόακιμ Τρίερ, Εσκιλ Βογκτ
Σκηνοθεσία: Γιόακιμ Τρίερ
Φωτογραφία: Γιάκομπ Ιρε
Ηθοποιοί: Άντερς Ντάνιελσεν Λι, Χανς Όλαβ Μπρένερ, Ίνγκριντ Όλαβα, Γιοχάνε Κιέλεβικ Λέντανγκ, Εμίλ Λουντ, Μαλίν Κρεπίν, Αντρέας Μπράατεν
Παραγωγή: Χανς-Γιόργκεν Οσνες, Ινγκε Σέτερ


Ο Αντερς παίρνει 24ωρη άδεια από την κλινική αποτοξίνωσης για να παραστεί σε μια συνέντευξη για δουλειά. Στη διάρκεια της ημέρας αυτής θα συναντήσει ξανά ανθρώπους από το παρελθόν του και θα έρθει αντιμέτωπος με το τείχος της αστικής μοναξιάς, που ορθώνεται πλέον μπροστά του στέρεο αλλά αθόρυβο, όπως η νωχελική και ήσυχη πόλη του Οσλο στο τέλος του καλοκαιριού. Ο Γιόακιμ Τρίερ διασκευάζει με τη σειρά του το μυθιστόρημα του λα Ροσέλ και επιλέγει να τοποθετήσει την ιστορία «σε άλλες πόλεις, διαφορετικές κουλτούρες, ώστε να είναι ακόμη επίκαιρη». Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011, ενώ βραβεύτηκε πολλαπλά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Angers.

[Περισσότερα: www.myfilm.gr/9965]
[Δείτε το trailer]





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger